Autor Wątek: [v2]Automat szarpie przy przyśpieszaniu, i klika dodatkowych kwestii  (Przeczytany 13691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: [v2]Automat szarpie przy przyśpieszaniu, i klika dodatkowych kwestii
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2014, 17:29:58 »
kiedyś w magazynie Auto-Świat

Równie skutecznie mógłbyś się podpierać wiedzą zaczerpniętą z Super Expressu czy Faktu.

Tomek, na wejściu zmień olej i zobacz, czy się poprawi.  "Tysiąc złotych w mechanikę" w takim samochodzie to jest dopiero preludium, tak naprawdę nie zrobiłeś w nim jeszcze nic. Jeśli tłumaczenie masz, że nie będziesz zmieniał oleju, bo może będziesz zmieniał skrzynię, to się po prostu przyzwyczaj do jej zachowania, albo pozbądź samochodu.

Wymiana skrzyni na manual: bierz pod uwagę, że to nie tylko skrzynia, ale i sporo jej osprzętu.
3VZ.pl

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2014, 20:33:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Równie skutecznie mógłbyś się podpierać wiedzą zaczerpniętą z Super Expressu czy Faktu.
Nie twierdzę, że informacje o mechanice czerpię z Auto-Światu, tylko że są źródła, które takie informacje podają.
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2014, 22:25:54 »
 Niektórzy redaktorzy czasopism motoryzacyjnych, słyszą że coś dzwoni, ale nie bardzo wiedzą co, i  gdzie. Obsługa skrzyń automatycznych, często obrośnięta jest mitami z lat świetności Fiata 126p.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maja 2014, 11:54:26 »
Jest taka opinia, że jeżeli olej był nie wymieniany to w starej skrzyni tego się nie robi (jest w internecie filmik gdzie gość z Autojózefów tak się wypowiadał). Za oceanem też są podzielone zdania. Kiedyś na amerykańskim forum toyoty wyczytałem ciekawe i moim zdaniem chyba słuszne podejście do tematu. Jeżeli skrzynia jest stara a olej wygląda w niej kiepsko to lepiej tego nie ruszać. Jeżeli olej wygląda dobrze to lepiej go wymienić zanim będzie za późno.

Oczywiście jeżeli są jakieś problemy ze skrzynią to pierwsze co się robi to wymienia olej.
Przy okazji macie Panowie jakieś doświadczenia z płynami, które dodaje się do oleju przed wymianą w celu wyczyszczenia skrzyni? Jakiej firmy oleje polecacie (mnie głównie chodzi o DexronIII) w rozsądnej cenie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maja 2014, 12:01:58 »
Przy okazji macie Panowie jakieś doświadczenia z płynami, które dodaje się do oleju przed wymianą w celu wyczyszczenia skrzyni? Jakiej firmy oleje polecacie (mnie głównie chodzi o DexronIII) w rozsądnej cenie?

Płyny do płukania nie do końca mnie przekonują, z tej prostej przyczyny, że nie wymieniamy jednorazowo całego oleju, czyli część płynu zostaje w układzie.

Jeśli miałem skrzynie, z których spływała smoła, to najlepsze efekty dawała wymiana dynamiczna. Jeśli jednak olej był czysty, ewentualnie z lekkim nalotem, to w zupełności wystarczało dwa razy statycznie wymienić olej. Moje doświadczenia dotyczą jednak tylko toyotowych skrzyń, bo z takimi mam styczność na co dzień.
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Maja 2014, 12:15:04 »
Jeżeli skrzynia jest stara a olej wygląda w niej kiepsko to lepiej tego nie ruszać.
E,tam.Wymienić i basta.Wątpię by świeża oliwa zabiła skrzynię.(Nie jest nigdzie powiedziane, że w Ameryce wiedzą lepiej)
Nie negując fachowości mechaników z Józefowa stwierdzam:Na pytanie czy A540 ma wspólną magistrale olejową z dyfrem, nikt nie potrafił dać jednoznacznej odpowiedzi.(Być może dlatego, że dwa razy w życiu skrzynie tę widzieli :cheesy:  Co dobrze o skrzyni świadczy)
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2014, 12:43:28 wysłana przez MAREK100 »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Maja 2014, 20:14:33 »
Marcin oczywiście po dolaniu takiego czyszczącego specyfiku należałoby zrobić wymianę dynamiczną.

Marek myślę, że w Ameryce mają jednak większe doświadczenie w kwestii automatów i dlatego właśnie tam szukałem informacji. Co do fachowości to ja uważam, że można zawód wykonywać 20 lat a i tak zawsze trafią się błędy czy braki w wiedzy. To nie te czasy kiedy do warsztatu przyjeżdżała Warszawa, Duży i Mały Fiat, Polonez oraz kilka innych modeli a wszystko dało naprawić się kilkoma kluczami, wkrętakiem i młotkiem.

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Maja 2014, 21:14:49 »
no olej wymienić wymienie a jak padnie skrzynia to płakać nie będę bo jednak trochę chciało by się manuala akurat moje 1 auto też jest w automacie to tutaj raz na jakiś czas chętnie bym powachlował wajchą, to z pewnością tylko te wydatki tak z głową muszę załatwiać, a droga to fakt.. jeszcze długa przede mną, najgorsza przeprawa to bedzie blacharka, może ktoś wie do czego jest albo się orientuje unleaded fuel a pod nim 2 przyciski, super oraz normal? a i co do skoków obrotów falowania to jednak mając sam z tym doczynienia na własnej skórze wniosek dla mnie prosty, padł obrotomierz, obroty skaczą a jednak silnik równo pracuje nie ma żadnych odgłosów żeby zwiększał sam obroty czy też poszarpywania
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2014, 21:19:10 wysłana przez Toommek »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maja 2014, 00:31:13 »
super oraz normal

Super - 95 oktan
Normal - 91 oktan

Wciąż są w EU kraje, w których obydwa te paliwa można normalnie kupić na stacji.
3VZ.pl

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Maja 2014, 08:46:40 »
Czyli to tak jakby odpowiada za ustawienie wtrysku, sposobu spalania mieszanki, dobrze wiedzieć. Czy to jednak tak na prawdę nie ma wpływu na faktyczny stan rzeczy? Bo do tej pory lałem 98 a z tym myślałem ze to do wyprzedzania czy coś haha  <zalamka>. I ciągle ganialem na normal, mogło to spalanie podbijać?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Maja 2014, 08:56:31 »
Przy naszym paliwie, to wszystkie auta powinny mieć opcję "normal"  :cheesy:
3VZ.pl

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Maja 2014, 09:07:40 »
To dziś zaleje pod korek i pojezdze na tym całym super, no i może doleje coś typu stp do czyszczenia układu wtryskowego

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Maja 2014, 22:58:01 »
a opcja super nie polega na zmianie kąta wyprzedzenia zapłonu?
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Maja 2014, 10:41:10 »
Powinno tak być, ale tak naprawdę nikt nie wie, czy tylko zapłon, czy ECU ma dwie równoległe mapy paliwa i zapłonu.

Zresztą, odnoszę wrażenie, że te starsze ECU miały mapę paliwa na zasadzie prostej zależności:

- TPS <70% - 14,7
- TPS >70% - ile wtryski podadzą

a zapłon tak, żeby nawet na wodzie nie stukało  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2014, 10:43:58 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl