Autor Wątek: Witam i pytam...Silnik 1.8vvti po akcji serwisowej...jaki zalać olej?  (Przeczytany 17130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Witam serdecznie Szanowne Grono Użytkowników Verso. Od dwóch dni i u mnie w domu zawitała Toyota,jako kolejne auto. Rocznik 2005  z silnikiem 1.8VVti ,które jak wiadomo trapiła przypadłość nadmiernego zużywania oleju i w ostateczności koniec żywotności. Moja Toyota była objęta akcją serwisową w Niemczech z 2010roku. Auto kupione od starego Niemca,z którym za cholere nie mogłem się dogadać.
Nie mogłem dopytać się tak istotne dane,jak na jakim oleju jeździ auto. Silnik od wymiany zrobił 50.000tys km. Jaki olej zalać? Zaryzykować i zalać pełen syntetyk,czy półsyntetyk. Auto ogólnie ma przebieg prawdziwy 250.000 tys km. Gdyby ściągał go handlarz, to zrobiłoby się 150tys km ;). A teraz poważnie,jaki olej Panowie,oraz jaki zalecany producent. Dziękuje i pozdrawiam z Gdyni.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Witam i pytam...Silnik 1.8vvti po akcji serwisowej...jaki zalać olej?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2014, 12:16:43 »
Ale to masz Corollę Verso, a nie Verso :)
Jak z silnikiem wszystko OK, to bym lał syntetyk  :cool:

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2014, 12:24:00 »
A to przepraszam,za pomyłkę...jestem nowy w rodzienie Toyoty i jeszcze nie ogarniam wszystkiego :) Co do silników,to były wymieniane...lecz montowano po przeróbkach te starsze po wymianie "dołu" i tłoków.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2014, 13:02:11 »
Biuletyn serwisowy odnośnie wymiany short block'ów w toyotach: http://www.toyota-club.net/files/2007/eg6020-toy.pdf

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2014, 15:16:04 »
nalej dobrego 5W30 , np. Valvoline Synpower
TIIDA '09

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2014, 21:51:42 »
a ja mam jakiegoś wypasionego amsoila

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2014, 10:12:34 »
Hey :) Dziękuje bardzo za pomoc,a serwisówka całkiej pomocna. Zdecyduję się na 5W30. Co sądzicie o marce Liqui Moly, ewentualnie Mobil Super 3000Xe ? Podobno zalecane do Toyoty.  Niedługo zrobię pierwszy tysiąc km i dokładnie porównam poziom oleju,czy coś nie zniknęło ;) Jeśli coś ubyło to wówczas zapadnie decyzja o zalaniu półsyntetykiem albo sprzedaży auta :) czego jednak chciałbym uniknąć. Bo już mi się spodobało  i nawet przesiadka z Chryslera Pacificy,nie bolała tak bardzo jak się obawiałem.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2014, 12:22:55 »
Witam ponownie.Przejechany pierwszy tysiąc kilometrów...silnik nie pobrał ani grama oleju. Jestem bardzo zadowolony. Wówczas zaryzykuję i zaleję olejem syntetykiem.Dziękuje raz jeszcze wszystkim za pomoc. Pozdrawiam ,sądzę że możemy zamknąć już ten wątek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl