Autor Wątek: Błąd układu hybrydowego - pytania i odpowiedzi II gen  (Przeczytany 22003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
Błąd układu hybrydowego - pytania i odpowiedzi II gen
« dnia: 03 Lutego 2014, 21:11:35 »
Witam wszystkich ,którzy spotkali się bądź mogą spotkać się z komunikatem ...wywołującym gęsią skórkę  :shock:.
Mam na myśli piktogram czerwonego autka z wykrzyknikiem ,który wyświetlany jest w lewym górnym rogu. Zgodnie z informacją z ks obsługi wyświetlenie tego komunikatu oznacza ...kłopoty z układem hybrydowym ( bez precyzowania ).
Na poniżej zamieszczonym zdjęciu uwidoczniłem ciekawą sytuację kiedy to mamy wyświetlony opisany wyżej komunikat , dodatkowo , czerwony trójkąt z wykrzyknikiem  ( o zakazie kontynuowania jazdy ), lampka check engine i oczywiście ...Ready  :good:.

Temat otwieram "prowokacyjnie" znając odpowiedź na to zagadnienie. Opiszę je za niedługą chwilę  :grin:.
Chciałbym aby zainteresowani wyrazili swoje zdanie n/t podobnych komunikatów i ich dalszych konsekwencji .
Co sądzą o ewentualnych przyczynach i źródłach generowania takich informacji.
Moim celem jest wyeliminowanie obaw ,stresu i kosztów obsługi serwisowej  :-)

Zapraszam do opisów .   

www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: Błąd układu hybrydowego - pytania i odpowiedzi II gen
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2014, 21:25:40 »
Ciekawy temat kolego. Nigdy się nie spotkałem w moim aucie z czymś takim, poza kilkoma przypadkami wariowania wskaźników, które wracały do normy po zamknięciu auta i ponownym uruchomieniu.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2014, 21:34:59 »
Robisz konkurs z nagrodami? <Ile za SMS?  :laugh: >
Czy tez po prostu chcesz się popisać?  <zalamka>

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2014, 22:18:42 »
Przepraszam ale chyba nie kumasz bazy kolego  :song: . Ale nie mam Ci za złe że nie czytasz ze zrozumieniem  <narka>
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2014, 22:27:04 »
Ciekawe..jestem zainteresowany co wywłouje teki efekt...
Moze niski stan paliwa a w zasadzie jego brak? (tylko jeden labelek widze na wyswietlacz)
Albo np. próba kontynuowania jazdy samochodem z którego usunięto key-smart a pozostał uruchomiony?

Nie robiłem nigdy eksperymentów na wymuszanie błędów to słabo z pomysłami...;/

UPDATE:
Chociaz nie ....check-engine tutaj nie pasuje...w takim razie cos jest grzebane pod maska ..ciepło?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2014, 22:28:50 wysłana przez Crane83 »
Spritmonitor.de" border="0

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2014, 23:46:41 »
Widać niski poziom paliwa, ale benzyna pracuje doładowując baterie, które mają dość niskie naładowanie, więc chyba nie tędy droga. Może obroty benzyny są zbyt niskie?

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2014, 05:24:00 »
Zanim wyjaśnię przyczynę ,to jeszcze dodam ,że samochód poruszał się z tą "choinką" bez żadnych problemów. Silnik spalinowy załączał się poprawnie podczas doładowywania baterii HV. Cała reszta układów również działała poprawnie.
Cała "choinka" zgasła samoistnie po  wyłączeniu i ponownym włączeniu "zapłonu".
Dodam jeszcze ,że auto nie miało w swojej historii wątku "...wodnego" (jest to na 100% pewne ) co mogłoby uzasadniać takie "wariacje". 
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2014, 07:16:26 »
To moze stan naladowania akumulatora trakcyjnego. Powiedzmy przed koncem ostatniej podrozy byl bardzo niski a nastepnie samochod przestal dluzszy czas bez jazdy...
Chociaz to tez nie pasuje bo raczej system stara zachowac sie odpowiednie rezerwy do realizacji rozruchu...

Moze zatem chodzi o spadek formy akumulatora podtrzymujacego?...po uruchomieniu zostal podladowany i przy ponownym wlaczeniu problem nie powrocil?

Skoro nie watek wodny to moze termiczny?

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lutego 2014, 21:46:13 »
Ciepło , ciepło wręcz gorąco. Odpowiedzialnym za taki stan rzeczy był aku LV. W moim samochodzie (2008 r) już w ubiegłym  roku stwierdziłem bardzo niską sprawność tego aku. Nie szukam przyczyny ,raczej stwierdzam ,że wiek robi swoje i niestety 4 lata służby robi wrażenie nawet na  baterii made in japs. Chociaż raczej skłaniam się ,że nastąpiło jakieś uszkodzenie wewnętrzne ( separator , płyta itp ) dlatego ,że spadek formy nastąpił moim zdaniem zbyt gwałtownie.
Niskie napięcie aku LV objawia się tym ,że auto można zdalnie otworzyć natomiast wartość prądu jest tak ekstremalnie mała ,że nawet wyświetlacz (położenie joystica - tryb jazdy) potrafi wyświetlać z "przerwami" - smuży. Jedyna rada ,to podać mu źródło. Wspomniana kombinacja kontrolek zaistniała po uruchomieniu z kabli.
Uważam ,że to tylko dowód na pewne niedoskonałości sterowania. Problem zbliżony do WINDOWS  :cheesy:. Masz błąd ? Zrestartuj system  :cool: i ciesz się dalej jazdą .     
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2014, 19:22:51 »
Hmm dobrze o tym wiedzieć na przyszłość i dobrze że to tylko ten w zasadzie błahy problem wystąpił w Twoim przypadku...

Gdyby było zwarcie w obrębie jednego ogniwa to prawdopodobnie nie dawałby się ładować. Ale jeśli to "nieżelówka" to można jeszcze spróbować zreanimować poprzez kontrole i uzpełnienie elektrolitu chociaż z pozoru bezobsługowe żelówki też dają sie reanimować.

W każdym razie radziłbym raczej od razu zająć się tym problemem gdyż pasożytniczy charakter zużytego akumulatora może podwyższyć zużycie paliwa.

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lipca 2015, 23:17:21 »
Witam,
Oddałem swojego Priusa do blacharza. Ponieważ trzeba było wspawać trochę błotnika, został wyciągnięty bezpiecznik od HV i zdjęta klema z aku 12V. Po zabiegu klemę założono, włożono bezpiecznik. Próba odjechania dała błędy jak w pierwszym poście. :-( Nie da się wybrać "D" i "R" można tylko zmieniać pomiędzy N i P. Czy po zdjęciu napięcia trzeba coś kalibrować? Czym odczytać błędy? Proszę o rady
Pozdrawiam

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lipca 2015, 23:22:48 »
Sprawdź bezpiecznik HV. Ma być zablokowany i "wciśnięty".

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lipca 2015, 23:47:20 »
Niestety jest zamontowany ok.

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2015, 01:56:12 »
Może zmień kolejność,najpierw bezpiecznik potem klema,włącz zapłon bez hamulca i odczekaj minutę żeby wszystko wystartowało.Potem wyłącz zapłon i włącz z wciśniętym hamulcem.

Trix

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2015, 12:12:03 »
Mnie też czeka wizyta u blacharza w tym roku. Daj znać, czy udało się rozwiązać problem.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2015, 12:15:14 wysłana przez Trix »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl