Autor Wątek: Wyciszenie nowego Aurisa TS  (Przeczytany 35915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
Wyciszenie nowego Aurisa TS
« dnia: 20 Marca 2014, 17:58:06 »
Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy wpis na tym Zacnym Forum w związku z tym, że tydzień temu odebrałem z salonu nowego Aurisa Touring Sports w wersji Prestige JBL. Z samochodu jestem zadowolony, poza jednym, mianowicie: w okolicach 110-120 km/h zaczyna dobiegać od szyby kierowcy gwizd. W mojej poprzedniej Rav4 tak nie było.
czy taki świst to po prostu "ten typ tak ma" czy coś z uszczelką przy szybie? Słychać ewidentnie owiewający szyby wiatr - nie jest to bardzo uciążliwe ale czy to normalne? gwizd niejednostajny, cichy, ale nie ukrywam, że denerwujący.
Bardzo proszę o opinię i poradę

AurisBeast

• Gość
Odp: Wyciszenie nowego Aurisa TS
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2014, 19:01:00 »
U mnie i to w wersji Auris Classic przy tych prędkościach nic nie gwiżdże, a przecież jest mniej opływowy od nowego Aurisa. Coś jest nie tak

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2014, 19:06:54 »
Ten model tak ma. Początkowo myślałem, że tylna szyba jest niedomknięta jednak okazało się, że  tak powietrze opływa bryłę auta, mój kolega w firmie zamierza założyć jakieś owiewki na szybę ponoć to rozwiązuje problem - niestety w mojej opinii szpeci auto.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2014, 19:09:15 »
Witam, to mój pierwszy post, też mam od miesiąca TS , objaw identyczny, narzie to jedyna negatywna sprawa po przejechaniu 1200 km

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2014, 19:20:45 »
Qrcze to mnie trochę uspokoiliście :) Bo już myślałem, że coś nie tak z samochodem, jeździłem z kierownikiem serwisu i mówi, że to normalka, ale mnie niepokoiło, ale jeśli słyszę od innych Kierowców Aurisa TS, że też im gwiżdże od bocznej szyby kierowcy i to tak musi być, no to trudno...trzeba będzie przywyknąć ;) A jeśli chodzi o auto to reszta super - i bixenony skrętne, co same zmieniają długie na mijania i ten układ samoparkujący i wogóle fajny samochodzik, no może silnik troche tego panie, słabowaty, ale jak się przesiada z 2.2D4d 400 Nm to każdy wolnossak będzie słaby, przynajmniej na dole...Trzeba się na nowo uczyć jeździć..kręcić w sensie. W jeszcze zapytam - jak z docieraniem? Mam dopiero 500km przejechane i trochę się "ślamazarze" na drodze, bo boję się wkręcać powyżej 3500 obr..?

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2014, 19:37:10 »
dieselek zaczął mieć problemy... :( pewnie, że szkoda było, ale niestety ujawniła się fabryczna wada silników 2AD :( Przez ten silnik zraziłem się do diesli w ogóle. i dlatego wybrałem benzynę, mam nadzieję bezawaryjną...A swoją drogą szkoda, że toyota paletę benz. silników do aurisa kończy na 1.6. Uważam, że gdyby nie żałowali 1.8 albo i 2.0 z Ave, albo jeszcze lepiej boxera z GT86 to na Aurisa byłoby jeszcze więcej chętnych!

volti

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2014, 19:59:25 »
Przecież Auris występuje w benzynie z większymi pojemnościami niż 1,6  :-)
np.:
1,8 dual vvt-i (136 km) czy wersja Blade z silnikami 2,4 (168km) i 3,5 V6 (280km).
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2014, 20:01:24 wysłana przez volti »

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2014, 20:18:48 »
czy ten świst powyżej 110-120 km/h  dobiegający z bocznej szyby kierowcy, który sprawia wrażenie jakby szyba była nie domknięta, to problem występujący tylko w aurisie kombi czy zwykłym też?

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2014, 20:24:09 »
Ten świst nie jest bardzo głośny, ale słyszalny, ja to będę reklamował i nikt mi nie wmówi ,że tak ma być , niech wymieniają uszczelki, regulują drzwi, co tam uważają.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2014, 20:28:49 »
Nie wiem czy u mnie nie występuje coś podobnego, w Verso.
Mam to na uwadze by zgłosić to w ramach gwarancji.

Opuść szybę i i przesmaruj prowadnice uszczelki szyby silikonem. Może trochę to pomoże. W czasie jazdy spróbuj trochę wypchnąć szybę, tak bliżej słupka środkowego i zobacz, czy świst będzie się zmieniał/zmniejszał/zwiększał.
Niestety nie ma opcji by od zewnątrz w czasie jazdy dociskać szybę w kierunku kabiny :/

W pewnym innym aucie miałem taki hałas od strony pasażera, jakby drzwi nie były domknięte. Po paru latach wpadłem na pomysł, by pod uszczelkę szyby włożyć patyczek od lodu i jak ręką odjął. Nastała cisza.

Panowie pytanie do Was, czy to jest świst, gwizd, tak jakbyście słyszeli, że powietrze dostaje się między uszczelkami, czy raczej słyszycie pęd powietrza opływający po jakiś nierównościach karoserii samochodu? Sprawdzaliście czy problem jest z innymi szybami, np pasażera?
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2014, 20:36:06 wysłana przez felicjator »

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2014, 20:46:26 »
jak jechałem wczoraj z kierownikiem serwisu, (który twierdził, że nic niepokojącego nie słyszy), siedziałem po stronie pasażera I NIC nie gwizdało! także uważam, że problem dotyczy tylko szyby od strony kierowcy.
Odnoszę czasem wrażenie, że uszczelka nie przylega jednakowo na całym obwodzie do karoserii drzwi,  mam wrażenie, że są „przedmuchy”, jakby przeciąg.. Oczywiście, jak napisałeś - to wszystko jest bardzo delikatne, ciche i ktoś, kto by się przesiadł do Aurisa z jakiegoś zdezelowanego czy starego auta, pewnie by nie zwrócił uwagi, niemniej - PROBLEM istnieje! i ja też ich w serwisie pomęczę. a co z tego wyjdzie? nie wiem. Wiem tyle, że dziś jeździłem skodą octavią kolegi, którą prawie razem odbieraliśmy on OIII ja Aurisa - i w skodzie jest CISZA! samochód jest wg mnie wyciszony o wiele lepiej od aurisa. Wstydź się TOYOTO! ale żeby nie było, to dziś poczytałem o tym gwiździe i na forum accorda i nissana i reno i A6 nawet. Oczywiście sterego modelu.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2014, 21:21:16 »
Jescze dodam od siebie, że bardzo kiepskie jest wyciszenie nadkoli, kmyki bardzo słychać , ale to już można uznać że ten typ tak ma.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2014, 18:54:09 »
Dziś dałem się przejechać za kółkiem koledze, który jeździ Aurisem I FL i powiedział, że u niego tak nie gwiżdże! Ale też, że to nie jest jakaś tragedia, trzeba przywyknąć, głowy przecież nie urywa.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2014, 19:12:15 »
Głośniej radio :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2014, 21:30:12 »
Trzeba po prostu polubić i pogodzić się z wadami. Ja już się przyzwyczaiłem że czasem są twarde plastiki i mogłoby być lepiej. Czasem boleję że moc za mała, ale to zależy od powietrza i pewnie jego bogactwa w tlen, jako że to wolnossak bez turbiny. Ale myślę że właściciele skór i supermateriałów i luksusów w środku, gdy ich auto zawodzi za często mówią: "a p....ić te wszystkie bajery, mam to gdzieś, chcę mieć auto do jeżdżenia a nie że co chwilę mechanik i naprawa".  Ktoś się ze mna zgadza ?
_
wulg.
//Filu
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2014, 21:59:39 wysłana przez Filu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl