Autor Wątek: Turbo w Yaris  (Przeczytany 29494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FOKA

• Gość
Turbo w Yaris
« dnia: 04 Lipca 2004, 14:16:38 »
witam!
mam pomysl zeby zalozyc turbo w swoim yaris 1.0 tylko nie mam kasy ( narazie ;) ).dowiadywalem sie o ceny w forti i grabowski. u grabowskiego cena to 6200zl i okolo 100KM a w forti 5.000-6000 90-95KM i 7.000-10.000 105-110KM. co sadzicie o tym?:D

wwtcka

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2004, 14:38:20 »
sprawdź jeszcze w Promotorze oni w kwestii Turbo mają naprawde duże doświadczenie ale nie wiem jak z kwotami

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2004, 15:48:35 »
jestem nowy wiec nei wiem czy powinienem tak odrazu 'z grobej rury'!!:)
ogolnie to witam wszystkich!
co do topicu - to JAK DLA MNIE!! pomysl nie fajny!:(
1 998 cm^3 - wytrzymalosc! yaris 1.0 to taka wieksza zabawka - wiem bo takiego mam
2 co to za radocha?? lepiej kupic TS (wychodzi drozej wiem!) ale jak staniesz na skrzyzowaniu a obok stanie seryjny TS to i tak cie pewnie 'objedzie'!!
3 turbina to nie wszystko!! yaris 1.0 ma problem z hamowaniem przy mocy 68 KM przy ostrzejszej jezdzie a co dopiero przy 100 KM - wymienic nalezaloby minimum tarcze-zawieszenie itd
4 jesli tak radykalnie przerabiac samochod to nie najslabsza wersje a najmocniejsza! (ewentulanie 1.3 - to juz cos!:)

mam nadzieje zenikt sie nie gniewa!:)
dziwne to moje przywitanie co!?:)
peace
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

wwtcka

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2004, 16:02:34 »
na wstępie witam :D
Cytat: Red_Point
1 998 cm^3 - wytrzymalosc! yaris 1.0 to taka wieksza zabawka - wiem bo takiego mam

w japonii robią 120km na seryjnych częściach i do takiej mocy przy porządnym montażu i rozsądnym użytkowaniu powinien wytrzymac
2 co to za radocha?? lepiej kupic TS (wychodzi drozej wiem!) ale jak staniesz na skrzyzowaniu a obok stanie seryjny TS to i tak cie pewnie 'objedzie'!!

jak będzie dobrze zrobiony to wątpię, do tego dużo frajdy i unikalność egzemplarza  :wink:
3 turbina to nie wszystko!! yaris 1.0 ma problem z hamowaniem przy mocy 68 KM przy ostrzejszej jezdzie a co dopiero przy 100 KM - wymienic nalezaloby minimum tarcze-zawieszenie itd

to jest podstawą przy tego typu przróbkach
4 jesli tak radykalnie przerabiac samochod to nie najslabsza wersje a najmocniejsza! (ewentulanie 1.3 - to juz cos!:)

w przypadku 1.3 wychodzi praktycznie na to samo, bo różnica polega tylko na innej skrzyni i bodajże głowicy reszta to dokładnie to samo (nawet wielkość przednich tarcz hamulcowych jest taka sama :!: ), o TS-ie nie mówiębo to już drogie auto
EDIT: zależy jeszcze czy 1.3 2SZ (sprzedawane w Polsce) czy 2NZ? bo 2NZ jest niezłą podstawa do przeróbek (praktycznie TS tylko że z mniejszą pojemnością i mocą )

mam nadzieje zenikt sie nie gniewa!:)
dziwne to moje przywitanie co!?:)
peace

nikt sięnie gniewa, wręcz przciwnie fajnie że zająłeś głos w dykusji  :mrgreen:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2004, 16:19:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Red_Point napisał:

w japonii robią 120km na seryjnych częściach i do takiej mocy przy porządnym montażu i rozsądnym użytkowaniu powinien wytrzymac

no to sie zgadza - tylko jak sie robi tak ekstremalnie auto (bo jka na 1.0 to juz ostra zmiana) to nie po to zeby jezdzic tym na zakupy!:)

Cytuj (zaznaczone)
Red_Point napisał:

jak będzie dobrze zrobiony to wątpię, do tego dużo frajdy i unikalność egzemplarza  

unkalnosc moze i owszem - nawet napewno - ale to wszystko - zauwaz ze przerabiajac TS na turbo - czyli ok 150-160 KM to dopiero jest frajda z jazdy!:)

Cytuj (zaznaczone)
Red_Point napisał:

to jest podstawą przy tego typu przróbkach

no Ty o tym wiesz - ale np FOKA (bez obrazy) chyba nie!!!! - zaklada tylko koszt instalacji turbo - a niestety zawieszenie i hamulce to ok 3-4 tys dodatkowo!! podnszac moc nie obejdzie sie tez bez np nowych gum itd a to znowusz kasa!:)

ale musze przyznac ze dyskusja moze byc mila!:)

Nikolas

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2004, 00:41:49 »
Mysle że jak ktoś niema kasy na swapa (1.5 z TSa) to zostaje turbo i 100 koni z litra to nie jest jakiś hardkor :wink: to podstawowy zestaw turbo, więc silnik napewno na tym turbo pojeżdzi, pozatym oczywiście ze wchodzą w gre dalsze przeróbki (hamulce i zawieszenie), ale sądze ze można to robić stopniowo....w miare przypływu gotówki :abiggrin

Kolega Kruchy z Naszego Klubu też bardzo jest zainteresowany tą kwestią, więc może on zabierze głos w tej dyskusji....

A tu linki do kilku firm - które te turbiny zakładają:

Forti
http://www.forti.pl/turbo.htm

Grabowski
http://www.grabowski.com.pl/

El_Chueco

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2004, 00:43:26 »
jak nigdy nic 20 tys wylozone - takie zestawy z dokladnymi etapami przerobek oferuje andgielski TDI Sport ktory montuje do Yarisek 1.0 Turbo od TTE - wyciagaja 110KM - ale tam doslownie zmieniane jest wszystko (nie tylko silnik) - a koszt takich pzerobek wacha sie w granicach 20 - 25 tys zl - to ja juz wole sprzedac yarisa i kupic corolle :D

Stachu

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2004, 01:01:41 »
Bez sesnu, lepiej sprzedac Yarisa dolozyc siano za turbo i kupic tsporta...

Crit

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2004, 10:40:05 »
To czy uturbianie 1SZ-FE jest sensowne i logiczne cenowo to odpowiedź pozostaje w kieszeni właściciela. Ale co do różnicy do TS to jest oczywista. Uturbione 1.0 na powiedzmy 100-105 koni zniszczy seryjnego TS jak będzie tylko chciało i gdzie będzie chciało za wyjątkiem może V-max’a a dlaczego ? a to proste, bo będzie miało więcej momentu i tyle samo koni, plus różnica w wadze obu autek szczególnie jak ktoś ma base :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2004, 11:24:47 »
Cytuj (zaznaczone)
pozatym oczywiście ze wchodzą w gre dalsze przeróbki (hamulce i zawieszenie), ale sądze ze można to robić stopniowo

mozna robic stopniowo - tylko ze zaczac nalezy od zawieszenia itd a turbina na koncu!!
osobiscie znam 'debila' ktory zaczynal od drugiej strony i dlugo nie pojezdzil - chyba jzu wogole nie pojezdzi!!
rozpedzic auto to nie problem - gorzej je zatrzymac!!!

Crit

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2004, 11:31:26 »
myślęże jak ktoś porywa sięna wzmacnianie yariska to już dawno ma przynajmniej obniżone auto i kilka innych wzmocnień, co do hamowania to w zupełności wystarczy przeszczepić heble od TS'a co jest bardzo proste w wykonaniu, pozostaje dostać z rozbitego tylnią belkęz hamulcami, przednie zaciski, jażma no i oczywiście tarcze plus klocki, można cała imprezęz hamulcami zrobić za powiedzmy 1000 zł jak ma sięcierpliwosć i nieco szczęscia  :lol:

JaryÂś

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2004, 16:35:04 »
oj ile razy juz na tym sie dumało :-)...po dluzszych namyslach szkoda kaski...odkladam kase narazie na TS:-) ...dodac KM czemu nie ale wtedy robic na maxa: Turbo IC dolot  kompletny wydech i przechipowanie kompa no i jak wyzej hamulce i zawiecha to podstawa ..ale to moi mili jest koszt wachajacy sie w granicach 16tys pln ze nawet o felach nie pkne zakladajac ze 13" juz dawno zdjete;-) i co wtedy otrzymamy:  wyjatkowe autko ok.120KM  
czy warto to kwestia indywidualna. :abiggrin  moze sie doczekamy pierwszego yarisa turbo w kraju.. :)

wwtcka

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2004, 16:47:10 »
oj prawda, różne rzeczy chodzą po naszych główkach, ja zawieche do miesiąca będęmiał skompletowaną  :mrgreen:, dalej pójdęwłaśnie w hamulce a potem kto wie... ale mówięróżne mam pomysły włącznie ze sprzedażą Yarka i kupnem starej Corolli RWD  :twisted:  :mrgreen:

JaryÂś

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2004, 17:00:49 »
nie nocoty nie sprzedawaj poto go robisz zeby sie nim nacieszyc:-) :roll:
widzialem twoje UlterEGO :mrgreen: zamiesc jakies dzwieki w wavie 8)

Gosiek

• Gość
Turbo w Yaris
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2004, 23:26:26 »
Cytat: wwtcka
sprawdź jeszcze w Promotorze oni w kwestii Turbo mają naprawde duże doświadczenie ale nie wiem jak z kwotami

Promotora odradzam ostatnio w stolicy ciągle słychać o niezadowolonych osobach które tam robiły  potem samochody niewytrzymywały  :roll:  :roll:  :roll:  :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl