Autor Wątek: CB Radio w Lexusie CT i innych autach z tym napędem.  (Przeczytany 5484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
CB Radio w Lexusie CT i innych autach z tym napędem.
« dnia: 03 Czerwca 2014, 21:44:51 »
Witam właścicieli Priusów.
Jak wiemy w Lexusiku CT jest ten sam układ napędowy co w Waszych Toyotach. Pytanie jest takie- czy używacie CB-radia? Czy znaleźliście rozwiązanie zakłóceń lokalnych generowanych przez ten układ napędowy a dokładnie przez silnik benzynowyy? Moje pytanie w sumie jest wyrazem desperacji i ostatków nadziei bo już szczerze mówiąc nie liczę na rozwiązanie problemów. Może macie jakiś model radia który skutecznie filtruje zakłócenia od tego auta? Aktualnie radio już działa z pominięciem instalacji auta, jest porządna antena na stałe. Ale sam silnik benzynowy generuje wokół samochodu falę szumu którą wyraźnie słychać w CB. Radio dobrze działa tylko kiedy jedzie się na prąd. Może to jakiś sterownik silnika? Może wystarczy założyć na niego jakieś ekranowanie jak klatka Faradaya?

Jeszcze na nieszczęście trafiło na mnie, gdzie jestem fanem krótkofalarstwa :)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: CB Radio w Lexusie CT i innych autach z tym napędem.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2014, 10:36:40 »
To chyba nie jest związane z typem napędu. Podjedź może do jakiegoś zakładu gdzie dostrajają te radyjka z antenkami, byc może kwestia odpowiedniego filtru na antenie. Jam mam zwykłe, tanie radio Midland z hipermarketu i takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Inna rzecz, że mało używam, leży gdzieś w kącie.. to nie za bardzo moje klimaty te wszystkie "mobilki" ;) A poza tym mam dość tego w pracy, gdzie na co dzień muszę używać różnych radiostacji.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2014, 12:11:18 »

Zazdroszczę pracy przy radiostacjach :P ale wiem z innych wątków, ze pływasz na statkach, a tak w zamknięciu nie mógł bym pracować :)Całkiem zapomnaiłem, że już kiedyś nagrałem film jak to u mnie wygląda- http://youtu.be/aYb8mo-qpxg może rzeczywiście rozejrzę się za jakimiś filtrami dodatkowymi. Tylko problem jest taki, że trzeba by znaleźć jakiś sklep który umożliwiał by wypróbowanie tego. Na filmiku nie widać, ale normalnie podczas jazdy kiedy gaśnie benzyna to szum ustaje. Tutaj szum pojawia się od razu po włączeniu układu, nawet kiedy benzyna nie działa. Ale taka sytuacja jest tylko zaraz po odpaleniu i po chwili ustaje. I dodatkowo podczas jazdy przy hamowaniu jest głośny pisk.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2014, 14:23:01 »
Tylko problem jest taki, że trzeba by znaleźć jakiś sklep który umożliwiał by wypróbowanie tego.

jak się bawiłem w CB (dawno temu) - to nie maiłem problemu z kupnem, zestrojeniem i wypróbowaniem na miejscu całych zestawów albo tylko niektórych elementów - w Krakowie w zasadzie każdy sklep specjalizujący się w CB, ma w ofercie zestrojenie całości i wypróbowanie na miejscu co i jak działa przed kupnem.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2014, 15:15:35 »
Przed montazem nalezy zrobic pomiar zaklocen i bedzie wszystko jasne - to ze jeden HSD nie zakloca nie znaczy ze inny nie bedzie.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2014, 16:45:42 »
Znajdź u siebie w okolicy dystrybutora radyjek Yosan. Ja miałem Unidena 520XL i strasznie szumiał u mnie, z czasem coraz mocniej. Zamieniłem, po prześledzeniu for internetowych, na Yosana Turbo:

http://allegro.pl/cb-radio-yosan-turbo-jm-3031m-auto-sq-gratisy-i4279824496.html

i na dobrą sprawę jest o niebo lepiej. Co prawda wycina troche dystansu, ale jak nie śmigasz po 200km/h to wystarczy. Mam to zestrojone z anteną Sirio długości 1 metra i ze 6-7km skutecznego zasięgu mam.

Podjedź i podłącz, no chyba, że jesteś z wielkopolski (Kalisz, Ostrów) to mogę pożyczyć na chwile swoje.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2014, 18:51:58 »
Ja jestem z okolic Wrocławia, mam Sirio Carbonium 27 zamontowaną na stałe i radyjko President Johny III. Instalacja zrobiona porządnie, uziemiona, zestrojona itp. Tu jest też kwestia taka, że to radio pierwotnie było kupowane do innego auta i wtedy nie wiedziałem jeszcze o tym, że CT tak zakłóca. Sam gość który mi to instalował polecał zmienić radio na jakieś z lepszymi filtrami ale że nie miał doświadczenia z tym konkretnie modelem to nie da sobie ręki uciąć i nie poda mi konkretnie co mam kupić. Mówił właśnie o Unidenie 520xl ewentualnie President Herbert.
 @mechu- polecasz robić pomiar szumów, nigdy o tym nie słyszałem, jak się to robi, za ile i co to daje?
 @BiKej- za każdym razem jak przyjeżdżam do sklepów to wszystko może być... ale na zamówienie. W sumie nie pytałem się czy mogli by mi sprowadzić jakieś radio tylko na próbę bez gwarancji tego, że kupię. Poszukam sobie tego Yosana Turbo na miejscu i wypróbuję :)

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwca 2014, 18:57:33 »
Bywam we Wrocławiu raz na jakiś czas, ale na pewno w tak dużym mieście znajdziesz sklep z yosanem.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2014, 21:35:21 »
W starej cukrowni jest firma Arizona CB.
Gość jest kumaty jeśli chodzi o radia.
Może Ci pomoże rozwiązać Twój problem.
Drugi jest na Krzywoustego przed  Kromera, jadąc od Korony z lewej strony ulicy.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2014, 21:45:10 »
pomiar robie wszystkim klientom za free starym radiem z wylaczonymi filtrami.
od yosana bym sie trzymal daleko.
raczej szedl bym w strone taylora jesli jest duzo smieci w eterze.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2014, 06:20:07 »
Byłem już u gościa Arizona, ale jescze wtedy miałem magnesową antenę. Podeszedł, popatrzył stwierdził, że nic z tym się nie da z zrobić. Jedynie powiedział, że auto rozsiewa szumy wokół- kiedy chwyciliśmy ręką antenę to następowała cisza. Czyli większość szumu wchodziła przez antenę. Pojechałem do Harnasia- jak nadawał ze swojej bazy na Wojkowicach to nawiązałem z nim łączność i powiedział, że popróbujemy. Założył najpierw podprowadzenie energii bezpośrednio z akumulatora 12V- i faktycznie to już coś się pprawiło. Z grubych 5S szumów spadło nieco i już wachało się 3-5S. Kolejnym krokiem zamontował mi instalacje na stałe i znowu nieco spadło a jednocześnie wzrósł odbiór słabych sygnałów z zewnątrz. Teraz mam niecałe 3S, czasem tak mruga :) te pomiary były z włączonymi filtrami. Tylko minusem tych zakłóceń jest to, że są bardzo zmienne w załeżności od działania napędó i muszę stosować Autosquelch żeby bramka na bierząco dostosowywała się do warunków.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2014, 14:24:04 »
Witam MOBILKI :)

Podzwoniłem i gość z Arizony powiedział, żebym jednak Hosana Turbo nie brał spytałem się, czy nie sprowadził by mi na próbę Herberta. Nie zgodził się, bo potem takiego radia nie sprzeda. Zadzwoniłem potem do Harnasia czy nie ma jakiegoś fajnego na próbę. I BANG! Uniden Pro 512xl. Przyjechałem, założyliśmy Unidenka i chodzi jak marzenie! Jego Anl pięknie wycina mój silnik. Nie w 100 rocentach ale jest już pięknie :) do tego mikrofon ze wzmocnieniem i słychać mnie na krupówkach :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl