Autor Wątek: trzesie na niskich obrotach  (Przeczytany 3614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patrykUR

• Toyot Leżący
  • *
trzesie na niskich obrotach
« dnia: 18 Maja 2014, 23:19:47 »
mam 1.5 TS 2003
dopiero co kupilem i mam taki drazniacy problem, na jalowych obrotach wszystko co plastikowe pod maska sie telepie i trzesie i silnik wydaje nienaturalne brzmienie...
ale wystarczy dodac ociupine wiecej obrotow i caly problem znika, silnik pracuje rowniusienko.

wymienilem:
-swiece, filtry, olej, sprawdzilem rurki i wezyki na lewe powietrze, przeczyscilem ten czujnik przy filtrze powietrza specjalnym sprejem, czyscilem przepustnice, filtry zmienione...

co jeszcze moge sprawdzic? auto ma 150tys przebiegu "podobno" (Wlochy) bo zapewne srobka na lince gazu nie moge podciagnac mu odrobine obrotow? to zalatwilo by problem?
poduszki silnika? ale to nie byla by nierowna praca caly czas? dzisiaj 160 na autostradzie i jechalo sie jak w bajce, jeszcze by chcial szybciej gdyby benzyna byla tansza :)

prosze o podpowiedzi

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: trzesie na niskich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2014, 23:25:52 »
ile jest tych obrotów na wolnych na rozgrzanym?

nie ruszaj śruby zderzakowej jeśli jest ustawiona fabrycznie
TIIDA '09

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2014, 20:49:51 »
obroty sprawdz przez obd bo na liczniku to malo co sprawdzisz.

Offline patrykUR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2014, 02:05:48 »
tak tak, sprawdze przez kompa i wtedy napisze ale to dopiero w srode bede mial mozliwosc.
widzialem jakis filmik na yt , mieli podobny problem w nissanie, i jakis tam mechanik mowil ze jezeli nierowna praca jest tylko na jalowych obrotach to bardzo duze prawdopodobienstwo ze jakies lewe powietrze sie dostaje, unich bylo to z jakiejs uszczelki za silnikiem. a sprawdzali to psikajac jakims sprejem po roznych rzeczach.

ja mam taki sprej do czyszczenia przepustnicy "carburetor cleaning" moge tak sprobowac? psikajac po calym silniku i patrzec czy sie obroty same zwiekszaja? bo pewnie jak jest dziora to wciaga ten sprej i ma bogatsza mieszanke.

Offline patrykUR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2014, 23:42:45 »
na jalowym przy cieplym silniku ma 744 tys obrotow. wiec raczej dobrze. wina poduszek? moze tak byc ze to poduszki ale tylko telepie na jalowym a przy przyspieszaniu nie ?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2014, 23:51:30 »
na jalowym przy cieplym silniku ma 744 tys obrotow. wiec raczej dobrze. wina poduszek? moze tak byc ze to poduszki ale tylko telepie na jalowym a przy przyspieszaniu nie ?
744 tyś obrotów to ty na pewno nie masz  :cheesy:
Jeśli masz problem z ładowaniem akumulatora to objaw jest oczywisty.
Niskie napięcie na wolnych obrotach  nie da rady zasilić cewek a co za tym idzie wytworzyć odpowiedniej iskry na cewkach.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2014, 09:01:08 »
744 to za duzo

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2014, 10:48:27 »
u mnie w 1SZFE jest 600 (1 kreska ponad)
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl