Autor Wątek: rav4 wymiana oleju w automacie  (Przeczytany 22927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 4WDTOYOTA

• Początkujący
rav4 wymiana oleju w automacie
« dnia: 15 Kwietnia 2014, 03:27:43 »
Witam   posiadam  rav4  2011  wersja  z  usa  2,5 litra  automat przebieg 110tyś  km.
pytanie  po jakim przebiegu  wymieniać  oleje   w  skrzyni  automatycznej    i mostach  ?
na forum  znalazłem ze  w  mostach co  30 tys 
proszę o pomoc  w  temacie  skrzyni 
dzięki 

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: rav4 wymiana oleju w automacie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2014, 22:18:10 »
U mnie w instrukcji pisze, że nie wymienia się oleju w skrzyni. O mostach nie wiem. Mam większy przebieg i nie wymieniałem.
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2014, 11:25:55 »
Wymienia się. Są dwie metody. Tzw. dynamiczna gdzie wymienią ci prawie cały płyn i statyczna, czyli otwierasz korek spustowy (o ile go masz) i wtedy wlewasz tyle ile wyleci plus filtr (o ile masz wymienny, a jeśli nie, to tylko wymyją ci ten co jest). Do metody dynamicznej potrzebny jest sprzęt, więc musisz szukać warsztatu, który się specjalizuje w automatach. Dodatkowo jeśli masz auto z USA, to pogadaj z kumatym skrzyniarzem czy nie warto by było zamontować dodatkową chłodniczkę płynu, bo jak jeździsz z pełną mocą (a wiadomo, że w Ameryce to jadą max 60-70 mil/h) to w naszych warunkach skrzynia może się przegrzewać.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2014, 21:56:13 »
To co, w instrukcji podają złe informacje? Gdzie producent podaje że trzeba wymieniać? Możesz podać jakieś namiary :)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2014, 21:57:52 wysłana przez iwostar »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2014, 18:47:50 »
wymienia się co 60kkm a potem co 30kkm

możesz nie wymieniać, Twoja sprawa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2014, 22:28:02 »
Jak wyżej. Nie musisz wymieniać. Ja wymieniam, bo nie wierzę serwisom i producentowi, że płyn do ASB nie zużywa się przez np 200-300, czy 400 tys km żywota auta. Ciekawe, że w USA olej w silniku wymieniają co 5 tys mil a płyn w ASB wcale?? Zrobisz jak zechcesz. Tu masz ciekawe informacje http://automat.pl/kiedy-i-na-jaki-olej-powinno-sie-zmieniac-plyn-w-asb-7,4,73.html
i w ogóle jeśli nie jeździłeś automatem, to trochę poszukaj i poczytaj. Unikniesz problemów.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwietnia 2014, 18:41:17 »
Fakt faktem, w instrukcji pisze, że nie wymienia się oleju w skrzyni.
Jeżeli ktoś znalazł inne informacje, bardzo proszę o źródło.

W informacji, do której został podany link, też jest napisane, że niektórzy producenci nie zalecają wymiany oleju. Rozumiem, że sprzedawcy olejów i mechanicy mają inne zdanie :)  Tylko, czy poparte badaniami tych konkretnych skrzyń? ..... 
Automatem jeżdżę od kilkunastu lat. Auto jest normalnie eksploatowane, w terenie i na autostradzie. Hamowania biegami, duże obciążenia. Zero problemów.

Mam ciekawostkę. Jakiś czas temu wymieniałem olej silnikowy u mechanika. Podczas rozmowy ten mechanik opowiedział, że miał klientkę, która przyjechała do niego z drobną usterką. W trakcie rozmowy z nią okazało się, że jako właścicielka samochodu od ponad 10 lat, tj od nowości, nie wymieniała oleju i filtrów. Jeżeli dobrze pamiętam, mowa była o TICO. Nie wiedziała kobieta, że coś takiego sie robi. Pytałem mechanika, jaki to miało wpływ na jej auto. Odparł, "żadnego".
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2014, 18:56:40 wysłana przez iwostar »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2014, 19:39:18 »
Popatrz sobie tu http://tv.auto-swiat.pl/porady,Wymien-olej-w-skrzyni-Zanim-bedzie-za-pozno,522,film.html
Zwróciłeś uwagę, że producenci aut nie zalecają wymiany a serwisy skrzyń tak. I każda ze stron ma w tym swój interes. Masz rację. Powiedz mi tylko, czy płyn do ASB jest wieczny? Zwłaszcza jak jest mineralny? To wg Ciebie olej mineralny silnikowy też jest wieczny? Tzn., ze nie traci swoich właściwości, nie koksuje się pod wpływem wysokiej temperatury, nie zostawia osadów i laków na metalowych częściach silnika? A jak płyn do ASB zatka filtr skrzyni, to co ma tam oczyszczać?
Poczytaj jeszcze tu o avensisie, to może Cię przekona.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2014, 19:50:53 »
Nie chodzi mi o przekonywanie, tylko o konkrety, czyli oficjalne materiały producenta, informujące o potrzebie wymiany oleju w asb Toyoty Rav4.
Jak ktoś takie zna, bardzo proszę o namiary :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2014, 23:20:10 »
Nie chodzi mi o przekonywanie, tylko o konkrety, czyli oficjalne materiały producenta, informujące o potrzebie wymiany oleju w asb Toyoty Rav4.

Konkrety są takie, że producent nie ma biznesu w tym, żeby Twoja skrzynia wytrzymała dłużej niż okres gwarancji i chętniej sprzeda Ci nową skrzynię za 20kzł niż bańkę oleju za 200zł.

W "maintenance schedule" jest wyraźnie podane, że olej się zmienia, jeśli wystąpią "severe conditions", a użytkowanie automata w europejskiej specyfice jazdy właśnie do takich się zalicza. Fakt, że w/w materiały nie przewidują zmiany oleju przy "normal conditions", ale tu wracamy do punktu wyjścia - skrzynia bez zmiany oleju spokojnie wytrzymuje okres gwarancji, a potem producenta już to nie interesuje.

Nikt Cię przecież na siłę przekonywał nie będzie, materiały sam możesz znaleźć (a nawet już je znalazłeś, skoro uparcie twierdzisz, że oleju się nie zmienia).  W końcu to Twój olej, Twoja skrzynia i Twój wybór.

A opowieści o mechanikach, którzy nie widzą wpływu niezmienianego oleju na stan silnika, świadczą jedynie o ich poziomie kompetencji.
3VZ.pl

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Kwietnia 2014, 11:53:09 »
Co to jest ta "europejska specyfika jazdy"?

Ja tam będę się trzymał instrukcji obsługi. Jeżeli skrzynia padnie, zwrócę się do producenta o naprawę szkody :)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Kwietnia 2014, 21:57:29 »
Sądząc po Twojej ostatniej wypowiedzi kolego iwostar to jesteś prawnikiem  <zalamka>
Nic Cię nie przekona do wymiany płynu w ASB. A czy w w manualnej skrzyni wg Ciebie się wymienia olej??? Kolega, który zadał pytanie, kupił auto używane. I się o nie troszczy. Ty widocznie wierzysz w tzw. gwarancje producenta, choć piszesz, że masz większy przebieg, więc prawdopodobnie masz auto po gwarancji. Z moich doświadczeń wynika, że trzeba zmieniać płyn w skrzyni automatycznej, a jeżdżę od 25 lat automatami. Nic mi się nigdy nie rozszczelniło, a jak sprzedawałem moje samochody, to skrzynie były w b. dobrym stanie. Moim zdaniem płyn w ASB dostaje ostro w d. To nie jest płyn do wspomagania  (a przecież te płyny się wymienia co jakiś czas) Płyn w skrzyni spełnia o wiele poważniejszą rolę i pracuje pod sporymi obciążeniami (wbrew pozorom, jazda emerycka z automatem bardziej szkodzi skrzyni niż dynamiczna - chodzi o obroty silnika i ciśnienie w skrzyni) A skoro tak pracuje, to się zwyczajnie zużywa i starzeje. Ja wymieniam. Kolega iwostar jest innego zdania. Każdy robi co uważa.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2014, 19:39:00 »
Co to jest ta "europejska specyfika jazdy"? Ja tam będę się trzymał instrukcji obsługi. Jeżeli skrzynia padnie, zwrócę się do producenta o naprawę szkody :)

a producent położy lagę, bo limit km/wiek wyczerpany ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2014, 22:19:05 »
Wiesz kolego Colin najbardziej mnie dziwi postawa użytkowników samochodów, którzy ślepo wierzą zaleceniom producenta. Przynajmniej od kilku dobrych lat wiadomo, że wyposażenie eco aut (EGR, katalizator, DPF) to wynalazki, które dzieją się kosztem trwałości silników. Do tego producenci aut postawili na oleje, które zamiast smarować silnik nie dają popiołów w spalinach, i są wymieniane po 30 tys. km. Oprócz Priusa jeżdżę MB Diesel z 1996r., któremu na wstępie wyeliminowałem EGR, czyli zawracacz spalin do silnika (to tak jakbyś własne gów-o dodawał do jedzenia). Katalizator to auto ma, ale tez ma ori wydech przy 300 tys. km przebiegu. Automat oczywiście. Olej wymieniany co 30 tys. km. Takich aut już się nie produkuje. Wszystko co nowsze jest coraz bardziej eco, czyli psujne, mniej trwałe. I ludzie wciąż wierzą w zalecenia producenta... Nigdy tego nie zrozumiem  :thumbdown:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwietnia 2014, 00:42:24 »
Co to jest ta "europejska specyfika jazdy"? Ja tam będę się trzymał instrukcji obsługi. Jeżeli skrzynia padnie, zwrócę się do producenta o naprawę szkody :)
a producent położy lagę, bo limit km/wiek wyczerpany ;)

Niee, no co Ty... producent da przecież nową skrzynię, bukiet kwiatów, zatankuje do pełna i pogłaszcze po główce za ślepe trzymanie się instrukcji obsługi  :cheesy:
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl