Autor Wątek: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.  (Przeczytany 21774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Marca 2014, 19:50:59 »
Odnośnie kierunku przepływu powietrza i zasad montażu filtra jest na forum kilka tematów. Wydawać by się mogło, że temat dawno już został wyczerpany i wszystko na ten temat wyjaśnione...

Trójkropek na końcu zdania oraz kontekst i ton wypowiedzi sugerują, że nie wszystko jest jasne i jednoznaczne. A jeśli tak jest, to po co piszesz w tonie pytań i wątpliwości oraz niedopowiedzeń.
Stąd moje wyjaśnienia :)

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:20:41 »
U siebie nie mam nic podobnego. Na nierównościach mam take pukanie gdzieś w kabinie jakby kostka elektryczna się o coś obijała, ale nei mogę tego  zlokalizować, poza tym, że to na północny-wschód od kierowcy. Początkowo obstawiałem coś wpodsufitce koło maskownic czujników deszczu i zmierzchu, potem wydawało mi się, że jak mam pasażera z przodu to tego pukania nie słyszę (ale jednak chyba jest). Może u mnie też coś pod deską puka. Kumpel z ASO mi powiedział, że jak zlokalizuję to mi cos z tym zrobią.

U mnie problem stukania się rozwiązał, przez przypadek okazało się, że to wina niedomkniętego do końca wlotu powietrza chłodzącego do górnego schowka. Po dokręceniu do końca wlotu powietrza stuki ucichły. Co za ulga :song:

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:13:53 »
Witam , dźwięk niestety powrócił więc jak zauważyliście nie pojechałem do ASO tylko spróbowałem swoich sił. No i chyba sukces bo jak na razie jest cicho. Rurka odprowadzająca wodę była dziwnie zagięta i miała spore kolanko. Efekt jak w klozecie woda wypływała dopiero jak było jej odpowiednio dużo i się przelewało w kolanku. Pewnie podczas nawiewu wytwarzało się lekkie podciśnienie i to właśnie bulgotało. Poprawiłem rurkę wypychając ją na zewnątrz i poprawiając odpływ. Jak na razie cisza , woda wypływa bo to widać i nie bulgocze. Mam nadzieje że na stałe. Mam inny problem ale muszę założyć nowy temat. problem dotyczy problemów z wrzuceniem pierwszego biegu bo się czasami blokuje. Samochód ma 1000 km.

Pozdrawiam

Offline Bonicz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Maja 2022, 11:48:38 »
Witam.

Czy dźwięk jest podobny do tego ? Mam podobne objawy
https://youtube.com/shorts/0ujmnksqqV0?feature=share

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Maja 2022, 21:38:37 »
Witam

dźwięki miałem inne dotyczące bulgotania. Podobny miałem jak piszczal mi nawiew. Nasmarowałem i przeszło.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl