Autor Wątek: kontrolki  (Przeczytany 4226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
kontrolki
« dnia: 19 Maja 2014, 11:30:55 »
w mojej camry 3.0 95 r. świeci się kontrolka check, kontrolka ABS - ABS nie działa, mechanik zdjął przednie prawe nadkole i wpioł sie z miernikiem prądu-prąd nie dochodzi, czasami zaświeci się, czasami świeci się cały czas kontrolka świateł stopu, z tego co się oriętuję zaświecać się powinna w momencie wciskania pedału hamulca. czy ktoś z forumowiczów wie jak te usterki usunąć ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: kontrolki
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2014, 12:08:38 »
Check - sprawdzić kody, usunąć usterkę.

ABS - sprawdzić kody.

Kontrolka tylnych świateł - sprawdź żarówki. Jeśli sprawne - wymień kontrolnie na inne.

3VZ.pl

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2014, 13:01:11 »
w mojej camry 3.0 95 r. świeci się kontrolka check, kontrolka ABS - ABS nie działa, mechanik zdjął przednie prawe nadkole i wpioł sie z miernikiem prądu-prąd nie dochodzi, czasami zaświeci się, czasami świeci się cały czas kontrolka świateł stopu, z tego co się oriętuję zaświecać się powinna w momencie wciskania pedału hamulca. czy ktoś z forumowiczów wie jak te usterki usunąć ?

Check engine to na 90% sonda(y) lambda (jak nigdy nie były zmieniane), ale kody trzeba sprawdzić.

Jeśli chodzi o kontrolkę to jest kontrolka tylnych świateł (nie tylko stopu) i nie powinna się w ogóle zapalać. A jak się zapala to żarówki z tym, że nie muszą być całkowicie walnięte ale zbliżać się do tego. Jak nie żarówki to sensor tylnych świateł - lewy górny bok w bagażniku za tapicerką.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2014, 13:14:12 »
Check engine to na 90% sonda(y) lambda

Jeśli ma 1MZ to możliwe, ale jeszcze nie widziałem 3VZ, który zaświeciłby checka przy niesprawnej sondzie.
3VZ.pl

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2014, 12:33:10 »
a jak sprawdzić te kody ABS i CHECK ?

Offline Maxciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2014, 00:40:51 »
pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Samochód: Camry 1997 3.0 1MZ, LPG

Objawy: w zeszłym tygodniu zapaliła się na chwilę kontrolka check engine i silnik wyraźnie słabiej wkręcał się na wyższe obroty. Po wyłączeniu i włączeniu silnika problem ustąpił, check engine zgasło.  Dzisiaj podczas jazdy pojawiły się te same objawy ale bez kontrolki, silnik sprawiał wrażenie przyduszonego, kiepsko przyspieszał. Po ponownym uruchomieniu silnika problem ustąpił. Kilka godzin później wróciła kontrolka check engine i znowu przyduszony silnik. Nie wyłączając silnika podjechałem do jedynego otwartego mechanika w pobliżu żeby odczytać kod błędu, ale komputer nie chciał się dogadać z ich interfejsem - wiadomo tylko, że były 2 błędy w komputerze. Oczywiście po ponownym restarcie problem ustąpił i jak na razie kontrolka ani duszenie nie wróciło.

Objawy są identyczne zarówno na benzynie jak i LPG.

sonda lambda? Będę wdzięczny za sugestie  :o

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2014, 08:41:27 »
EU czy US/CAN ?

Może być lambada, ale równie dobrze może być cokolwiek innego. Podjedź do kogoś, kto jednak odczyta kody, bo bez tego wiele nie zwojujemy.
3VZ.pl

Offline Maxciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2014, 13:30:43 »
EU, made in Japan :). Czy kod bledu mozna odczytac po to tym jak kontrolka zgasnie, po kolejnym uruchomieniu silnika? Poprzednim razem bledu juz nie bylo, ale w miedzyczasie odlaczany byl tez akumulator.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2014, 16:53:51 »
Tak, można, jeśli w międzyczasie nie odłączysz akumulatora  :-)

Z IVgen niektóre testery się nie łączą, pewnie dlatego chłopcy nie mogli odczytać kodów.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2014, 17:58:06 »
Byle skanerek powinien odczytać błędy w IV generacji. Nigdy nie miałem z tym problemu. Nawet elm na bluetooth bez problemu sobie radzi. Jeżeli ktoś używa oprogramowania skanera po angielsku to szukajcie czegoś takiego jak pending codes czyli dawne błędy.

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2014, 09:51:52 »
A może ktoś ma dobrego fachowca na terenie Piaseczna, Góry Kalwarii co by mi te kody błędów sprawdził, do tych co ja byłem to albo nie potrafili albo komputer nie mógł się połączyć, ogólnie to kicha.

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2014, 12:33:40 »
witam, co do kontrolki wskazującej kończenie żywota lub jaj całkowita padnięcie to tak jak koledzy wskazali, wymieniłem (profilaktycznie) wszystkie żarówki z tyłu  i miganie kontrolki ustało, dzięki serdeczne za instrukcje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl