Autor Wątek: Jakie opony?  (Przeczytany 48273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

izotopek

• Gość
Odp: Jakie opony?
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Lutego 2009, 17:47:57 »
Właśnie widzę. Temat z 2005 roku...super. Właśnie dlatego nie pisałem w tamtych tematach bo były stare jak świat.

silent

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Kwietnia 2009, 16:17:22 »
Witam noszę się ze zmianą opon lecz nie wiem co wybrać teraz mam Michelin energy i są one tragiczne... Myślałem nad Goodyear DURAGRIP lub Toyo Proxes CF-1 w rozmiarze 175/65/14R co byście polecili? Kupić coś w tym rozmiarze czy może 185/65 chodzi mi o spalanie i przyspieszenie, żeby dużej różnicy nie było w yarisie 1.0. Pozdrawiam

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Kwietnia 2009, 20:32:00 »
Hms myśle, że bridgestone er 300 to dobre oponki. Nokiany H też, są ciche, ale słabo trzymają przyczepność na suchym. Tych co wymieniłeś nie znam.

Franek

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Kwietnia 2009, 21:01:59 »
Co polecicie do zwykłej stalowej felgi 155/80x13. Myślałem nad firestone f590 ale czytam opinie ;-(. Wiem, że to żadna felga ale tym bardziej wiecie jak się yarek słabo trzyma w takiej konfiguracji.

Może Fulda Ecocontrol albo Toyo 350??? Jeżdżę raczej spokojnie ale czasami po prostu muszę szybko (150 km)  przejechać jakieś 200 - 300 km trasy i zdarzyło mi się w deszczu.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2009, 21:46:57 wysłana przez Franek »

Offline Gringo_o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Kwietnia 2009, 15:06:05 »
kupiłem w tym sezonie wlasnie Fuldy EcoControl tylko ze 175/65R14, poki co wszystko okey i nie narzekam, a na deszczu nie mialem okazji jeszcze jezdzic

Franek

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Kwietnia 2009, 18:15:40 »
Łyknąłem Fuldy, na razie mogę stwierdzić, że są cichsze od starych Michelinów XT1. Jestem ciekaw jak się będzie na tak wąskim profilu jak u mnie spisywał taki " rzadki " bieżnik. W oponkach szerokości 205 to jest idealne rozwiązanie bo chroni przed aquaplaningiem a tu??? Czas pokaże.

chimba

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:04:15 »
No wlasnie tez stoje przed zakupem, co polecacie Panowie 175 czy 185, felgi 14??

Franek

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Maja 2009, 20:40:26 »
Dziś podczas odkurzania wiosennego obejrzałem oponki, przejechały jakieś 600km i oto wrażenia. Nie starły się nawet trochę (no ale to nie dziwi  :laugh:). Natomiast zauważyłem na przednich oponach wybrzuszenia. Wygląda to jak by było wynikiem procesu produkcji bo są praktycznie identyczne na obu przednich oponach. Jednak jest to dziwne, na dębicach zimowych po dwóch sezonach nie ma śladu czegoś takiego, podobnie na starych michelinach. Trakcja fajnie, hamowanie nie wiem bo nie miałem ostrego, w deszczu nie wiem bo nie padało, oponka dość miękka i jedzie się wygodnie i cicho.

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 07 Maja 2009, 20:03:03 »
Temat opon lubi wracać :) szczególnie, że co roku opony się zmieniają producenci "ulepszają" i potem taki człowiek jak ja nie wie, czy dalej jest to dobra opona czy może nabyć towar innych konkurencyjnych marek itp itd.
Tak więc teraz szybkie, proste pytanie kto z was użytkuje albo użytkował opony Nokian H lub V letnie?

O ile ich ścieralność mnie nie przeraża to niepokoi fakt gdzie znalazłem parę przypadków o niemożności wyważenia (chociaż z drugiej strony zastanawiam się czy to nie trafia się tym którzy kupują przeleżane opony np z allegro gdzie produkcja ich to 2007 rok :) )
Na pewno kupie opony w rozmiarze 185/55 R15 a ponieważ kupuje do tego felgi musze na czymś zaoszczędzić :P
Bardzo dobrą opinie mam o Michelin Energy X Green jednak te mialem w rozmiarze standardowym dla 14", a przy większych rozmiarach cena jest dość spora.

Franek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Maja 2009, 22:49:41 »
Dziś podczas odkurzania wiosennego obejrzałem oponki, przejechały jakieś 600km i oto wrażenia. Nie starły się nawet trochę (no ale to nie dziwi  :laugh:). Natomiast zauważyłem na przednich oponach wybrzuszenia. Wygląda to jak by było wynikiem procesu produkcji bo są praktycznie identyczne na obu przednich oponach. Jednak jest to dziwne, na dębicach zimowych po dwóch sezonach nie ma śladu czegoś takiego, podobnie na starych michelinach. Trakcja fajnie, hamowanie nie wiem bo nie miałem ostrego, w deszczu nie wiem bo nie padało, oponka dość miękka i jedzie się wygodnie i cicho.
Cholera niestety muszę stwierdzić, że powyżej 130km odczuwam dziwne drgania na kierownicy. Mam wątpliwości, że związane jest to z wyważeniem, po prostu od lat wyważam u tego samego człowieka...hmmm ???

Franek

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Maja 2009, 10:21:16 »
Cholera niestety muszę stwierdzić, że powyżej 130km odczuwam dziwne drgania na kierownicy. Mam wątpliwości, że związane jest to z wyważeniem, po prostu od lat wyważam u tego samego człowieka...hmmm ???

Problem z drganiem wyjaśniony, nie chodziło o opony. Przepraszam za zaśmiecenie wątku nieprzemyślanym postem.  <kawusia>

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Maja 2009, 12:43:03 »
Tak więc teraz szybkie, proste pytanie kto z was użytkuje albo użytkował opony Nokian H lub V letnie?

W Corolli mam te oponki - bardzo ciche, bardzo dobre na deszczu, w zakrętach też ok. Kolega Izotopek ma je w YTS - narzeka że przy ostrych startach łatwo tracą trakcje, ale uwierz mi, że w YTS o to ciężko nie jest :)
Ogólnie POLECAM :)

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Sierpnia 2009, 13:37:29 »
Ziele ma rację. Oponki godne polecenia. Jak się trochę zetrą to już lepiej ze zrywaniem przyczepności.
Bajka na mokrym asfalcie, i dosłownie cichutkie.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Sierpnia 2009, 19:14:00 »
I ja muszę sie rozejrzeć za oponami - moje  Bridgestone B250 odpady już przy 75 tyś. :( zastanawiam sie teraz nad tymi Goodyear DURAGRIP http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=DURAGRIP&producent=Goodyear&rozmiar=175/70R14&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link= czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z nimi?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Sierpnia 2009, 19:30:46 »
SZYMON14 zimą YII śmiga na letnich?.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl