Autor Wątek: Koszty przeglądów  (Przeczytany 4020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Koszty przeglądów
« dnia: 18 Maja 2014, 15:42:00 »
Postanowiłem rozpocząć wątek dotyczący kosztów przeglądów w ASO jak i poza. Jestem już po dwóch przeglądach przy 15 i 30tyś i jak na razie jestem zaskoczony cenami w ASO.

Na tą chwilę mogę porównać koszty serwisu w ASO Toyota do kosztów serwisu w ASO Mazdy pierwszy przegląd przy 15tyś w Mazdzie był tańszy o 318zł  a drugi przy 30tyś o 278zł
Dla przykładu mogę także podać, że pierwszy przegląd Mercedesa A220 w ASO był tańszy od tego w Toyocie o 12zł.

Jeżeli temat już gdzieś istnieje to przepraszam i proszę o przerzucenie do odpowiedniego wątku.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Koszty przeglądów
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2014, 15:59:46 »
Postanowiłem rozpocząć wątek dotyczący kosztów przeglądów w ASO jak i poza. Jestem już po dwóch przeglądach przy 15 i 30tyś i jak na razie jestem zaskoczony cenami w ASO.

No to jakie są te koszty bo temat założyłeś a nie napisałeś  :o
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2014, 16:10:43 »
koralk, z tego co mi mówiono jak kupowałem samochód to przegląd aurisa z silnikiem d4d po 15 000 kosztuje niecałe 500 zł wraz z olejem. czyżby Mazda robiła to za 200 zł ?, przecież ta kwota może nie pokryć kosztów oleju i filtrów.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2014, 16:32:48 »
Jak się ładnie uśmiechnie do handlowca przy zakupie auta to przegląd po 15 tys można mieć za 1 zł :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2014, 10:45:01 »

Jak się ładnie uśmiechnie do handlowca przy zakupie auta to przegląd po 15 tys można mieć za 1 zł :cheesy: Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Niestety mój czar, uśmiech na handlowca nie działa widać.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2014, 10:48:51 »
O tym trzeba rozmawiać przy zamawianiu auta, więc u Ciebie raczej był za to odpowiedzialny ktoś kto zajmuje się flotą, jak widać ktoś mało skuteczny.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2014, 10:55:53 »
O tym trzeba rozmawiać przy zamawianiu auta, więc u Ciebie raczej był za to odpowiedzialny ktoś kto zajmuje się flotą, jak widać ktoś mało skuteczny.

Oj tak, bardzo mało skuteczny i już nie pracuje w firmie.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2014, 10:57:10 »
u Ciebie raczej był za to odpowiedzialny ktoś kto zajmuje się flotą, jak widać ktoś mało skuteczny.

zajmowałem się flotami samochodów w różnych firmach.. to nie tak, że ktoś jest nieskuteczny!
Programy zakupowe dla flot są całkowicie inne, niż dla kupującego prywatnie, lub jeden samochód na działalność gospodarczą..
Nie można tego w żaden sposób porównać - to są 2 różne światy - wiem coś o tym - kupowałem samochody i "flotowo", i prywatnie. W jednym czasie negocjowałem w tym samym salonie prywatny zakup znajomego oraz pulę samochodów do floty - przede wszystkim robi się to z 2 różnymi osobami, "pakiety prywatne" można dostać bardzo łatwo, będąc nawet takim brzydalem jak ja :) , flotowo - jak chce się coś więcej niż oficjalne katalogi flotowe, trzeba rozmawiać już z centralą firmy - i zawsze na tym się kończyło, bo sprzedawcy w salonie mają bardzo małe widełki na cenę, doposażenie oraz inne benefity. Jednak cena zakupu tego samego auta flotowo, zawsze była dużo niższa niż "prywatnego".
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2014, 11:04:06 »
W tej sytuacji może zaznaczam słowo może to tłumaczy koszty serwisów (przeglądów) bo jak dla mnie coś tu jest nie tak.

Jednak zgadza się to z moim prywatnym doświadczaniem jak miałem swoje prywatne auto kupione na własną działalność to mi kiedyś szef serwisu powiedział, że jak bym brał fakturę na prywatną osobą to byłoby taniej a tak jak na firmę jest drożej. Podobnie może jest tu czyli prywatna osoba pierwszy przegląd ma za free czy tam 500zł a firma płaci prawie tysiak za pierwszy przegląd i ponad tysiak za drugi.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2014, 11:06:52 »
Dokładnie, tak może być. Muszą sobie jakoś "odbić" te niższe ceny katalogowe oferowane sprzedając flotowo. Tak na chłopski rozum sobie kombinuję. KoralK, szyby przyciemnione? :)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2014, 11:13:31 »
Dokładnie, tak może być. Muszą sobie jakoś "odbić" te niższe ceny katalogowe oferowane sprzedając flotowo. Tak na chłopski rozum sobie kombinuję. KoralK, szyby przyciemnione? :)

Autko odstawione do speców od "ściemniania" dziś o 8.00,  więc po pracy odbiorę i coś pstryknę a fotkę wkleję gdzieś na forum. :)
Powiem tylko, że wybrałem wersje ciemniejszą.

Offline Xawras

• Toyot Leżący
  • *

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl