Autor Wątek: spadki mocy  (Przeczytany 11148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marti1979

• Prawie Toyot
spadki mocy
« dnia: 04 Lutego 2014, 21:17:02 »
Witam! Posiadam toyotę corolle d4d 2.0 2003 rok 116 KM turbo diesel numer vin SB1KW20E30E036920. Proszę o pomoc. Mam problem ze spadkami mocy podczas jazdy. Zaczęło się jakieś dwa tygodnie temu. Myślałem, że to może być filtr paliwa, ewentualnie powietrza bo dawno nie był wymieniany, więc te filtry wymieniłem.  Jak silnik jest zimny pracuje normalnie, jak się zagrzeje zaczyna czasami wariować i traci moc (pedał gazu wciśnięty do podłogi, a samochód powolutku się zbiera) i dopiero jak osiągnie jakieś 2500 obrotów załapuje normalny poziom i jedzie normalnie. Czy to może być zawór egr? Czy w tym silniku można go zastawić? Różne opinie już słyszałem od różnych mechaników i sam nie wiem co robić. Jedni mówią właśnie o tym zaworze, inni jeszcze wspominają o przepływomierzu powietrza, czujniku położenia wałka rozrządu, wtryskach, etc. Za każdą pomoc dziękuję!

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: spadki mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2014, 21:37:27 »
kolego podłącz auto pod kompa i sprawdź ciśnienie na listwie CR podczas tych problemów z mocą
na 99% masz problem z zaworami SCV

Możesz w domowych warunkach podczas pracy na wolnych obrotach najpierw odłączyć czerwony, potem podłączyć i odłączyć zielony. (zawory znajdują się na pompie) tu masz filmik poglądowy
http://www.youtube.com/watch?v=uhD1C5L2KYI#

Jeśli na którymś zgaśnie masz jasność że jest padnięty.
Ale uwaga pomimo faktu, iż będzie chodził na wolnych obrotach czy to na jednym czy na drugim podczas jazdy może się przycinać i powodować spadki na CR i brak mocy.

EGR masz zapewne na podciśnienie więc zaślepisz bez problemu ale w tym silniku nie ma to najmniejszego sensu.

Wypadało by zapiąć kompa i zrobić prosty test drogowy z pomiarem CR - ciśnienia w układzie Common Rail
Możesz też zdemontować zawory, wsadzić na noc do nafty i potraktować je 12V. Może pomóc na tydzień miesiąc czasami na dłużej, ale gdy są zatarte wymiana na nowe pozostaje.

EGR, przepływkę i wtryski zostaw w spokoju. To prozaiczna sprawa.

« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2014, 21:41:48 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline marti1979

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2014, 21:49:09 »
Dzięki! Spróbuję to w najszybszym czasie sprawdzić i dam znać.

Offline Keisi77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2014, 23:41:56 »
Witam wszystkich. Podobny problem mam i ja.
Corolla 1,4 D4D 90KM przebieg oryginał 128.000km, 13tyśkm po wymianie oleju i filtrów ale od paliwa nie wymieniałem i nie świeci się że jest zapchany.
Na zimnym nie całkiem rozgrzanym silniku przy dodawaniu większej ilości gazu 3,4 bieg auto nie wchodzi w obroty tak jakby miał dużą turbo dziurę (tak z sekundę) potem przyśpiesza i znów się dławi i przyśpiesza szarpie jak się rozpędzi jest ok. Na gorącym silniku brak takich objawów. Moim zdaniem silnik pracuję równo i cicho... a sprzęgło jest ok i się nie ślizga - czy to wtryski paliwa czy zimny silnik ??? Macie jakieś spostrzeżenia?

Offline Keisi77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2014, 23:27:06 »
Był to wadliwy przepływomierz powietrza.

Offline marti1979

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2014, 13:01:55 »
U mnie według komputera (nie ASO) za pierwszym razem pokazało błąd P1251 - silnik krokowy dla obwodu sterowania turbodoładowaniem (czyli zawór podciśnienia), za drugim razem po przeczyszczeniu tego zaworu i zaworu egr pokazał się check i według analizy na kompie było to ponownie  P1251 i P 0045 - turbo sterowanie obwodu elektromagnetycznego. Po skasowaniu błędów silnik obecnie pracuje normalnie. Sprawdzałem zawory scv, oba w dobrym stanie, pracują normalnie.
Na chwilę obecną martwi mnie jeszcze sprzęgło. Na zimnym silniku, przy pierwszych trzech biegach słychać szum, jakby łożysko, potem się wszystko uspokaja. Dwumas do wymiany?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl