Autor Wątek: [IIIgen] Problem z lampami.  (Przeczytany 3799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
[IIIgen] Problem z lampami.
« dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:24:29 »
Witam.

Kupiłem camry i już przy zakupie były jakieś nieścisłości ze światłami, które ostatecznie zadziałały i wróciłem nocą do domu.

Po kilku dniach znów się za to biorę i tak, mijania zapalają się same, z tym, że tylko lewe. Jak zapale lampy przełącznikiem, to zapala się tylko prawe, ale jak mrógnę długimi to już palą się obie  :o Generalnie choinka.

Okazuje się, że mniejszy klosz w lampie jest w ogóle nie podłączony, jakaś kostka wisi obcięta. Podejrzewam, że kiedyś ktoś przekładał lampy albo coś przerabiał.

Podpowiedzcie Koledzy, jakie żarówki tu powinny być, który klosz jest od czego ?

« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2014, 15:21:21 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Camry III, problem z lampami.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:52:13 »
Podpowiedzcie Koledzy, jakie żarówki tu powinny być, który klosz jest od czego ?
H4-mijania. H1-drogowa.Duży klosz=H4. Mały= H1. Żeby było śmieszniej, to niekoniecznie h4,i h1.

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2014, 14:59:49 »
Rozumiem.

A czemu jest h4 jako mijania, wykorzystuje się tylko 1 włókno ? a drugie jest niewykorzystane czy dodatkowo się pali jako drogowe ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2014, 16:31:37 »
Bo kupiłeś amerykańca, a ktoś wsadził europejskie lampy.

Można to przerobić, żeby świeciło po bożemu, ale potrzebna jest albo wiązka z europejczyka albo trochę ogarnięcia elektrycznego.

Sprawdź jeszcze, czy nie masz DRL, bo wtedy zabawa jest trochę bardziej skomplikowana.
3VZ.pl

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2014, 11:05:01 »
Mam ten sam problem, niedawno przestało świecić światło mijania prawe, a po przełożeniu kabli, zdaje się czerwonego z białym idących do tej lampy zaczęło świecić spowrotem (nieco inaczej niż powinno), ale gdy już świeci to dodatkowo lekko żarzy się światło drogowe lewe i po przełączeniu na długie działa tylko jedno. Koszmar z tymi przeróbkami świateł...

Sorry, że wchodzę w Twój temat, chętnie poczytam jak Ty z tym sobie poradziłeś.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2014, 11:12:47 wysłana przez Dozer »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2014, 11:54:08 »
Nie koszmar, tylko trzeba zrobić raz, a z głową, a nie przepinać "na czuja", co popadnie, byle działało.
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: [IIIgen] Problem z lampami.
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2014, 15:26:56 »
Jeśli nie ma się większego pojęcia o "elektryce",lepiej pozostawić to fachmanowi.

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2014, 22:15:17 »
Nie koszmar, tylko trzeba zrobić raz, a z głową, a nie przepinać "na czuja", co popadnie, byle działało.

He he, idąc tą logiką fachmistrza jak zbiją Ci szybę i całą noc będzie lało to zostawisz, bo jak robić to tylko porządnie, dopiero jak przyjdzie zamówiona oryginalna szyba Toyoty :grin:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2014, 22:41:03 »
bo jak robić to tylko porządnie
Tak,jak robić to porządnie.Robiąc druciarnie w elektryce, można sfajczyć auto.

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2014, 12:21:49 »
Jest różnica między druciarnią w elektryce, a tymczasowym podłączeniem, które zastosowałem. Jeśli nie mam racji, to niech moje auto spłonie <zalamka>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2014, 14:09:26 »
Jak dla mnie to jest właśnie druciarnia, bo nie znając zasady działania i podłączenia poszczególnych obwodów podłączyłeś "coś", co było najbliżej i sam przyznajesz, że świeci:

Cytat: Dozer
(nieco inaczej niż powinno), ale gdy już świeci to dodatkowo lekko żarzy się światło drogowe lewe i po przełączeniu na długie działa tylko jedno

co oznacza, że drogowe dostaje jakieś nikłe napięcie (pewnie od spięcia trzech zamiast dwóch włókien w szereg).

Gdybyś wypiął wtyczkę z danej żarówki i podłączył to na krótko, przez bezpiecznik i dodatkowy włącznik, do akumulatora, to uznałbym to za rozwiązanie tymczasowe, a w obecnym przypadku jest to po prostu zrobiony od niechcenia drut, bo schematy do amerykańca są ogólnodostępne i wystarczy w nie zajrzeć, żeby sprawdzić, co jest nie tak.
3VZ.pl

Offline leonheart

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2014, 11:37:34 »
Dzięki za pomoc ze światłami, dawno już ogarnięte. Wszystko działa jak powinno w tym też DRL, o których wspominał Kolega Marcinm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl