Autor Wątek: Odma 1MZ-FE  (Przeczytany 4469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SwissTacos

• Prawie Toyot
Odma 1MZ-FE
« dnia: 04 Lipca 2014, 17:54:14 »
Witam,

Jako dawce silnika do mojej MR2 miałem camry z silnikiem 1MZ-FE, ale koledzy przekładając silnik zrobili coś nie tak z odmą. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i zrobił zdjęcia jak w oryginale w silniku 1MZ-FE powinna być zrobiona odma? Ewentulanie może ktoś w Warszawie na Ursynowie ma Camry z 1MZ-FE to bym podjechał i zerknął jak to wygląda.

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Odma 1MZ-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2014, 20:41:52 »
Podłączenia odmy schrzanić nie można.No chyba że ktoś tam, wybitny jest nad wyraz. Wklep wujkowi Google 1MZ-FE,kliknij grafikę,no i po sprawie.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2014, 20:51:08 »
Ostani raz slyszalem slowo odma okolo 30 lat temu.Bylo bardzo popularne w silnikach M-20 w antycznych warszawach z lat 50-60 tych.
Odma jest to inaczej przewietrzanie komory silnikowej czyli to co znajduje sie pod cylindrem i tanczy w oleju.bardzo szkodliwe i trujace spaliny.
Pozniej technika wmontowala EGR zawory ktore przepuszczaly te spaliny jeszce raz przez uklad spalania.
Dzisiaj odma mozna by nazwac wentyl w pokrywie zaworowej ktory jeszcze raz spaliny dozuje do spalania.Silniki sa wykonane z o wiele lepszych materialow niz te 35lat temu i sa szczelniejsze i dluzej zyja po wprowadzeniu oleji syntetycznych.Takze klasycznej odmy juz sie nie uswiadczy w nowoczesnych silnikach a takowe byly montowane do wszystkich modeli Camerek.
W Twoim przypadku  szukaj wyjscia z pod pokrywy zaworowej i polaczone poprzez zwrotne zaworki z rura ssaca silnika.
Pzdr.Camry 2,2

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2014, 21:37:05 »
https://plus.google.com/photos/109936697896497549772/albums/5970155524995847569

Bia�ymi strza�kami zaznaczy�em ci w swoim albumie, odmy lewej i prawej g�owicy.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2014, 21:57:40 wysłana przez MAREK100 »

Offline SwissTacos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2014, 08:53:22 »
Marek wyskakuje mi błąd, że nie mam dostępu do Twojego albumu :(. Czyli przewody z obu pokryw idą bezpośrednio do dolotu powietrza? Nie ma po drodze żadnego skraplacza oleju? Pytam, bo w silnikach BMW przedmuchy są wrzucane do dolotu powietrza, ale przez separator oleju tak, aby w dolocie nie było porywanych przez powietrze skrpolin.
W które miejsce w dolocie powietrza podłączone są przewody odmy? Za przepływką, czy przed? Czy na obu pokrywach powinny być zawory zwrotne?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2014, 09:32:41 »
Upubliczniłem album wiec dostęp już musisz mieć.Skraplacza nie przewidziano.(Nic nie stoi na przeszkodzie by zapodać,no chyba że brak miejsca.)Za przepływką.Z lewej głowicy idzie w gumową rurę, z prawej,w metalowy kolektor. Wiadomo mi o jednym zaworze,na prawej pokrywie.
Pewnie będziesz się zastanawiał,która jest lewa,a która prawa? W mojej interpretacji:Prawa to ta przy grodzi(Ta do której jest tak cudowny dostęp  :wallbash: ) Lewa to ta fajna,na wierzchu.
W Mr2 zdaje się będzie wszystko na opak. <diabel>
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2014, 09:55:34 wysłana przez MAREK100 »

Offline SwissTacos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2014, 13:51:35 »
Marek dzięki wielkie za te informacje. Właśnie o taką pomoc mi chodziło :). Jeszcze tylko jedna prośba możesz pstryknąć fotkę lub zaznaczyć w które miejsce na metalowy kolektor ma wejść prawa głowica? Jak się tam przyglądałem to chyba wiem o które miejsce chodzi, ale wolałbym być pewien. Tak czy inaczej wielkie dzięki za naprawdę rzeczową pomoc :)

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2014, 14:18:30 »
Nie wiem jakim cudem nie mogę wklepać ci tej fotki w odpowiedzi.Nie mam tej możliwości w załącznikach.Tak więc rzeczoną fotkę zapodałem ci do albumu.Zaznaczyłem czerwonym kołem króciec.(Koło trochu koślawe :laugh: )
Mam nadzieje że link do albumu działa?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2014, 15:11:04 »
W które miejsce w dolocie powietrza podłączone są przewody odmy? Za przepływką, czy przed? Czy na obu pokrywach powinny być zawory zwrotne?

Z prawej głowicy prosto w kolektor przez PCVV, z lewej żywcem przed przepustnicę.
3VZ.pl

Offline SwissTacos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipca 2014, 09:41:04 »
Marek dzięki za zamieszczenie tej fotki. Teraz już wszystko jest dla mnie jasne i klarowne :). Muszę przerobić to co mam aktualnie zrobione, bo u mnie wpieli oba przewody przed przepływomierz :/.

PS. Gdyby ktoś szukał części do camry z 95 (autoamat) to mam wszystko oprócz silnika z osprzętem rzecz jasna :).

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2014, 09:50:58 »
bo u mnie wpieli oba przewody przed przepływomierz :/.
:laugh: . Podobno na Kamczatce, reniferom "odmy" na dniach będą wymieniać,możesz ich tam z czystym sumieniem wysłać.
Jeśli już chcesz czyściej, i ciut chłodniej,daj po separatorze na odmę.Resztę opcji o kant ...rozbić.Wiem z własnego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2014, 10:43:08 wysłana przez MAREK100 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl