Autor Wątek: Rav4 III - opony letnie  (Przeczytany 3713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 III - opony letnie
« dnia: 29 Maja 2014, 10:32:01 »
Zamierzam kupić opony letnie do ravki i mam dylemat pomiędzy NOKIAN HT SUV i Goodyear EFFICIENTGRIP SUV. Obie opony w rozmiarze 225/65/R17. Którą byście polecili ??

I pytanko dodatkowe - czy jakiś posiadacz Rav4 III 2.0 vvti może mi powiedzieć jaki ma rozmiar felg 16" ?? Kupiłem do siebie opony (uniroyal rallye 4x4) z felgami z Rav4 6,5x16J ET 45 i .... nie pasują na przód. Zaciski hamulców je blokują.

Jakby ktoś był chętny to na sprzedaż idą ;) Opony mają ok 7mm bieżnika.
Toyota Rav4 III 2.0VVTi 2008r.

Offline HELLMANS

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 III - opony letnie
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2014, 19:34:38 »
Kolego jeżeli chodzi o dobór opon to ilu kierowców tyle opinii. Liczy się również zasobność portfela ; a pojecie lepsze jest szeroko pojęte .Powiem w ten sposób w poprzednich autach zakładałem opony rodzimego producenta Debica.Może mnie wiele kolegów forumowiczów ganić za to ale dla mnie lepszym było mieć nową oponę (starałem się kupować nie starsze niż 12 m-cy) i w miarę za przystępna cenę. Przekładało się to na koszty eksploatacji.
Jeżeli chodzi o niepasujące felgi na przednią oś poprzedni właściciel mojej rav 4 zastosował dystanse stalowe (3 cm) na obie osie  i stalówki pasują:)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2014, 21:39:02 »
w III gen było także ET 40,
opony , zależy, gdzie jeździsz, jeśli asfalt to GY EG to dobry wybór (w rodzinie Santa Fe 2,2 na takich jeździ) ciche i oszczędne, najdłuższe przebiegi zazwyczaj robi  Michelin, Nokian fajny na wodę , ale ściera się i potrafi być głośny

P.S. czy gdzieś można zobaczyć fotki felg ( w kontekście zakupu)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2014, 22:15:57 »
Mój wybór na opony padł na Nokian HT SUV 225/65 R17. Jak na razie zrobione ponad 1000 km i zadowolony z nich bardzo jestem. Dobrze trzymają się drogi zarówno mokrej jak i suchej. Po łąkach i w lesie także dają radę. Jeśli chodzi o hałas, to bardziej chyba owiewki mi szumią niż opony :P No i są wzmacniane, a w moim modelu zamiast zapasówki zestaw naprawczy tylko jest ;)

Po wizycie w ASO dowiedziałem się, że do mojej ravki tylko 17'' lub 18'' felgi podejdą.

Felgi do sprzedania mam takie:
http://www10.zippyshare.com/i/22330703/129312/20140408_202043.jpg

Tjedral - wyślij mi maila na PW to podeślę ci dokładniejsze fotki.
Toyota Rav4 III 2.0VVTi 2008r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl