Autor Wątek: szum sprzegla  (Przeczytany 1340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patrykUR

• Toyot Leżący
  • *
szum sprzegla
« dnia: 16 Czerwca 2014, 22:14:20 »
2001 2.0 150tys km
zaczolem slyszec szum "metaliczny" jak wcisne pedal sprzegla, glosniej jest na cieplym. zakladam ze to lozysko tarczy sprzegla tak?
tylko ze sprzeglo bierze bardzo fajnie, prawie ze od spodu i nawet mozna z piskiem ruszyc, wiec docisk i okladziny raczej spoko, chociaz sprzeglo oryginalne nigdy nie zmieniane, auto mam od nowosci - Japoncy to potrafia robic, w Nexi zmieniam sprzeglo co 30 tys :) Valeo co prawda :P

przejmowac sie tym szumieniem ? bo jesli to lozysko to samego wymieniac nie bede, a cale sprzeglo kilka ladnych stowek moze kosztowac. moze sie wogole rozsypac lozysko przed tarcza !?

Offline HELLMANS

• Toyot Leżący
  • *
Odp: szum sprzegla
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2014, 14:42:08 »
Po opisie objawów podejrzewam że masz racje kolego.W moim przypadku w późniejszym czasie doszedł jeszcze jeden mianowicie podczas wciskania czuć było drgania na pedale , podobne jak pedał hamulca jak pracuje abs(pierwsze wersje).A to już ostatni gwizdek ponieważ później nie znasz dnia ani godziny kiedy siądzie.Proponowałbym już gromadzić gotówkę na ewentualną naprawę i jak słusznie zauważyłeś wymienić całość i mieć spokój na długie lata.Co do samego łożyska oporowego sprzęgła to jest możliwe aby siadło wcześniej wszystko zależy od stylu jazdy tj; czy długo trzymasz wciśnięte sprzęgło stojąc w korku , czy podczas jazdy opierasz nogę na pedale sprzęgła , jakość materiału i wykonania samego łożyska;to główne przyczyny szybszego zużywania się łożyska .
Łożysko siadło mi w ciężarówce miałem identyczne objawy tylko wytrzymało mi tydzień wracając na firmę ostatnie 250km pokonałem bez sprzęgła (męczarnia  jak 24 na garbie).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl