Autor Wątek: [IIIgen] Camry po przedładce, pytanie i VIN.  (Przeczytany 3413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
[IIIgen] Camry po przedładce, pytanie i VIN.
« dnia: 30 Marca 2014, 09:15:03 »
Witam.

Przymierzam się do zakupu camry 3 po przekładce z anglika. Samochodzik mi się podoba, jest w przyzwoitym stanie. Martwi mnie tylko co z VIN, auto pewnie miało wymienianą grodź. Doradźcie Koledzy gdzie camry ma vin i jak to dokładnie sprawdzić, żebym ni kupił bubla.

Nr. vin auta:JT153VV1000245764

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2014, 15:20:44 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry po przed�adce, pytanie i vin.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2014, 09:46:32 »
Podejrzewam, że to auto z Allegro, które już kilka lat temu na allegro było. VIN możesz bardzo łatwo sprawdzić, wystarczy zajrzeć na tabliczkę znamionową i sprawdzić, czy jest VCV10L czy VCV10R. Jeśli L - szczepiona gródź z numerami, i wtedy w ogóle bym sobie odpuścił, z wiadomych względów. Jeśli R - to (wciąż, mimo nowych przepisów odnośnie rejestrowania RHD) możesz mieć problemy z diagnostami.

Pytanie też, jak ta przekładka jest zrobiona, bo - znając dogłębnie konstrukcję tego modelu - uważam, że przekładka RHD-LHD to bardzo gruba rzeźba w miejscach nośnych, i osobiście bym się za nią nie brał, mimo, że np. mam idealne nadwozie RHD po przebiegu 120kmil, którego nie mam serca pociąć.

Przy przekładce trzeba wymienić nie tylko ścianę grodziową, ale również podszybie i zastanowić się, co począć z brakującymi mocowaniami do np. belki pod deską rozdzielczą. Te zmiany pociągają za sobą zmianę całego modułu nagrzewnicy i wiązki elektrycznej CAŁEGO pojazdu, bo poszczególne częściowe wiązki nie pasują LHD do RHD (wyjątkami są: wiązka klapy SD/WG, wiązki tylnych drzwi i wiązka grzanych foteli). W przeciwnym wypadku przedłużane/skracane, naciągane wiązki prędzej czy później dadzą Ci mocno w kość, nawet w tak niezawodnej konstrukcji, jaką jest Camry.

Ponadto, patrząc po zdjęciach na Allegro, przekładka została zrobiona "po taniości", nawet się ludziom lewarka i zegarów nie chciało wymienić, mimo, że to koszt max kilkuset złotych. Kolejna kwestia to klima, owszem, półautomatyczna, ale pokrętła masz z drugiej strony, i nawet lewostronny panel wiele na to nie pomoże, bo ma inne wtyczki, a nie wszystkie piny się pokrywają. Skoro szczepili gródź, to pytanie, jak ogarnęli klimę.

Jeśli już ze zdjęć widać takie poważne rzeczy, to ja bym się poważnie zastanowił, co jest pod spodem, gdzie nie każdy zajrzy i kto to robił, bo jeśli zwykły "wymieniacz", to auto jest interesujące jedynie jako dawca części. Piękny lakier to nie wszystko, w aucie jeździ mechanika i elektryka, a zdrowa blacha jest jedynie bazą dla poprzednich.

Jeśli chcesz, to zapraszam do Bochni, mam rozebrane do lakieru zarówno LHD jak i RHD, pokażę Ci różnice - zarówno drobne, jak i grube konstrukcyjne, a do tego bonusy, czyli elektryka, ogrzewanie, itp, które powinny (a najprawdopodobniej nie są) zostać zrobione/zmienione/przeniesione.
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Camry po przedładce, pytanie i vin.
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2014, 10:08:00 »
Jeśli to ta z Allegro, to raczej bym odpuścił. Nie wierzę jakoś, że ktoś walczył z przełożeniem grodzi, a odpuścił sobie konkretne ogarnięcie i przystosowanie wnętrza.

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2014, 10:11:24 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Co do klimy to jedyne co wiem, to to że działa. Podszybie chyba wymieniane bo szyba wymieniona.

Lewarek, zegary wiadomo, do zmiany, tak samo jak fotel kierowcy, czy kierownica bo dziurawa.

Wiązek się nie boje, bo to mój fach, poradzę sobie. Auto oglądałem z mechanikiem, grodź nie wygląda źle, podłoga też się trzyma. auto mnie zaciekawiło, bo jest w fajnym stanie, poobijane ale nie rozbite, cały tył w oryginale, z przodu miało chyba stłuczkę.

Najbardziej boje się problemów prawnych. Podpowiedz jeszcze Kolego, gdzie jest ta tabliczka i gdzie mam szukać vin-u? zdaje się, że właśnie na grodzi ?

Diagnosta nie jest problemem ;)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2014, 10:15:23 »
VIN jest wybity po prawej stronie na grodzi, tabliczki trudno nie zauważyć.

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:07:09 »
Dzięki za pomoc. Odpuściłem i kupiłem inny egzemplarz :D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:16:09 »
Uff.

Ciekawe, czy za jakiś czas pojawi się na forum osoba, która to jednak kupiła i "mechanicy rozkładają ręce"  :cheesy:
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:45:42 »
Dzięki za pomoc. Odpuściłem i kupiłem inny egzemplarz :D
No widzisz,chłopaki nie prorocy co prawda,ale dobrze wiedzą co w trawie piszczy.Jak mówią "Nie" to znaczy nie. :thumbdown:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl