Autor Wątek: Jakie opony?  (Przeczytany 48299 razy)

Puffy

• Gość
Odp: Jakie opony?
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Kwietnia 2005, 10:58:24 »
Ja tez mam GT 2 w Yarisie z września 2004. Faktycznie made in Slovenia. mam tylko takie małe pytanko. Bo przy okazji zmiany już z zimowych na letnie po oznaczeniu GT2 zauważyłem w kółku symol E. Czy to oznacza, że są to jakieś opony "ekonomiczne:, np. oszczędzające zużycie paliwa? Gdzieś kiedyś czytałem, że w takich oponach trudno pogodzić małe opory toczenia z dobrą przyczepnością. Jakiś czas temu w programie "Top Gear" był test na torze Priusa. Mówili, że kiepsko trzymał sięna zakrętach tylko przez "ekonomiczne" opony, które radzili natychmiast wymienić na normalne.

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Kwietnia 2005, 10:29:51 »
Cytat: Puffy
Ja tez mam GT 2 w Yarisie z września 2004. Faktycznie made in Slovenia. mam tylko takie małe pytanko. Bo przy okazji zmiany już z zimowych na letnie po oznaczeniu GT2 zauważyłem w kółku symol E. Czy to oznacza, że są to jakieś opony "ekonomiczne:, np. oszczędzające zużycie paliwa? Gdzieś kiedyś czytałem, że w takich oponach trudno pogodzić małe opory toczenia z dobrą przyczepnością. Jakiś czas temu w programie "Top Gear" był test na torze Priusa. Mówili, że kiepsko trzymał sięna zakrętach tylko przez "ekonomiczne" opony, które radzili natychmiast wymienić na normalne.

Nie wiem czy "e" to ekonomiczne ale GT2e są montowane w Yarkach i produkowane w Słowenii inne małe samochody mają bez "e" są robione we Francji i mają inny bierznik.
Tych do yarka nigdzie poza serwisem sięprawie nie dostanie.
A co do ich właściwości to są przyzwoite i tylko tyle. Moim zdaniem lepsze pod względem zachowania na mmokrym i przyczypności ogólnie są Klebery i Goodyeary.

Vel

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Kwietnia 2005, 22:39:07 »
Cintinentale premiumcontact  185/55/15  jelsi sie nie myle od TS

supe ropona switnie trzyma zajrety, ladnie wbiera dziury i gebialnie odprowadza wode

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Kwietnia 2005, 11:37:58 »
Cytat: MJ
Cytuj (zaznaczone)
Pomylilem sie - mam B391.

I tu mam pytanie:
Czy jest opona to kierunkowa ?

To nie jest kierunkowa. Nie ma znaczenia jak ja zalozysz. Kierunkowa ma na boku strzalke z informacja o kierunku toczenia (Rotation).
Ktos tu wspominal o Daytonach D100-to przyzwoita opona klasy w.w. B391 lub GT2 ale dosyc czesto mozna sie spotkac z wadami fabrycznymi (krzywa lub problemy z wywarzeniem). Ale nic poza tym. Od siebie dodam, ze B391 nie radzo sobie z odprowadzaniem wody przy czesciowo zuzytym bierniku (aquaplannig).
U siebie mam Fulda Diadem Linero, ktore cenowo sa z polki Daytona ale jest to chyba jedyna opona kierunkowa w tym przedziale cenowym. Trwala (ale przez to dosyc sliska na mokrym) i bardzo cicha (w porownaniu do GT2 i B391). Nie podwija sie tak na zkretach jak B391 (pomimo, ze to nadal duzy "balonik") Fantastycznie odprowadza wode. W zimie jest do niczego na sniegu ale tylko ja jezdze caly rok na letnich. ;-)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2005, 19:02:28 »
Musze kupic jakies oponki, bo te co mam juz dlugo nie pociagna...
Mam teraz 185/60/14 a chce kupic 185/55/14 czyli nieco nizszy profil.
Co o tym sadzicie ?

Tylko nie piszcie, ze licznik bedzie przeklamywal...
Wiem to i wcale mnie to nie obchodzi  ;)

Smok

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Kwietnia 2005, 07:26:02 »
to najfajniejszy profil ze wszystich!!! opona ślicznie wygląda- nie za wysoka, nie za niska- w nowym autku będęrobił wszystko, żeby właśnie taki profil mieć !!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Kwietnia 2005, 19:18:52 »
no to pomysl o tym ze kolo bedzi emialo mniejsza srednice i yaris bedzie wygladal co najmniej dziwnie.................
wielkie nadkole i male kolo..................
wiem cos o tym bo na zime mam 165/65/14 - czyli odpowiednik 185/55/14 jesli chodzi o srednice............ - twoje kolo bediz ejeszcze mniejsze na srednice - bedize wygladalo mocno beznadziejnie!;)
oczywiscie wedlug mnie!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2005, 20:47:54 »
Smok, ja juz mam :)
Faktycznie kolko troche male sie zrobilo, ale tragedii nie ma  ;)

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Maja 2005, 10:03:55 »
Kiedys padła opinia, że oponki GT2 z oznaczeniem E w kółeczku, czy prostokąciku są tylko do Yarisów. Tez tak myślałem do wczoraj... na parkingu obok stanął Peugeot 206 SW i miał identyczne oponki. Może to domena samochodów segmentu B produkowanych we Francji...tylko, że opony ze Słowenii. Dziwna sprawa.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Maja 2005, 10:43:32 »
GoodYear robi teraz opony w fabryce we Francji.
GT były jeszcze robione w tej na Słowenii.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Lutego 2008, 21:11:37 »
Witam, aby nie rozpoczynać nowego wątku w tym temacie zapytam tu.

Musze zakupić w tym roku nowe opony letnie seryjne GT2 już idą do kosza poczytałem forum oraz opinie na www.opony.com.pl parę osób poleca Goodyear DURAGRIP co prawda nietanie ale sporo jeżdżę i na oponach nie mam zamiaru oszczędzać. Opony standardowe jak firmowe 175/65/R14 82 T felgi stalowe. Raczej dynamiczna jazda 60% miasto 40% trasa.

Na jakie modele warto jeszcze zwrócić uwage?  BFGoodrich PROFILER 2 ? Yokohama A.Drive?
Z góry uprzejmie dziękuję za opinie.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lutego 2008, 23:23:29 »
Ja w sobote zmieniłem już zimówki na letnie :D Jak co roku - szok! Na zimówkach 14-tkach przód uciekał już przy wolno-średnim wchodzeniu w zakręt - a teraz na 15tkach trzyma jak przyklejony. Hamowanie na mokrym też duużo lepsze. Tak więc do dynamicznej jazdy polecam 15-tki i niskoprofilówki (ja mam BFGoodrich ProfilerG).

Następne zimówki na pewno kupię 15-tki, po zmianie na 14tki zawsze czuje się jakbym pływał łodzią :) Co tam łodzią - okrętem którego nie idzie zatrzymać :)

Jeśli koniecznie chcesz standardowy rozmiar to zapewne wszystkie przez Ciebie wymienione będą się dość podobnie sprawować :) Różnica może być w hamowaniu na mokrym - bierz takie z dużymi rowkami :)
Seat Leon Cupra :D

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Lutego 2008, 23:34:42 »
na 15 zimówkach to dopiero będziesz pływał.w zasadzie to ślizagał...

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Lutego 2008, 23:44:05 »
15" odpada, bo szkoda kasy na nowe felgi :) Z poprzednich opon byłem zadowolony. Zimówki moze i pływają ale na suchym asfalcie takim jak teraz (guma) ale nie letnie.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Lutego 2008, 09:08:05 »
Opony GY GT2 musze pochwalić dobrze sie trzymają nawierzchni - chyba.
Ale co do jednego nie moge sie mylic po 110000 km opony sa niezuzyte i do 140000 dojade na nich.
Gdyby to były opony innej marki prawdopodobnie to byłby juz drugi komplet opon.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl