Autor Wątek: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.  (Przeczytany 21779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marca 2014, 20:06:48 »
Panowie, koniec OT. Temat dotyczył klimatyzacji i problem został rozwiązany.
Koniec biadolenia o jakości usług ASO.

www.FotoSzopa.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Marca 2014, 07:16:00 »
OK OK

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Marca 2014, 20:56:54 »
Witam

Niestety to nie był ten plastik  :wallbash: . Kurczę a myślałem że się udało, odgłos jest jakby klapka pukała lub jakiś płyn bulgotał. Można wyłączyć silnik i na samym nawiewie to słychać. Przeszukałem inne fora i mam pewien trop, odpływ wody z parownika. Dzisiaj było cieplutko i jeździłem samochodem , po jakieś godzinie zaczęło lekko bulgotać. Pewnie jak powietrze będzie wilgotniejsze to będzie bardziej słychać, to by tłumaczyło że rano jak jest temperatura niska , ten efekt występuje szybciej i bardziej intensywnie. Mam pytanie do was, jak dostać się do parownika, lub go skontrolować czy odpływ wody jest prawidłowy? Po wyciągnięciu filtra niestety powietrze jest zaciągane od spodu do góry. ale musi być jakiś patent na czyszczenie parownika z grzybów pianką jak w innych samochodach.

Pozdrawiam

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Marca 2014, 21:02:37 »
Po wyciągnięciu filtra niestety powietrze jest zaciągane od spodu do góry

Raczej odwrotnie.  :-) :grin:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2014, 21:16:29 »
Odchyl dywanik po lewej str. w nogach pasażera. Jest tam gumowa rurka odprowadzająca wodę z parownika.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2014, 21:17:00 »
Mam pytanie do was, jak dostać się do parownika, lub go skontrolować czy odpływ wody jest prawidłowy?

Zajrzyj pod auto i sprawdź gdzie wychodzi rurka z odpływem od klimy. W ave i Corolli E12 jest po prawej stronie tunelu środkowego.
http://www.avensisklub.pl/avensis-t25-odgrzybianie-klimatyzacji-faq-vt217.htm

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2014, 23:14:44 »
Po wyciągnięciu filtra niestety powietrze jest zaciągane od spodu do góry
Raczej odwrotnie. :-) :grin:
Z moich obserwacji wynika, że jednk od dołu do góry. Wyciągałem filtr wsadzałem łapę ale w ten sposób trudno było powiedzieć skąd wieje. Wyciąłem kawałek tektury i wsadziłem go zamiast filtra. Od spodu tektury dmuchało na zewnątrz a nad tekturą spokój. Wniosek: dmucha od spodu. Nie upieram się że mam rację oczywiście.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marca 2014, 00:21:35 »
Wrażenie takie można mieć, bo wsadzając rękę w środek takiego ciągu trudno ocenić czasem skąd wieje.
Tak na chłopski rozum - myślisz, że filtr byłby ZA wentylatorem?  :cool:
Jak nie wierzysz - zobacz, z której strony masz filtr brudny.  :grin: Brudny jest OD GÓRY - jakby był od dołu brudny, to wentylator... sam sobie dopowiedz. :-)
...a strzałka UP wskazuje UP, a NIE kierunek przepływu powietrza. :cheesy:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marca 2014, 09:58:48 »
Odnośnie kierunku przepływu powietrza i zasad montażu filtra jest na forum kilka tematów. Wydawać by się mogło, że temat dawno już został wyczerpany i wszystko na ten temat wyjaśnione...
Jeden z tematów:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=30926.msg461464#msg461464

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Marca 2014, 10:10:38 »
trudno ocenić czasem skąd wieje.
He he bo wieje z zewnątrz  :wallbash:  Właśnie to jeszcze raz rozebrałem po wyjęciu filtra powietrze jest wciągane w dolną część czyli przepływ powietrza jest z góry w dół. Przy okazji zlokalizowałem potencjalne źródło hałasu. Mianowicie osłona pod schowkiem a nad stopami pasażera. Całkiem luźna jest.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Marca 2014, 10:13:27 »
Mianowicie osłona pod schowkiem a nad stopami pasażera. Całkiem luźna jest.
Gratulacje  <brawo>

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Marca 2014, 10:34:08 »
Felicjatorze wyczuwam nutkę sarkazmu z Twojej strony  :-P . Ja znawcą motoryzacji nie jestem ale gdy się zorientowałem, że prawie wszystkie elementy wnętrza tego pojazdu są montowane "na wcisk i zatrzask" to się zdziwiłem. Skutek jest taki, że jedne trzeszczą a inne stukają. Autor tego wątku podobnie jak ja 2 lata temu jeszcze może o tym nie wiedzieć.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Marca 2014, 10:44:22 »
maro i tu się mylisz. Cieszę się, że udało Ci się znaleźć i rozwiązać swój problem.  :good: U siebie jeszcze nie ogłaszam sukcesu ale chyba też przez przypadek naprawiłem stukanie, o którym wspominałem w innym temacie.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Marca 2014, 11:18:48 »
Odnośnie kierunku przepływu powietrza i zasad montażu filtra jest na forum kilka tematów. Wydawać by się mogło, że temat dawno już został wyczerpany i wszystko na ten temat wyjaśnione...
Jeden z tematów:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=30926.msg461464#msg461464

Wręcz przeciwnie - choć to zagmatwane - to jednocześnie jest jasne:
1) Jak jest strzałka/napis UP na filtrze, to wkładamy zgodnie z tym co widzimy na pokrywie filtra, czyli strzałą DO GÓRY.
2) Jeśli jest napis na filtrze "airflow" ze strzałką, to w Verso wkładamy go ODWROTNIE niż napis UP, bo powietrze wieje Z GÓRY DO DOŁU a nie odwrotnie.
Coś jeszcze niejasne?  :roll:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Marca 2014, 17:30:21 »
Odnośnie kierunku przepływu powietrza i zasad montażu filtra jest na forum kilka tematów. Wydawać by się mogło, że temat dawno już został wyczerpany i wszystko na ten temat wyjaśnione... Jeden z tematów: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=30926.msg461464#msg461464
Wręcz przeciwnie - choć to zagmatwane - to jednocześnie jest jasne: 1) Jak jest strzałka/napis UP na filtrze, to wkładamy zgodnie z tym co widzimy na pokrywie filtra, czyli strzałą DO GÓRY. 2) Jeśli jest napis na filtrze "airflow" ze strzałką, to w Verso wkładamy go ODWROTNIE niż napis UP, bo powietrze wieje Z GÓRY DO DOŁU a nie odwrotnie. Coś jeszcze niejasne?  :roll:
Po co mi to tłumaczysz? Doskonale znam ten patent od kilku lat i dla mnei jest wszystko jasne w temacie ewymiany filtra kabinowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl