Autor Wątek: Wymiana paska wielorowkowego  (Przeczytany 8367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał_Auris

• Prawie Toyot
Wymiana paska wielorowkowego
« dnia: 05 Maja 2014, 20:42:22 »
Witam wszystkich jako szczęśliwy posiada Aurisa 1.6 124km ;-)

Od razu kwestia techniczna:

Jutro zabieram się za wymianą ćwierkającego już (135kkm i 6 lat) paska wielorowkowego i ze wstępnych moich  oględzin wynika, iż 1.6 124 km (valvematic też) nie ma automatycznego napinacza (jak to było np. w starszej Corolli 1.6) tylko temat ogarnia się klasycznie, czyli zluzowaniem dwóch śrub alternatora (górna - kołyska, dolna luz osiowy).

Widzę również, że dostęp jest w miarę bezproblemowy i nie wymaga akcji typu wyczepianie silnika z łapy jak to jest bodajże w Yarisce.

Czyli mój tok rozumowania:

- luzuję obie śruby - górną i dolną altka - pcham alternator do przodu, pasek się luzuje i schodzi
- zdejmuję i zakładam nowy
- naciągam alternator w tył i dokręcam obie śruby

Coś pominąłem? Jeśli tak to uwagi mile widziane.

Załączam zdjęcie silnika 1.6 dual vvt-i 124km tyle, że już z wymontowanym kołem pasowym klimy (pasek jest na tym zdjęciu źle założony, a w zasadzie wisi.
W poprawnym układzie po kole pasowym pompy wody przechodzi grzbietem, nie zębami.

Z góry dzięki za odpowiedz

Offline Lukin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana paska wielorowkowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2014, 07:31:39 »
Nie pomogę Ci w kwestiach technicznych,ale rozważ może jednoczesną wymianę pompy wody.To dość słaby element w Aurisie,mnie właśnie zatarła się pompa przy około 120 tyś w trasie no i przy okazji pasek poszedł w drzazgi.

Offline Michał_Auris

• Prawie Toyot
Odp: Wymiana paska wielorowkowego
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2014, 11:53:18 »
Pasek wymieniony. Zrobiłem sam, dokładnie według powyższej instrukcji, którą wczoraj podałem zastanawiając się nad tym.

Czas pracy 15min od momentu podniesienia maski, do momentu jej zamknięcia. Wliczam w to czas potrzebny na zdjęcie głównej osłony silnika oraz osłony - maskownicy pasa przedniego co ułatwia dostęp.

Sama wymiana banalna, a serwis życzy sobie za to około 100zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl