Autor Wątek: Nawigacja Touch&Go  (Przeczytany 36824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
Nawigacja Touch&Go
« dnia: 17 Stycznia 2014, 22:29:28 »
Ledwo mam 3 miesiące nową Toyotę  Auris (pierwsze auto tej firmy) a już mam jej dość a bardziej może dilera Toyoty który mi ją sprzedał  :wallbash:
Konkretnie chodzi mi o nawigacje Touch&Go (pisałem o tym trochę w tym wątku  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31876.50.html).
Kupiłem auto pod koniec Października 2013, po około 3-5 dniach od zakupu (jak załapałem o co chodzi z tą nawigacją) zadzwoniłem do salonu i konkretnego gościa który mi go sprzedał że mam wgraną starą mapę z Października 2012 czyli roczną !!! Wersja oprogr: 2.7.4L  ID Mapy: EUL20121019  a przy zakupie powinienem mieć wgraną najnowszą jaka jest dostępna w dniu zakupu auta. Gość stwierdził że się dowie coś na ten temat i zadzwoni, faktycznie za godzinę zadzwonił i poinformował mnie że jak przyjadę na wymianę oleju po 1000 km to mi załatwią tą aktualizację. Ten przebieg 1000 km akurat szedł mi ciężko, więcej auto stało niż jeździło (tak się złożyło) zrobiłem dopiero po świętach w grudniu i pojechałem na wymianę oleju, oczywiście zgłosiłem że została mi sprzedana nawigacja ze starą mapą, gość z działu serwisu po rozmowie z kierownikiem stwierdził że aktualizacja darmowa jest ale do auta które ma przejechane max 200 km ale mimo to postara mi się to załatwić. Jakież moje było zdziwienie jak dziś odebrałem telefon że mi jednak tego nie załatwią bo pisali tu i tam i im odmówili nic nie dadzą rady zrobić.  :wallbash:
Czuje się oszukany i zrobiony w balona przez dilera Toyoty jak by mnie poinformował przy tym pierwszym telefonie lub po prostu przy zakupie że mogę zaktualizować nawigację bezpłatnie do 200 km przebiegu to bym w ciągu godziny u niego był , a teraz według nich musze sobie zapłacić 119 euro żeby mieć aktualną mapę mimo że zapłaciłem za nawigację.  :czerwona:

Na przyszłość dla tych co będą kupowali nową Toyotę z nawigacją Touch&Go pamiętajcie że darmowa aktualizacja jest do przebiegu auta 200 km. A najlepiej nie odbierać takiego auta jak nie zaktualizują mapy na najnowszą.

Mam zamiar napisać o tym do Toyota Motor Poland na jaki adres @mail można napisać ?
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Nawigacja Touch&Go
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2014, 00:21:21 »
Jedź i wytłumacz raz jeszcze, jeśli będą się upierali to poproś o nr tel do centrali TMP i zadzwoń przy nich. Auto które kupowałeś powinno mieć aktualną mapę!

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2014, 09:40:39 »
Mam zamiar napisać o tym do Toyota Motor Poland na jaki adres @mail można napisać ?
klient@toyota.pl

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:10:47 »
a nie możesz sam sobie sciągnąć bezpłatnej aktualizacji z portalu my.toyota.eu. przecież masz 3 letnia darmową aktualizacje na navi. ja co prawda mam corolę kuioną w grudniu i były tam mapy z lipca 2013. na poczatku stycznia sciagłem na usb z tego portalu plik prawie 4gb i bezproblemowo zaktualizowalem navi do wersji map 2014 v.1

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:13:33 »
Darmowa przez 3 lata jest wtedy, gdy masz wersję Plus ...

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2014, 15:00:15 »
Odnośnie aktualizacji mapy, mnie również dealer powiedział, że muszę absolutnie przyjechać zanim wyskoczy mi 200km na liczniku. Przy czym przy odbiorze zasugerowałem mu, że mapa jest nieaktualna i waham się czy odbierać samochód.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2014, 20:05:51 »
Jedź i wytłumacz raz jeszcze, jeśli będą się upierali to poproś o nr tel do centrali TMP i zadzwoń przy nich. Auto które kupowałeś powinno mieć aktualną mapę!

Zgodnie z twoją sugestią  :good:  tylko że nie pojechałem (trochę daleko i brak czasu akurat dziś) a wykonałem telefon tym razem nie do pracowników a do kierownika salonu i obiecana nowa mapa już zamówiona,  :o wczoraj się nie dało dziś się da. 
Mają dziś duży  ruch bo dni otwarte Toyoty.
Poczekam jeszcze z tym pismem do TMP myślę że teraz będzie ok.

a nie możesz sam sobie sciągnąć bezpłatnej aktualizacji z portalu my.toyota.eu. przecież masz 3 letnia darmową aktualizacje na navi. ja co prawda mam corolę kuioną w grudniu i były tam mapy z lipca 2013. na poczatku stycznia sciagłem na usb z tego portalu plik prawie 4gb i bezproblemowo zaktualizowalem navi do wersji map 2014 v.1

Nie mogę tak jak pisał tu kolega nie mam nawigacji Touch&Go Plus tylko Touch&Go. Prubowałem aktualizować programem Toyota Touch & Go Toolbox i pokazuje najnowszą EUL20130409 ale kosztuje 119 Euro.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2014, 20:20:11 wysłana przez Pazurek »

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2014, 10:18:19 »
Nie mogę edytować już i dopisze tutaj może nie wszyscy wiedzą że moje oprogramowanie i mapa (pewnie wielu z was też ma takie) którą mam wgraną Wersja oprogr: 2.7.4L  ID Mapy: EUL20121019 ma już funkcję systemu informacji drogowych TMC http://www.vitay.pl/AutoSwiat/Artykul,Jak-uzywac-TMC-w-Toyocie,7349,1.html nadającą przez stację RMF FM ale nie działającą bo brakuje pliku Poland Media Mobile TMC.
A nowsze oprogramowanie i mapa którą powinienem mieć wgraną Wersja oprogr: 2.8.4L  ID Mapy: EUL20130409 ma już tą funkcję działającą poprawnie.
Więcej piszą o tym tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28191.150.html

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:42:31 »
jest juz wersja oprogramownia 4.2.1l. z dodanymi opcjami street viev i panoramio. niestety u mnie nie dzialaja notoryczny komunikat ze serwer sieci toyota jest niedostepny. wie ktos co moze byc przyczyna bo  touch go jest prawidlowo podlaczony do internetu. aplikacje sieciowe fuel prices i weathe dzialaja !

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2014, 17:26:18 »
No wreszcie mam nową mapę  :)  serwis się postarał  :good:  i wgrali mi bezpłatnie. Najnowsza na dzisiaj to:
 ID Mapy: EUL20130409
Wersja oprogr: 2.8.4L 
Ze zmian zauważyłem na razie że jest mój nr. domu na ulicy  :cheesy:  wcześniej nie było i jest plik:
 Poland_MediamobileNordic.tmc.stm ale czy działa TMC  nie wiem wracałem od serwisu nie zauważyłem.

jest juz wersja oprogramownia 4.2.1l. z dodanymi opcjami street viev i panoramio. niestety u mnie nie dzialaja notoryczny komunikat ze serwer sieci toyota jest niedostepny. wie ktos co moze byc przyczyna bo touch go jest prawidlowo podlaczony do internetu. aplikacje sieciowe fuel prices i weathe dzialaja !

Co ty masz za nawigacje że masz taką wersję oprogramowania i te funkcje ? ja mam całkiem inną wersję.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2014, 17:30:22 wysłana przez Pazurek »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2014, 09:02:27 »
jak sprawdziłeś że plik Poland_MediamobileNordic.tmc.stm jest zainstalowany w Twojej nawigacji ?

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2014, 10:13:05 »
Jak zrobisz odcisk danych z nawigacji na pena i podłączysz do komputera to jest w pliku
NaviSync/kontent/tmc/ Poland_MediamobileNordic.tmc.stm
Ty masz chyba mapę tą starszą co ja miałem wcześniej to tego pliku nie będzie, ale są na inne kraje.
Ciekawe jak by dograć ten plik do tego folderu tmc i zainstalować na pena te dwie darmowe aplikacje co są do pobrania w Toyota Touch&Go Toolbox i spróbować wgrać je do nawigacji czy ten plik też się zapisze,  może by wtedy działała ta funkcja TMC na Polskę  u ciebie :grin:
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2014, 10:15:21 wysłana przez Pazurek »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2014, 07:54:08 »
Czy udało się komuś uruchomić funkcję panoramio i street view ??

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Marca 2014, 19:06:38 »
Przejrzałem dziś stronę my.toyota i nie znalazłem nowej wersji oprogramowania a jedynie nowszą mapę - czy oznacza to, że nowa wersja oprogramowania jest możliwa do zainstalowania jedynie w ASO? W sumie byłoby to dziwne bo jest na stronie opis jak się wykonuje instalację nowszej wersji.

U mnie w systemie jest wersja oprogramowania.: 1.6.61 a wszystko co można ściągnąć ze strony jest na wersję 1.7.......

Może wiecie skąd można ściągnąć nowsze oprogramowanie?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2014, 19:49:12 »
w aso
2.8.4,
2.8.5
i kawa gratis
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl