Autor Wątek: Toyota Auris 1.6 2012 - poprawiona skrzynia?  (Przeczytany 2667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Auris 1.6 2012 - poprawiona skrzynia?
« dnia: 18 Lutego 2014, 23:33:46 »
Ostatnio naczytałem się o problemach ze skrzyniami biegów w Aurisach i w związku z tym, że w mojej rodzinie jeździ takie auto zadaje pytanie czy Toyota montowała do tego modelu poprawione skrzynie biegów? Wiem, że w serwisach w związku z remontem skrzyni wkładali już poprawione elementy, ale czy były one montowane fabrycznie? Samochód był kupiony na wyprzedaży rocznika w styczniu 2013 roku, więc podejrzewam że produkcja to koniec 2012. Silnik to oczywiście 1.6 132 KM i skrzynia jest sześciobiegowa manualna.

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris 1.6 2012 - poprawiona skrzynia?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2014, 09:24:28 »
Nie słyszałem żeby skrzynie biegów w Aurisach były awaryjne. Problem raczej polegał i polega na słąbej jakości wodzików do przełożeń biegów. Z biegiem czasu wycierają się i jeśli nie są regularnie smarowane, trzeba (jak w moim przypadku) je wymienić. Są już komplety naprawcze lepszej jakości niż fabryczne. Ale w twoim przypadku na pewno auto z 2012 roku ma te wady wyeliminowane.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2014, 09:40:25 »
Też pierwsze słyszę o awaryjności skrzyni biegów  :embarassed:

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2014, 15:06:11 »
Naczytałem się tego wątku: http://avensis.info/viewtopic.php?f=57&t=13705 i się trochę przestraszyłem. Ale skoro to nie występujący regularnie problem to bardzo dobrze.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2014, 15:38:50 »
U mnie w Aurisie 1.6 z 2012 roku po 10 tys wymieniono skrzynię na nową bo zamontowana fabrycznie miała wadę. Przy okazji wymiany miałem okazję zamienić parę słów z osobami z fabryki w Wałbrzychu. Z ich wyjaśnień wynikało, że problem jest ze skrzyniami wyprodukowanymi w Polsce (w serwisie wiedzą w którym samochodzie jest zamontowana skrzynia z Wałbrzycha). W tym samym dniu wymieniali jeszcze w 3 egz. Podobno te nowe są już poprawione i odpowiednio wzmocnione, nawet Pan z serwisu stwierdził że obudowa jest grubsza (moja była wyprodukowana w listopadzie 2013). Na razie przejechałem 5 tys i jest OK chociaż jedynka wchodzi ciężej niż pozostałe biegi. Ogólnie nie jest to jakiś wielka skala ale jak widać można źle trafić.

Na koniec trzeba stwierdzić, że TMP stanęła na wysokości zadania i bez zbędnych dywagacji wymieniła skrzynię na nową, co jest raczej mało spotykane u konkurencji.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2014, 20:13:55 »
A czy jest szansa, że ASO po podaniu numeru VIN przyzna się, że w samochodzie zamontowana jest skrzynia z Polski?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl