Autor Wątek: [IIIgen] WG 1995 CAN - kupiona, problemy  (Przeczytany 2797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krowil

• Prawie Toyot
[IIIgen] WG 1995 CAN - kupiona, problemy
« dnia: 17 Marca 2014, 18:36:24 »
Witam serdecznie,
wreszcie stałem się posiadaczem Camry. Wersja kanadyjska w kombi, 3.0 w automacie, gaz sekwencja.
Mam kilka problemów:

Prędkościomierz - czasami po przekręceniu kluczyka się "zamyka". Czasami po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna znów dobrze wskazywać, czasem pokazuje cały czas 40 km/h, czasem 120 km/h. Czy to będzie wina czujnika? Jeśli tak to gdzie on jest? (gdzieś w skrzyni?)

Siłowniki klapy bagażnika - ciężko znaleźć. Moje już niestety nie są sprawne. Gdzieś, kiedyś ktoś mówił mi, że pasują z Fiesty, tylko której?

Kolejna rzecz: dzisiaj klapa się nie otwiera  :o Ani po kilkikrotnym "otwarciu i zakmnięciu" z pilota, ani po przekręceniu kluczykiem. Zamek?

Świeci się ciągle Check - ale tutaj pewnie trzeba wróżyć z fusów, ewentualnie podpiać ją pod komputer :)

Miga też ciągle na środku ikona o/o - coś takiego. Co to jest?

Czasami świeci się kontrolka ABS. Co sprawdzić poza czujnikiem?

Ma ktoś może intrukcję po polsku do takiej camry?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2014, 15:22:25 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry 1995 kombi kanadyjska - kupiona, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2014, 18:43:14 »
Z objawów, które podajesz odnoszę wrażenie, że ktoś Ci ją oddał za darmo, ewentualnie dopłacił  :cheesy:

Prędkościomierz: VSS jest w skrzyni.

Siłowniki klapy - nic mnie nie wiadomo o żadnej Fieście, może ktoś inny coś dopisze. ASO - drogo, zamienników na naszym rynku brak, ewentualnie coś na zamówienie.

Klapa - siłownik zamka lub zapieczone cięgła.

Check - podpiąć do testera, wyczytać kody.

ABS - wyczytać kody.

Polskich instrukcji nie widziałem.
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2014, 20:16:38 »
Świeci się ciągle Check - ale tutaj pewnie trzeba wróżyć z fusów, ewentualnie podpiać ją pod komputer

na popularnym serwisie aukcyjnym kostka do podłączenia własnego łaptopa albo telefonu z androidem kosztuje nawet 30zł, programy darmowe są wystarczające w większości przypadków choć nie wszystko da się odczytać pod kierownicą.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=obd2&search_scope=category-18554

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2014, 20:21:50 »
W Polskich salonach nie sprzedawano Kombi, część rzeczy może być w instrukcji dla sedana, ale nie pamiętam, czy połowinkowa jest po polsku

siłowniki Klapy: oryginały robią bodajże w Meksyku, jak z aso to ca 650 za sztukę, może z US taniej (nie wiem, czy Bonio i Agi czegoś nie ściągali), ja po kilku latach prób skończyłem na ASO, robione na zamówienie wytrzymywały 6-8 miesięcy i najpóźniej zimą zdychały, może trafisz na lepsze

Ona Cię sprawdza, nie daj się , powodzenia

o kodach gdzieś było, zapuść szukajkę
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2014, 20:33:22 »
Siłowniki klapy trzeba dopasować długościowo ale i siłą. Po przemyśleniach z kolegami siłownik musi mieć minimum 500N. W przyszłym tygodniu zabieram się za swoje, więc opiszę co i jak żeby to działało.
Kontrolka O/D sygnalizuje jakiś problem ze skrzynią biegów, sprawdź na początek stan i jakość oleju.
Spinacz biurowy do odczytania błędów jest tańszy :)
Przy klapie sprawdź, czy nie ułamał się fragment klamki króry odblokowuje zamek?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2014, 21:08:54 »
Tylko 95 1mz spinaczem to nie wiele wyblyska.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2014, 19:18:52 »
Najtaniej to bedzie natychmiast sprzedac dalej nawet z mala strata.Ja bylem przed dwoma laty ostanim mohikaninem w Szwecji z swoja Camry.Dzisaj juz ich nie widac.Mozna spotkac ale prywatny import z lat drugiej polowy 2000.
Pzdr.Camry 2,2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl