Autor Wątek: [2.2] Wyciek ze skrzyni biegów  (Przeczytany 6494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
[2.2] Wyciek ze skrzyni biegów
« dnia: 26 Stycznia 2014, 18:47:38 »
Witam,

pod autem zaczely sie ostatnio pojawiac czarne plamy po oleju. Pojechałem na kanał i zauwazyłem wyciek z skrzyni biegów, a dokładnie z półosi lewej (kierowcy) tam jest uszczelniacz gdzie półoś wchodzi do skrzyni. Mam teraz pytanie czy ktoś już to kiedyś wymieniał, ile taka uszczelka kosztuje ile jest z tym roboty ? i czy olej w skrzyni zleci podczas demontazu.

Camry 1995 manual 5s-fe JT europa
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:09:47 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wyciek z skrzyni biegów 2.2 5S-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:52:33 »
Olej spuszczasz, wyjmujesz półoś, wymieniasz uszczelniacz i po sprawie. Roboty na pół godziny.

Uszczelniacz nie powinien przekroczyć 60-70zł w ASO.
3VZ.pl

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2014, 19:12:21 »
Ok,
uszczelniacz zamowie w ASO, a jest tam jakiś sposób na demontaż bo pół oś z tego co widzialem jest łączona. Wybija się ją czy wystarczy szarpnąć ??
Marcinm, przy okazji zapytam też czy miska olejowa jest montowana na uszczelke czy na paste uszczelniajaca ?
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2014, 19:20:53 wysłana przez neverluk »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2014, 19:34:21 »
Co do półosi, to odkręcasz sworzeń i to w zupełności wystarcza do wyjęcia półosi ze skrzyni (jest pierścień rozprężny, więc trzeba napiąć i stuknąć we flanszę).

Miska na masie, najlepiej sprawdza się Loctite 5910, ale i 5970 i popularny quick gasket też dają radę.

Nie jest zła masa Elringa, czy Reinza. Ogólnie każdy uszczelniacz "RTV".
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2014, 19:37:44 »
Masz szczescie,Camra 2,2 ma bardzo prosty sposob na wysuniecie pol osi.
Najpierw zdejmujesz kolo nastepnie odkreczsz centralna nakretke na pol osi.Dla ulatwienia zdania zdejmujesz lewy zacisk hamulcowy.Nastepnie wpychsz do srodka pol os wchodzi bardzo gleboko ale nie da sie zdjac,nalezy skrecic kolo w jedna strone do oporu i wtedy wypychsz pl os ktora dosc lekko wychodzi z otowu i jest wolna.Nastepnie wkladsz po pol os dwie najlepiej lyzkiod opon i podwazasz jednym ruchem pol osi ona wychodzi z zatrzasku i jest wolna daje sie juz reka cala wyciagnac.Odkladsz ja na bok.Przystrepujsz do oczyszczenia otworu do skrzynmi biegow i wydlubujesz srubokretem ostronie jednym na ogol silnym podwazeniem siemering wychodzi na zewnatrz. Siemering czyli uszczelniacz.Oczyszczasz stare miejjsc ew ktorym byl siemering i zakladasz nowy rowniez tak aby rownoilegle wchodzily do srodka obie krawedzie boczne nie pod katem i na koncu sprawdzas czy nie zgubiles sprzyny dociskajaca gume do pol osi.
To byla wszystklo latwizna teraz na odpowiedzielniejsza czynnosc wlaozenie pol osi do siemeringa w skrzyni.Smaruj czop polosi oliwka i wkladasz jednym ruchem do srodka starajc sie trzymac
prostopadle os do siemeringa aby wskoczylo do srodka a nie zrzucilo  sprezynki uszczelniajacej. Do tej operacji jest specjalne na rezcie z budowane z cienkich blaszek ktore podouje lekkie rozszezenie siemeringa i wloazenie bez oporow i mozliwosci spadniecia sprezyny dociskowej.
Zycze powodzeni i uda sie napewno.Starczy na najmniej 200kkm nowy uszcelniacz ale pamietaj ze nalezy olej w skrzyni zmieniac co 40kkm.Takze nie lej strarego tylko zakup taki jaki sie nalezy.Zalesz syntetem to wzimie bedzie odrazu lekko sie toczyl jak wlecie.Skrzynia bedzie cicha i na duzych prekosciach bez wibracji.
 pozdr.Camry 2,2

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2014, 10:57:55 »
Camry 2.2 <- Dzięki za szczegółowy opis, jednakże wyciek mam od prawej strony (prawe koło) czy procedura sciągania jest taka sama ?? I jeszcze jedno mnie nurtuje czy olej w skrzyni to ten sam co w dyferencjale. Bo czytałem gdzies ze ma 2 obiegi ale moga sie mylic.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2014, 11:05:47 »
Wyjmowanie takie samo, dodatkowo odkręcasz podporę z łożyskiem.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2014, 11:08:20 »
Jeśli z prawej, to nastaw się od razu na wymianę łożyska na półosi - rzadko się zdarza, że uda się ot tak wysunąć półoś, a po młotkowaniu łożysko lubi wydawać różne dziwne odgłosy. Możesz próbować grzać, bo czasem pomaga, ale nie zawsze.

Manual ma jeden obieg, 2.7 litra 75W90.

Wyjmowanie takie samo, dodatkowo odkręcasz podporę z łożyskiem.

Odkręcanie podpory wiąże się z podparciem/podwieszeniem silnika i ryzykiem uszkodzenia nowego uszczelniacza.

3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2014, 11:19:36 »
Miałem problem z wyjęciem łożyska z podpory więc wymontowałem wszystko i działałem na zewnątrz. Uszczelniacz nie cieknie a było o wiele wygodniej :)  Podeprzeć silnik trzeba, ale to logiczne przecież.

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2014, 19:09:01 »
Ok, to klops. Łożysko to w ASO bedzie kosztowalo majątek, polecacie jakies zamienniki ?

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2014, 19:26:24 »
NSK albo Koyo, jeżeli jest.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2014, 20:14:19 »
Na Aledrogo kilka razy spotkałem KOYO w bardzo przyzwoitych pieniądzach.

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2014, 14:35:08 »
Kurcze szukam i nie moge znalezdz na Allegro(wszystkie sa do modeli 2001 w gore), pamieta moze ktos numer lozyska to poprostu sobie dobiore po producencie.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl