Autor Wątek: [v30] chłodnica klimy?  (Przeczytany 3238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zbigniew

• Toyot Leżący
  • *
[v30] chłodnica klimy?
« dnia: 13 Kwietnia 2014, 22:22:05 »
Witam,
w mojej 2.4 (manualna, 2002 r.), wg. panów z serwisu AJC, chłodnica klimy jest trupem traci szczelność. Nowa kosztować ma blisko 5 stów. Sprawdziłem na allegro- może wiecie, czym różnią się zamienniki za 400 zł od tych za niewiele ponad 200 zł?  Korci mnie skusić się na używaną, po stanie wizualnym jestem w stanie ocenić przebieg (tak mi się wydaje- raczej handlarz szrotem nie wkładałby paru godzin pracy w szorowanie starocia na wysoki połysk)... Doradzicie coś?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odp: [v30] chłodnica klimy?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:29:38 »
Odradzam zakup używanego skraplacza. Jeżeli jest tam system szeregowy to jeszcze da się to przepłukać i teoretycznie będzie śmigać. Jeżeli rurki są równoległe to nie ma szans na wyczyszczenie. Ogólnie używane części do klimy potrafią walać się po piachu nie wspominając o używanych osuszaczach, których zakup jest mistrzostwem świata. Poza tym czy rozpoznasz czy nie kupujesz używanego zamiennika, który kosztował jako nowy 200zł?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2014, 22:16:27 »
Witaj,
Szukaj na;
http://e-autoczesci24.pl/
http://motoneo.pl/.
Powiem krotko uzywana jak trafisz na swioza po wymianie to bedzie ok.W innym wypadku z polki uzywana ,jest umyta i malowana czarna matowa farba.Wyglada jak nowka a moze byc na ostanim dechu. Kondenser tak my nazywamy jest wykonany z dobrych i wytrzymalycch materialow.Cisnienie pracy czynnika(medium) w obiegu wynosi okolo 10 barow.Czyli wszystko musi byc super sprawne.Weze gumowe nie sparciale.
Wedlug mojej oceny kup nowa aby tylko nie wloska.to jest tandeta pracujaca okolo 2 do 4 lat max.Dobre mialem doswiadczenia z firma Nissens z Dani.Pracowaly wiele lat bez problemow.
Sprawnosc kondesera dokonuje sie wpuszczenia medium do systemu i tzrymanie na probe pare godzin nie moze spasc nawet 0,1 bara.Taki kondenser wytrzynma jeszcze jakis czas.
Wybierasz sie dalej to dokonaj tej proby w firmie i jedz na starej.Najwyzej bedziesz jechal na "goraco" ale do chalupy zawsze dojedziesz.Wiele firm widzi jak przyjdzie klient ktory po dokonaniu malej sugesti zaczyna sie przejmowac to napewna nabija w butelke i wymienia pomaluja dopuszcza gazu i zaplacisz jak za nowke a sie okaze ze nie trzeba bylo.
Pzdr.Camry 2,2

Offline zbigniew

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2014, 15:45:29 »
ok, dzięki- ale teraz wydaje mi się, wbrew zdaniu gości z serwisu AJC, że to jednak nie musi być chłodnica.
Czy to jakiś czujnik, coś z elektroniką może nawalać? Bo czasem chłodzi, ale często kontrolka A/C zamiast świecić tylko miga. Nie ma żadnej reguły, może klima pracować pół godziny normalnie, a może wcale nie zatrybić.
Chyba- ale pewności nie mam- im jest cieplej, tym większa szansa że nie zadziała...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2014, 15:59:57 »
Ja już parę aut po AJC widziałem, ale to temat nie do tego wątku.

Co do samej klimy: podjedź do jakichś ogarniętych klimiarzy, takich, którzy zajmują się tylko klimatyzacją, a nie wymianą oleju, klocków, opon, lakierowaniem, klimatyzacją i praniem dywanów.

Większość usterek da się zdiagnozować bez wymiany poszczególnych elementów "na czuja". Oczywiście możesz mieć przypadek, że wszystko będzie świetnie działać, póki nie przestanie, ale wtedy żadna diagnoza nie jest pewna i po prostu wymienia się elementy po kolei aż do osiągnięcia sukcesu.

Nie wykluczam skraplacza, bo to najczęściej oddaje ducha, ale jeśli raz chłodzi a raz nie, to szukałbym przyczyny w jakimś czujniku (np. prędkości obrotowej sprężarki), lub - jeśli auto ma powypadkową przeszłość - w wiązce. Przede wszystkim jednak test u kogoś myślącego i dysponującego odpowiednim sprzętem. Dowiesz się, jakie ciśnienia podaje sprężarka, ile jest czynnika w układzie, itp.
3VZ.pl

Offline zbigniew

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwietnia 2014, 17:29:14 »
Hmmm, no to smutne, że AJC notują wpadki...

Jest jakiś polecany serwis klimy, co radzi sobie z toyotą? W Warszawie?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2014, 22:47:03 »
Zacznijmy od początku. Ile masz czynnika w układzie?

Offline zbigniew

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maja 2014, 00:30:07 »
chyba dużo, w AJC dwa razy (rok temu i niedawno) napełniali takim z zabarwieniem fluoresceiną i wycieków nie widać, sami przyznali, że wiele nie ubyło.  A dzień po odebraniu auta klima zaczęła wariować.
Teraz zrobiłem kilkaset km i działała bez zarzutu. Wnioskuję, że wariuje, gdy jest ciepło/ gorąco...

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2014, 22:31:01 »
Ostatnio miałem taki przypadek, że klima chodziła dobrze, ale gdy robiło się cieplej to przestawała działać. Okazało się, że czynnika było za dużo i wyłączało sprężarkę. W diagnostyce klimy ilość czynnika to podstawa i bez tej informacji ani rusz. Ogólnie to na początek powinieneś podać ilość czynnika i ciśnienia czyli bez odwiedzin serwisu się nie obędzie. Oczywiście jedź do innego warsztatu na wszelki wypadek i weź wydruk. Poproś też pana/panów o podanie ciśnień tzn. wysokiego i niskiego (zapisz sobie również temperaturę powietrza otoczenia). Jeżeli czynnika będzie za mało to masz nieszczelność, której w tym AJC po prostu nie znaleźli.

Teraz już pewnie jest za późno, ale jeżeli dzień po serwisie klima zaczęła wariować to od razu było jechać do serwisu z taką informacją.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl