Autor Wątek: Auris 1.33 opinie (ktoś coś dorzuci w temacie ?? )  (Przeczytany 64660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.33 opinie (ktoś coś dorzuci w temacie ?? )
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2014, 07:59:51 »
Decyzja jest taka ze jak znajdzie się tylko jakiś ciekawy Auris I FL 1,33 to pewnie stanie u mnie na podjezdzie ;), tylko znaleśc coś ciekawego to cięzko , oj cięzko.... Narazie powoli szukam , nic na siłę , bez napalania się , szukam :).
Pozdrowionka  . :D

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2014, 08:11:51 »
nie wiem skąd jesteś ale w małopolsce i śląsku chętnie pomogę
Where Wishes Fly......

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2014, 11:02:44 »
nie wiem skąd jesteś ale w małopolsce i śląsku chętnie pomogę

Dzięki za chęc pomocy :)

Narazie szukam i nie ukrywam ze szukam głownie poza granicami Polski , mozna trafić tam auta z duzo lepszą wersją wyposazeniową...

Jako ze u mnie w domu zawsze bylo i jest kilka toyot doszliśmy do wniosku ze sprzedajemy Yarisa II i zamieniamy go na Yarisa III więc i zakup aurisa nie jest pilny , muszę obecnego aurisa sprzedać którego mam z uszkodzony silnikiem aby mieć na zakup drugiego więc i powoli bede szukał...

« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2014, 11:19:20 wysłana przez Sterciu »

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lutego 2014, 20:09:01 »
Mam Aurisa 1,33 już 3 lata. Prędzej miałem m.in. Leona 1,9 TDI po czipie na 143 konie, miałem też Focusa 1,8 115 koni i wiele innych aut którymi nie będę się chwalił, bo tutaj nie o to chodzi. Jeżeli np AurisBeast uważa, że silnik 1,33 jest słaby, to jest to jego zdanie. Do użytku po mieście i na krótkie trasy wystarcza idealnie. Długie trasy pokonuje też bez problemu, tylko trzeba przyzwyczaić się do tego, że brakuje mu mocy przy wyprzedzaniu i słabnie dosyć znacznie na podjazdach. Raz w roku pokonuję nim trasę do Niemiec w górskie tereny to myślę że mam jakieś rozeznanie. Da się jechać ale biegi trzeba redukować nawet do czwartego. Według mnie słabą stroną tego silnika jest sprzęgło. Może to tylko moje auto tak ma ale na wstecznym biegu jak trzeba ruszyć pod górkę lub zaparkować gdzieś wskakując na krawężnik to czuć że pali się (śmierdzi) sprzęgło. W serwisie twierdzą że jest wszystko ok i źle jeźdzę ale tak jak pisałem wcześniej nie jest to moje pierwsze w życiu auto i jak do tej pory Auris jest pierwszym który tak reaguje. Oprócz tego to nie mam z nim problemów i jeżeli nie masz zacięcia sportowca to polecam ten silnik. Cichy, oszczędny, bezawaryjny jak na razie.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lutego 2014, 21:06:18 »
Po tym co piszesz beneke, też potwierdzasz moją tezę (wyprzedzanie i podjazdy). Naprawdę podziwiam Cię że całkiem nieźle wypowiadasz się o tym silniku, posiadając wcześniej 1.9TDi z pewnie co najmniej 320Nm momentu. Najważniejsze jest to,  że jako właściciele 1.33 jesteście zadowoleni. Moje ciche pytanie na które nie musicie odpowiadać (tylko przed sobą): ale czy Wy naprawdę jesteście zadowoleni z tego jak jeździ ten silnik ? Ja z 1.6 jestem całkiem zadowolony. Czasem jeździ to jak "szalone", a czasem tak sobie. Zależy od pory dnia i innych temperatur i powietrza, które raz jest lepsze do spalania mieszanki raz gorsze. Dlatego ja wiadomo polecałbym silnik 1.6. Ale jak widać Sterciu już się zdecydował. Oby żona kiedyś nie zakomunikowała mu, że auto nie chce jechać i dlaczego nie kupił jej jakiegoś mocniejszego motoru.

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2014, 21:28:34 »
Faktycznie wypowiadam się o tym silniku dobrze, bo na moje potrzeby jest idealny. Pewnie, że wolałbym mieć mocniejszy, ale jak to mówią "tak krawiec kraje jako mu staje" Auto mi służy przeważnie jako środek transportu do pracy i ten mały silniczek naprawdę daje radę w ruchu mieszanym.
P.S. Leon miał 340 Nm jak dobrze pamiętam

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lutego 2014, 21:31:50 »
...jak to mówią "tak krawiec kraje jako mu staje"...

"...jako mu materii staje"  :) :) :grin: :cheesy:
"With Oden on our side..."

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lutego 2014, 21:33:36 »
hehe taki mały szczególik, a jednak robi różnicę  :good:

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2014, 20:19:36 »
Oby żona kiedyś nie zakomunikowała mu, że auto nie chce jechać i dlaczego nie kupił jej jakiegoś mocniejszego motoru.

O to się nie boje raczej :D

Dzięki Wszystkim za odpowiedz na moje pytanie , decyzja podjeta , teraz tylko musze pozbyc się obecnej i juz bede w stanie zakupic coś innego :).

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lutego 2014, 11:16:26 »
No to oby Ci się trafił tak zadbany i idealny egzemplarz jak mój :)

Offline mariusz_and

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marca 2014, 18:48:12 »
Witam ponownie wszystkich, po małej przerwie wróciłem na łono forum  :-P otóż mam taki mały zamiar wrócić do Toyoty, a dokładnie coraz częściej chodzi mi po głowie auris, i chciałbym ten silnik 1.3, ale zanim wybiorę się na jazdę próbną, to napiszcie jak z tym nowym aurisem, czy ma jakieś choroby wieku dziecięcego  i jak sprawuje się ten 1,3 i czy jest na łańcuchu, aha o ile dobrze zrozumiałem przedmówców wcześniej z tym silnikiem jest skrzynia 6-cio stopniowa ?? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich  :-)
Lanos 1.6 16V->Yaris 2007 r. 1.0 12V->Chevrolet Aveo 2012 r. 1.2 16V

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marca 2014, 19:42:19 »
Choroby wieku dziecięcego ? Jeśli to z elektroniką lub zawieszeniem, bo chyba nie z silnikiem benzynowym niezmienianym od lat :)

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marca 2014, 18:31:29 »
W 1,33 jest skrzynia 6 biegów

wysłane przez tapatalk

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Sierpnia 2014, 13:06:21 »
Na poczatku myslalem ze 1.33 mi wystarczy. Auris glownie na trasy. Potem zdecydowalem sie ze dla rodziny to bardziej bedzie odpowiedni Touring Sport. I teraz tak czytam o tym silniku 1.33 i mam watpliwosci czy na trasy z zapakowanym kombi z silnikiem 1.33 da rade.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Sierpnia 2014, 13:22:14 »
Cytuj (zaznaczone)
i mam watpliwosci czy na trasy z zapakowanym kombi z silnikiem 1.33 da rade.
Niezbyt szczęśliwy dobór silnika do swoich potrzeb. Załadujesz auto, włączysz klimatyzację i jak będziesz chciał coś wyprzedzić to nie dość, że się namachasz lewarkiem  to i spalanie będzie fatalne.
1.33 to dobry motor do Yarisa a nie kombi na trasy z rodziną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl