Autor Wątek: Auris 1.6 Dual VVT-i - check engine  (Przeczytany 9690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cmj

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 Dual VVT-i - check engine
« dnia: 28 Kwietnia 2014, 22:18:26 »
Witam!

Nie sądziłem, że tak szybko będę miał okazję, aby poradzić się Was. Poruszam się Aurisem 1.6 dual VVT-i 124 KM, 2008 r. Niedawno dość niespodziewanie (jak zawsze w takich sytuacjach!) wyskoczyła kontrolka "check engine" - stało się to po pokonaniu ok. 250 km w jedną stronę, ok. 2h przerwie (silnik zdążył się schłodzić), a następnie przejechałem ok. 50 km - cały czas silnik pracował w dolnym zakresie obrotów (jazda zgodnie ze wskaźnikami "shift").

Ogólnie objawów - brak, moc jest, jeździ jak wcześniej. Samochód został podłączony pod interfejs diagnostyczny i okazało się, że były problemy z mieszanką paliwa. Zalałem więc na innej stacji do pełna (dotankowałem 3/4 zbiornika), a później jeszcze pół zbiornika. Dzisiaj ruszyłem w tę samą trasę i... dokładnie w tym samym miejscu na trasie zapalił się check engine! Zastanawiam się, czy jakiś wpływ na to może mieć fakt, że poprzedni właściciel tankował 98 oktanową vervę, a ja "tylko" 95 oktanową benzynę, a teraz komputer "wariuje". Jakieś rady od bardziej doświadczonych Toyotowiczów?

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Auris 1.6 Dual VVT-i - check engine
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2014, 22:30:03 »
odłącz klemę

wyczyść przepływomierz i załóż z powrotem

Zastanawiam się, czy jakiś wpływ na to może mieć fakt, że poprzedni właściciel tankował 98 oktanową vervę, a ja "tylko" 95 oktanową benzynę, a teraz komputer "wariuje".

nie chodzi o oktany, a o jakość
generalnie komputer jest przystosowany do PB95 i taką lać, na zaufanych stacjach benzynowych

problemy z mieszanką paliwa.

tzn. jaki konkretnie kod błędu?
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2014, 22:31:48 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia 2014, 18:25:31 »
To będzie sonda lambda, która się zacieła. Wjedź na autostrade i przegoń ją tak dosyć mocno, 160-180 z kilka kilometrów. Powodem tego jest zbyt wolna jazda. Katalizator nie przepala wtedy całej benzyny.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwietnia 2014, 19:00:52 »
To będzie sonda lambda, która się zacieła. Wjedź na autostrade i przegoń ją tak dosyć mocno, 160-180 z kilka kilometrów. Powodem tego jest zbyt wolna jazda. Katalizator nie przepala wtedy całej benzyny.
na sondę masz osobny błąd, raczej nie sonda, ale również możliwe w dalszej kolejności

http://www.obd-codes.com/p0171
TIIDA '09

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwietnia 2014, 21:24:30 »
wyczyść przepływomierz i załóż z powrotem

"The MAF (Mass Air Flow) Sensor is dirty or faulty"
W 99% będzie to trafna diagnoza (przećwiczone kilkukrotnie na sobie).
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia 2014, 10:30:21 »

Prawo jazdy koledze zabiorą. Przy odmulaniu nie prędkość a obroty mają znaczenie.
Ja to redukuje bieg i zatykam palcami uszy  :cheesy:

Offline cmj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2014, 17:55:58 »
Na wstępie - dzięki wszystkim za odzew :-)

Okazuje się, że od początku był to błąd P0420, który wskazuje na niewystarczającą wydajność katalizatora. W ASO powiedzieli, żeby póki co jeździć, a jak się znowu zapali, to trzeba sprawdzić, czy ponownie jest to P0420 - jeżeli tak, to wymiana katalizatora. Z tego co widzę, znalezienie tego elementu (nowego, zamiennika) jest bardzo trudne.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2014, 18:04:31 »
to zupełnie inny błąd, niż wspominałeś na początku :)
no niestety, toyota ma dość nisko ustawiony próg na błąd 0420

najprościej to odsunąć 2 sondę od spalin specjalną tulejką M18 wkręcaną

następnie wykasować błąd
TIIDA '09

volti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2014, 15:14:07 »
Nie lepiej wyciąć katalizator i wyłączyć sondę lambda? W internecie można znaleźć informacje i schematy jak odłączyć sondę tak aby nie wywalało błędu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2014, 11:05:23 »
W necie można wiele rzeczy znaleźć, 99% z tych rad spowoduje jeszcze więcej problemów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline cmj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2014, 19:33:32 »
Tak jak napisał @Colin, wolę zastosować znacznie bezpieczniejszy wariant, a więc wymiana katalizatora na zamiennik - jeżeli coś takiego będzie niewykonalne (różnie bywa), wtedy będę się dalej zastanawiał. Wycinanie katalizatora i wyłączenie sondy lambda to trochę takie leczenie przez amputację ;-)

@paba: jeszcze raz dzięki za porady na priv :-)

volti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2014, 19:52:29 »
Ile masz przejechane jeśli można zapytać?
Ja w yarisie miałem oryginalnie 2 katalizatory z czego 1 wyciąłem i żadne błędy od sondy mi się nie pojawiły. Do dziś się zastanawiam po cholere producent zamontował aż 2.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2014, 20:06:55 »
Bo ekolog stal przy lini produkcyjnej :thumbdown:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl