Autor Wątek: Jak rozpoznać rodzaj wtryskiwaczy  (Przeczytany 11550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline garabasz

• Początkujący
Jak rozpoznać rodzaj wtryskiwaczy
« dnia: 16 Lutego 2014, 11:19:39 »
Witam

noszę się z zamiarem kupna Toyoty Auris z 2010 roku.  Mam pytanie odnośnie tego jak rozpoznać rodzaj wtryskiwaczy w Auris 1,4 D4D z roku 2010 podobno występują elektromagnetyczne, które można regenerować i piezoelektryczne których się nie da regenerować (może da się to określić po VIN) a ich cena jest bardzo wysoka w stosunku do innych stosowanych w innych markach samochodów. Jak to jest ? Czy w tych silnikach wtryskiwacze są częścią która często ulega uszkodzeniu i jak wygląda z ich dostępnością?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jak rozpoznać rodzaj wtryskiwaczy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2014, 21:28:34 »
Ja mam Aurisa z takim samym silnikiem, ale z 2007 roku. Podobno mam wtryskiwacze piezoelektryczne. Nigdy nie zawiodły. Słyszałam, że trzeba uważać z dolewaniem do paliwa jakichkolwiek płynów przeciw zamarzaniu, to może uszkodzić wtryskiwacze. Ja niczego nie dolewam i odpalam. Jeden raz dolałam podczas tankowania pół litra bezbarwnego denaturatu na pełen bak, gdy w nocy bywało poniżej -15, ale chyba niepotrzebnie. Nie martw się na zapas :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2014, 22:01:44 »
Od 11/2008 są piezo.
Jeżeli turbine masz sterowaną elektrycznie to piezo, jeżeli podciśnieniowo to wtryski starego typu.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2014, 22:41:31 »
Nie mam pewności, jakie mam wtryskiwacze, opieram się jedynie na informacji znajomego mechanika. Może pomylił rocznik? Jedynie, co mogę stwierdzić, to że wtryskiwacze nie miały nigdy usterki, jakiekolwiek są :) W ogóle żadnej usterki nie miałam. Czegokolwiek. I cokolwiek siedzi pod maską... oby tak dalej działało, jak działa.
Żyj i daj żyć innym.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2014, 23:52:18 »
Wszystkie diesle Toyoty po 2006r sa na wtryskiwaczach piezoelektrycznych. A co do regeneracji to juz denso udostepnia zestawy naprawcze.
http://www.drei-pol.pl/index.html

Ja mam nalatane 77 tys km w 2.0 d4d i zadnych problemow takze jak najbardziej polecam :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2014, 23:58:47 »
Ja mam 142 000 i też ciszaaa, nie chce zapeszać  :good:

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2014, 00:10:43 »
Amen ! :)

volti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2014, 17:32:37 »
Znajomemu w corolli 2.0 wtryski padły przy 190 tys. km.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2014, 18:58:09 »
Czyli znajomy mechanik prawdę mi powiedział. A jeśli kolega od upadłych wtryskiwaczy nie lał byle czego do baku, nie używał płynów rozmrażających ani innych polepszaczy paliwa, to po prostu miał pecha :( bMnie uczulali bardzo, żebym uważała, co tankuję.
Żyj i daj żyć innym.

volti

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2014, 19:50:44 »
Czyli znajomy mechanik prawdę mi powiedział. A jeśli kolega od upadłych wtryskiwaczy nie lał byle czego do baku, nie używał płynów rozmrażających ani innych polepszaczy paliwa, to po prostu miał pecha :( bMnie uczulali bardzo, żebym uważała, co tankuję.
Auto ma z Niemiec więc na pewno jeździło tam n dużo lepszym paliwie niż w Polsce gdzie chrzci się paliwa na potęgę. Dodam tylko że świeżo po sprowadzeniu padły te wtryski.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2014, 20:18:35 »
Ja bym germańca nie kupiła. Trudno sprawdzić historię. Ja kupiłam 2,5 latka (teraz ma 6), po wynajmie, jeździła nim kobieta, przedstawicielka handlowa z wawy. Serwisowany był w ASO, wszystko o nim wiem :) Miał zrobione 80 tyś, więc regularnie nim jeździła, teraz ma niecałe 140. Aku jeszcze nie wymieniałam. Jedynie klocki i tarcze, nic więcej.
Żyj i daj żyć innym.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2014, 20:04:37 »
Ja bym germańca nie kupiła. Trudno sprawdzić historię. Ja kupiłam 2,5 latka (teraz ma 6)...

Jakbym siebie czytał... :)   Ja mam z września 2008 i wtryski elektromagnetyczne Boscha.
"With Oden on our side..."

Offline oregano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2015, 19:25:45 »
Koledzy,

chciałbym się upewnić / zapytać - mam Yarisa D4D z 2008
data pierwszej rejestracji to początek października - czyli auto zrobione najpóźniej we wrześniu

jakie mam wtryski / jak je rozpoznać ?

z góry dzięki

pozdr

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2015, 22:03:41 »
Ja bym germańca nie kupiła. Trudno sprawdzić historię. Ja kupiłam 2,5 latka (teraz ma 6), po wynajmie, jeździła nim kobieta, przedstawicielka handlowa z wawy. Serwisowany był w ASO, wszystko o nim wiem :) Miał zrobione 80 tyś, więc regularnie nim jeździła, teraz ma niecałe 140. Aku jeszcze nie wymieniałam. Jedynie klocki i tarcze, nic więcej.
\

Nika to podobnie jak ja, kupiłem z Toyota z floty po bankowcy z przebiegiem 83000tys.
Tylko, że jak narazie padła skrzynia, którą na szczęście wymienili w ramach ubezpieczenia :)
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2015, 22:20:19 wysłana przez RobRoberto »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2015, 22:19:26 »
W moim poprzednim wymienili ponoć sprzęgło po tej przedstawicielce, zanim go odebrałam  :cheesy: Tyle, że miał nalatane 80 kkm, więc 10 razy więcej niż Twój.

Chyba mogę się cieszyć, bo z Nowym zbliżamy się do 20kkm i skrzynia jeszcze nie daje żadnych niepokojących objawów.
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl