Autor Wątek: Pomoc przed kupnem corolla verso  (Przeczytany 8881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin 1981

• Prawie Toyot
Pomoc przed kupnem corolla verso
« dnia: 01 Czerwca 2014, 12:44:35 »
Witam. Jako, że jestem nowy na tym forum chciałbym się serdecznie przywitać z wszystkimi
Witam Serdecznie wszystkich użytkowników :-)
Zawitałem tutaj ponieważ planuje w nie dalekiej przyszłości zakup toyoty corolli verso 7 osobowej. Mam do Was bardzo dużą prośbę abyście w miarę możliwości czasu napisali coś o tym modelu. Mam dylemat wyboru benzyna/diesel. Trasy jakie będę tym samochodem pokonywał to przez 5 dni w tygodniu po 50 km czyli 200 tygodniowo i 3-4 razy w roku wyjazd do Polski 1000km w jedna stronę, rocznie co około 25 tys kilometrów. Rok auta jaki mnie interesuje to 2007 w zwyż.  Mogli byście napisać na jakie silniki zwrócić uwagę jakich unikać, które są na pasku a które na łańcuchu? Głównie interesuje mnie motor w tych pojazdach no i na co przy zakupie zwrócić szczególną uwagę. Dodam, że auto będzie kupowane w Danii.
Za wszystkie porady z góry dziękuje.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pomoc przed kupnem corolla verso
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2014, 13:05:08 »
Co do roczników to masz ograniczenie 2007-2009 później to już Verso 😀

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Offline maroo

• Początkujący
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2014, 10:43:13 »
Ja również przyłączam się do pytania. Także jestem na zakupie corolla verso z tą różnicą że auto może być od 2004 roku.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2014, 15:17:23 »
52x200+4x2x1000=18400
Słyszalem że jak ktoś w Danii sprzedaje samochód, to tylko padakę.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2014, 11:35:00 »
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem Corolli Verso z rocznika 2005 z silnikiem 1.8VVTI. Od samego początku szukałem Verso z tym silnikiem. Jest on świetną alternatywą dla diesla.Odpadają wszelkie problemy nowoczesnych Diesli...koło dwumasowe, turbina ze zmienną geometrią łopatek, dość czuły układ wtryskowy itp. Z tym,że przy poszukiwaniu auta z jednostką benzynową,trzeba zwrócić uwagę na bardzo ważną rzecz,mianowicie,silniki te pierwotnie miały wadę fabryczną i pożerały strasznie olej,ostatecznie się zacierały. Była akcja serwisowa przeprowadzona przez Toyotę i silniki te były "wymieniane" na nowe jednostki z usuniętą wadą,min. poprawione pierścienie olejowe na tłokach.Moja Verso ma przebieg 196tys km, z czego "nowy" silnik zaledwie 50tys km. I wówczas można się cieszyć takim autkiem. Codziennie pokonuje około 50km w trybie mieszanym,spalanie mam w granicach 6.5l/100 km.  Silnik ten ma zmienne fazy rozrządu,przez co ładnie ma rozłożony moment obrotowy i nie trzeba go wkręcać do wysokich obrotów.Silnik prosty,wystarczy tylko zalewać dobrym olejem.Jak dla mnie tylko jedynym mankamentem jest brak kompensacji luzu zaworowego,przez co np: montaż instalacji LPG jest dyskusyjny.Oplowskie silniki niestety też już zostały pozbawione tego dobrodziejstwa i w przypadku LPG,trzeba przeprowadzać ręczną korektę luzu na zaworach nawet co 40-60tys km.  Sprzęgła w Verso są dosyć żywotne. Wersje benzynową mogę śmiało polecić.

Offline Marcin 1981

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2014, 11:48:23 »
Co do tych kilometrow to zapomnialem policzyc jeszcze poruszanie sie poza praca, wycieczka, zakupy itp. A co do aut z Danii to racja same zgnilki ida na eksport za niska cene ale jezeli sie zdecydujesz na zakup z serwisu od pierwszego wlasciciela bo ktos zostawil auto w rozliczeniu to juz inna sprawa. Ale takie auto juz nie jest okazja cenowa za takie cos trzeba juz slono zaplacic. Takze jak ktos chce kupic okazje 2 razy na tym straci po czasie :)

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2014, 20:57:51 »
 Jezeli chodzi o zakup auta w Danii,wiem dosc duzo na ten temat,mieszkalem tam troche i mam znajomego ktory ma komis,sprawa wyglada tak.   Kolega kupowal Forda Mondeo to bylo w 2008 roku,auto z roku 1997 lub 1998 o ile dobrze pamietam stalo w komisie ponad 35 tyś dkk,po zgloszeniu ze auto idzie na export kosztowalo nieco ponad 5 tyś dkk,model Ghia 2,5 litra benzyna maxi wypas,roznica w cenie to podatek ktory moze wynieść nawet 180% wartości auta,płaci się go podczas rejestracji,po zgłoszeniu wywozu auta na export,dość dużą część tego podatku skat(urząd podatkowy) zwraca byłemu właścicielowi,ktoś kto o tym nie wie jest dymany a były właściciel zarabia podwójnie,raz od kupującego drugi raz zwrot skatu po zlożeniu papierow ze auto poszło na export,nie dajcie się dymać,wystarczy powiedzieć w komisie ze auto idzie na export i cena musi spaść. To jest w 100% sprawdzone,możecie wejsc na strone  skat.dk i dowiedziec sie jak wyglada sprawa u żródła,zainteresowanych prosze o kontakt podesle kilka linków.

Offline Marcin 1981

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2014, 22:05:01 »
Witam. Mieszkam właśnie w Danii od 3 lat. Auto jakie chcę kupić będzie użytkowane w Danii. Tak jak kolega wcześniej napisał do auta nowego jest doliczany podatek okolo 180 %. Co do aut na eksport sprawa wygląda tak, że jeżeli auto było kupione jako nowe w Danii dostaje się zwrot podatku około 60% wartości auta co wylicza SKAT, a jak to Dania państwo podatków 15% zabiera jeszcze SKAT czyli cena auta spada o około 45%. Żeby auto wziąść na eksport musisz mieć dokumenty, ze auto zostało wyrejstrowane. Natomiast jeżeli auto zostało sprowadzone np z Niemiec i teraz chcemy go wywiesc z Danii gdzie był zarejstrowany zwrotu tego podatku będzie znacznie mniej.  Jeżeli cena tak jak kolega napisal była tego forda 35 tys a po podatku 5 tys to te auto albo miało cofnięty licznik albo kupione od firmy ubezpieczeniowej i poskładane w celu wywozowym. Polak potrafi :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl