Autor Wątek: Pomoc w doborze instalacji gazowej  (Przeczytany 5784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

draqon

• Gość
Pomoc w doborze instalacji gazowej
« dnia: 19 Marca 2005, 18:21:58 »
Jestem posiadaczem toyoty cariny e 1,6 xli i chce wstawic w te autko gaz. Mam pytanie czy jest sens ladowania do tej furki sekwencyjnego wtrysku gazu czy poprzestac na 2 generacji ? jesli umie mi ktos doradzic bylbym wdzieczny. Czy wstawiajac 2 gaz duzo moje auto straci na mocy ? juz teraz by sie chcialo zeby silnik byl mocniejszy 9 obawiam sie ze zrobi mi sie mul na maxa ). Aha jakiej firmy instalacje montowac i jesli ktos zna przykladowe ceny to byloby milo za pomoc

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2005, 12:55:08 »
Jezeli masz duzo kasy to warto zalozyc sekwencje.Dobrej klasy elementy II gen tez beda niezle chodzic jezeli zalozy to ktos znajacy sie na robocie i beda o polowe tansze.Dynamika zalezy od doboru elementow instalacji i jakosci uzywanego paliwa.

temat przenoszędo działu LPG -
a tak na marginesie to temat o LPG już jest!!!  :asearch  - autor powiadomiony
janmor

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2005, 10:16:55 »
Jak chcesz mieć dobre osiągi to nie trafiłeś najlepiej z silnikiem. Trzeba było 2.0 kupić.
Natomiast czasami sięma to co sięma.
Do cariny 1,6 w zupełności wystarczy instalacja 2 generacji i wg. mojej opini nie ma sensu przepłacać.
Osobiście posiadam taką właśnie instalkęi jest jak najbardziej oki. Zresztą to już druga carina z 2 generacją LPG.
Tylko niech gazownik nie przesadzi z mixerem i nie zdławi ci przelotu do 20 kilku milimetrów. Niech da większy. Autko będzie śmigać oki, ale wyścigówką nie będzie(1,6).
Różnica międzu LPG a Pb jest przy dobrze ustawionej i wyregulowanej instalce i mixerze niewielka, a może nawet niewyczuwalna, chyba że jeździsz na maxa i każede 0,1 s sięliczy.
Ale wtedy zamiast gratów LPG myśl o gratach typu TURBO:-DD

Podsumowując: założył bym II gen.
Producent instalki to kwestia upodobań bo produkty te są na podobnym poziomie.
Dotychczas miałem styczność z ELPIGAZ + autotronic (1 cari), BRC + bingo (2 cari).
Oba oki.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2005, 17:16:56 »
Potwierdzam, wcale IV generacja nie jest taka cudowna, dobrze założona II gen z dobra centralką i poprawnie wykonaną emulacją - wystarczy. Nie ma co przepłacać - wyscigówki i tak z auta nie zrobisz, a na II gen i zostanie w kieszeni i radość przy każdym tankowaniu do butli a nie do zbiornika -
Elektronika Elpigaz - Autotronik w zupełności wystarczy. Reduktorek elektrozawory - polecam Landi lub Lovato.
Pozdrawiam

arass

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2005, 08:57:10 »
Wczoraj właśnie rozmawiałem z bardzo dobrym kolegą mojego kolegi (!!) i powiedział mi że BRC spokojnie mi założy za 1600, natomiast poleca mi Landi za 1800.
Podobno do Landi mają lepszą elektronikęa BRC jest droższe w eksploatacji.
Takie są jego argumenty.
A tak ogólnie to mu wszystko jedno, co sobie zażyczęto mi założy, nawet jakiś wynalazek za 1250.
Jest to w miaręzaurfany gazownik, więc skłonny byłbym mu powieżyć auto, ale chciałbym poznać Wasze zdanie!!

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2005, 10:13:25 »
Landi za w/w cenę- warto. Oczywiście BRC też, jednak słyszałem opinie, że reduktor Landi jest bardziej stabnilny (dla różnego obciążenia silnika), oraz elektronika bardziej niezawodna, lae myślę, że jedno i drugie powinno dać radę, najważniejsze !!!, by założyć w miejscu, gdzie zrobią to solidnie. Staranność montażu to 90 % sukcesu.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2005, 10:19:28 »
Cytat: p_flori
Landi za w/w cenę- warto. Oczywiście BRC też, jednak słyszałem opinie, że reduktor Landi jest bardziej stabnilny (dla różnego obciążenia silnika), oraz elektronika bardziej niezawodna, lae myślę, że jedno i drugie powinno dać radę, najważniejsze !!!, by założyć w miejscu, gdzie zrobią to solidnie. Staranność montażu to 90 % sukcesu.

Zgadzam sięw 100%, nawet super instalacja bez dobrego gazownika będzie problemowa.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2005, 15:26:20 »
Jeśli chodzi o reduktor i elektrozawór z filtrem proponuje LOVATO. A to ze względu na przyzwoitą pracęi prostotę(i niską cenę) późniejszych serwisów typu wymiana membran, filtra itp. Co do LANDI odradzam po swoich doświadczeniach z ich reduktorem - mianowicie była zbyt luźna śruba regulacyjna, co powodowało przestawianie jej na każdym większym dołku. Może to poprawili, ale przypadek był nagminny na przełomie lat ok.1999/2001.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2005, 18:32:09 »
Cytat: jozef01
Jeśli chodzi o reduktor i elektrozawór z filtrem proponuje LOVATO

Potwierdzam, posiadam taki w Nissanie (I generacja), i już prawie 300 kkm mu stuknie (2x wymiana membran i 0 problemów z tym reduktorem), a opinie o Landi mam od znajomych userów. Faktycznie - ten Lovato to całkiem prosty i dobry reduktorek.

arass

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2005, 17:25:49 »
Właśnie godzinętemu wróciłem od gazownika. Założyłem instalacjęII gener., Landi renzo. Ciekaw jestem jak to będzie współpracowało z Cariną. Jak na razie to troche mnie wkurza że na biegu jałowym pływają mi obroty. I to pływają raczej w dół, od standardowych 800/min do 350/min(tak mniej więcej). Ten typ podobno tak ma, zobaczymy jak przejade trochękilometrów!

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2005, 21:33:18 »
Pływać obroty nie powinny, czy na benzynie tez pływają? Poszukaj czy gdzies nie ma lewego powietrza - wężyk od kompensacji (łączy reduktorek z kolektorem dolotowym za przepustnicą), ale jak pisałeś są świeże twarde membrany w reduktorze i musisz trochępojeździć, by sie ułożyły i powinno sęuspokoić, ewentualnie po 3-5 kkm pojedź jeszcze na regulację.

arass

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2005, 22:40:14 »
no właśnie o to chodzi że na benzynce stoją idealnie w miejscu.
poszukam lewego powietrza, tak jak sugerujesz, ewentualnie poczekam aż wszystko sięułoży!

DrDredd

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2005, 21:40:08 »
mam zamontowana II generacje gazu Landi Renzo w corolli 98. jestem bardzo zadowolony,spadek mocy troszke wyczuwalny ale nie przeszkadza to w niczym.bardzo ladnie autko smiga...a co do obrotow to tez mam takie fluktuacje. w przyszlym tygodniu jade na naprawde.. powiedziano mi ze wystarczy przeczyscic pare rzeczy (cos tam biegu jałowego i przepustnica chyba)  i bedzie ok. dwoch niezaleznych mechanikow mi to oswiadczylo. jak zrobie to napisze czy pomoglo.. :)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2005, 21:56:05 »
Cytat: arass
no właśnie o to chodzi że na benzynce stoją idealnie w miejscu.
poszukam lewego powietrza, tak jak sugerujesz, ewentualnie poczekam aż wszystko sięułoży!

posparawadzaj węże przy przepustnicy, odtykaj po koleji i niektore zatykaj od razu paluszkiem i posprawdzaj czy oborotki na gazie są oki
czasami pomaga przyczyszczenie przepustnicy i zaworka przy przepustnicy bo sięlubi zasyfiać-tak jak mowil carinus w jednym z watków, przeczysc tez krokowca powinno pomóc, jesli na benie obroty stoją równo to hmmm wątpie by lewe powietrze bo i na benie by obrotoy byłu choć o te 100 wyższe

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2005, 12:16:56 »
jeśli przeciek jest niewielki - komp benzynowy sobie z tym jeszcze poradzi, lecz jeśli oprócz przecieku dodatkowo niewłaściwie "odczytane" jest podciśnienie idące wężykiem do reduktora (kompensacja) lub do regulatora ciśnienia (czasem takie montują) komp gazowy już głupieje lub nie nadąża.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl