Autor Wątek: PRIUS 4 -------juz niedlugo----jaki ma byc ?  (Przeczytany 4257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fdemaire

• Gość
PRIUS 4 -------juz niedlugo----jaki ma byc ?
« dnia: 21 Czerwca 2014, 12:44:31 »

Wiatm serdecznie wszystkich,
Niedlugo juz ma byc ujawniony Prius 4, to wlasnie temat ktory chcialem poruszyc....
Przecieki do momentu ujawnienia mile widziane,

Z tego co wyczailem na necie to materialy wykonania beda lepsze, silnik elektryczny ma byc mniejszy, no i wielka nowosc (prawdopodobnie) ma miec naped na 4 kola....troche zmieniona sylwetka bo amerykanie nie lubia "wysokich samochodow", silnik 1.8 ma byc sprawniejszy, ma spalac 10% mniej niz obecny i ma byc zwiekszony dystans pokonywany tylko na elektryce...

Slyszeliscie cos wiecej to zapraszam

FRED

fdemaire

• Gość
Odp: PRIUS 4 -------juz niedlugo----jaki ma byc ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2014, 12:49:30 »
Tak nasz nowy UFO ma wygladac:
https://app.box.com/s/bux26ktqsrowfw9mbo19

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2014, 15:09:48 »
Oby nie...  :shock:   :roll:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2014, 21:26:06 »
Oby nie...  :shock:   :roll:

Niby czemu? Niech tam sobie będzie. Zapodadzą inny kolorek i zaraz autko wygląda inaczej :)

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2014, 11:51:49 »
dzisiaj przeczytalem ze Prius 4 ma byc spozniony o pol roku, nie bedzie na wiosne 2015 ale przy koncu roku 2015, prawdopodobnie w grudniu 2015
a Prius plug-in ma byc na 2016

podaje link: http://www.leblogauto.com/2014/06/la-prius-4-retardee-de-six-mois.html

« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2014, 11:55:55 wysłana przez fdemaire »

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2014, 12:03:32 »
Tlumaczenie wedug Google:

Planowana na przyszły rok, czwartej generacji Prius zostanie uruchomiona pod koniec roku, a nie wiosną, w celu zakończenia rozwój nowej generacji systemu hybrydowego.

2015 będzie zobaczyć uruchomienie czwartej generacji Prius. Podobnie jak w poprzednich rozwoju obiektywne inżynierowie jest zmniejszenie zużycia o 10%. Aby to osiągnąć, że przyjmie nową generację technologii hybrydowej Toyoty.

Więcej niż ewolucja, powinno ono szereg innowacji, a także rozpocząć nową platformę modułową NGA japońskiego producenta. I rozwój został opóźniony. Zaplanowano na wiosnę, to w końcu dojdzie do końca roku, najprawdopodobniej w grudniu.

Mimo tego opóźnienia, Toyota Prius może jeszcze zrobić swój pierwszy publiczny występ w tym roku, prawdopodobnie na targach Detroit w styczniu. 2016 będzie nowy

Tlumaczenie jak zwykle  w google daje nam "mniej niz wiecej "domyslow

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2014, 12:13:21 »
dobrze sie sklada, wedlug mnie, bo jest czas na to aby zgrommadzic "kase" chociaz JA zastanawiam sie czy nie zrobic wyjatku i nie kupic prawie nowego Aurisa Touring, bylem juz u Toyoty i musze wam powiedziec ze jestem bardzo mile zaskoczony....fajne autko i duze, fajnie wyciszone..., sprawdzone przeze mnie, to nie jest Prius ktory ja sam musialem wyciszyc, sa duze wahania ale dam rade chociaz wolalbym z tego co mowia o Priusie 4 ze ma byc na elektyce do 5 km...

Dajcie znac jak bedziecie wiedzieli cos wiecej, BYE

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2014, 20:40:13 »
Pewnie nie odkryję Ameryki stwierdzając, że Prius to auto głównie na rynek amerykański (a Auris europejski - przy okazji, spora wada Aurisa w stosunku do Priusa to nikła ilość miejsca na tylnej kanapie), a zatem nowy Prius musi wypaść lepiej niż dotychczasowe Toyoty w nowych testach zderzeniowych w US.
Co do zasięgu EV zwiększonego do 5km. Myślę, że nowy Prius pozostanie typową hybrydą, a nie autem elektrycznym (wersja Plug-in sprzedaje się słabo nawet w USA). Z praktyki w Polsce mogę powiedzieć, że nawet 25km Priusa Plug-in to absolutne minimum jakiejkolwiek przydatności (i to okupionej większą masą, o abstrakcyjnej cenie nawet nie wspomnę).

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2014, 19:15:16 »
hej fdemaire, jakiś czas temu zakładałem tu podobny wątek i ktoś tam wstawił fajne zdjęcie nowego PRIUSA, obejrzyj: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,32144.0.html
Co do czwartej generacji Priusa to gdzieś czytałem że bateria ma być litowo-jonowa podobnie jak w Priusie +, co rodzi obawy że może nie być już taka długowieczna ale na pewno będzie lżejsza co powinno przełożyć się na niższe spalanie.
Odnośnie tego co pisałeś iż w nowym Priusie ma być nowy system hybrydowy to przedstawiciele Toyoty ostatnio podali komunikat, iż ich inżynierowie stwierdzili iż duży potencjał do obniżenia spalanie istnieje w zmianach w oprogramowaniu sterującym włączaniem i wyłączaniem poszczególnych typów napędu, auta z nowym oprogramowaniem mają wejść do sprzedaży za dwa lata.
I dobra wiadomość - nowy PRIUS ma być tańszy od obecnego modelu :)))
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl