Ale to nie jest "inne forum", a i moderator jest "Ten" a nie "Tamten". W gruncie rzeczy to forum jest dla ludzi, a nie ludzie są dla forum. Temat z pewnością przyda się nowym użytkownikom, dlatego poprosiłam Moderatora o pomoc w posprzątaniu tego, co niechcący narozrabialiśmy.
A wracając do meritum, po dłuższej wycieczce...
Podsumuję:
1) Dokładnie sprawdzić stan powłoki lakierniczej oraz czy nie wystają resztki nieusuniętej folii - oglądać, dotykać, mierzyć czujnikiem - sporo ostrzeżeń było w tym kierunku. To bardzo niepokojące szczerze mówiąc...
2) Papiery - sprawdzić zgodność VIN w dokumentacji z tabliczka znamionową
3) Navi - sprawdzić, czy mapy są aktualne, jeśli nie - żądać zaktualizowania na miejscu lub najpóźniej do pokonania 200 km. Nadal nie wiem, jaka wersję powinnam mieć, na forum czytam różne opinie i nie ma jednej dającej pewność
4) Wnętrze: obejrzeć wszystkie schowki i wyposażenie w środku, czy jest to, co miało być i czy działa poprawnie, czy nie odstają dywaniki, czy nie ma otarć i pęknięć plastików ani dziurek i plam na tapicerce
5) Oświetlenie: posprawdzać, czy wszystko świeci na zewnątrz i wewnątrz
6) Docieranie - opis początkowego użytkowania znajdę w instrukcji, nie dręczyć pracownika ASO. Zanim dojadę do domu i doczytam na spokojnie, nie katować hamulców ostrym hamowaniem ani nie żyłować silnika wysokimi obrotami
7) Wyposażeniem obowiązkowym się nie przejmować, w aucie będzie co trzeba, żeby nie dostać mandatu
8) Opony: co dadzą, to biorę.
9) Autoalarm: nie wiem... zakładam, że nie ma go na wyposażeniu, dokupić.
10) Zabrać okulary przeciwsłoneczne i rozkoszować się pierwszą jazdą.