Autor Wątek: Nowy zakup, konieczne podstawowe informacje  (Przeczytany 8568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
Nowy zakup, konieczne podstawowe informacje
« dnia: 05 Lipca 2014, 21:09:08 »
Witam serdecznie, mam zamiar zakupić Toyotę Auris z 2007r, silnik 1.4VVTI , nie ma zbyt bogatego wyposażenia bo jak dla mnie to brakuje jej climatronicka oraz kierownicy wielofunkcyjnej. Pomyślałem sobie że można go doposażyć do wersji która mnie zadowoli. Panie i Panowie czy w prosty sposób można wymienić i podłączyć kierownicę wielofunkcyjną? Jak wygląda sprawa klimatyzacji climatronic?
Jakie podstawowe dane powinienem znać na temat swojego auta?
Co ogólnie powinienem wiedzieć na temat tego auta co może mi pomóc w odpowiednim użytkowaniu czy dalszej eksploatacji?
Jednym z problemów zaobserwowanych są niedziałające głośniki z tyłu. Mam zamiar sprawdzić jutro co z nimi się dzieje, odnośnie tego temat macie jakieś cenne informacje?

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowy zakup, konieczne podstawowe informacje
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2014, 21:23:45 »
Witam
Nie lepiej kupić Aurisa który już posiada kierownice wielofunkcyjną i klimatronik ?
Pewnie więcej wydasz na przeróbki niż byś kupił inną wersję auta.
Co do głośników wydaje mi się, że ich tam w ogóle nie ma.
Bida te Toyoty ogólnie rozczarowały mnie również.

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2014, 21:27:45 »
No właśnie, do tej pory jeździłem hondą accord z 99r w najbogatszej wersji  i jedyne auto jakie mam do wyboru to właśnie ten auris ( długo by opowiadać dlaczego jedyny wybór no tak po prostu jest) Ogólnie podoba mi się to auto nowsza technologia itp. Jednak wyposażenie jaki jest takie jest i chciałbym go trochę doposażyć, kierownica kosztuje około 200zł tylko czy jest to kwestia samej wymiany czy jeszcze dodatkowych przeróbek. A głośników mówisz, że może po prostu nie być? Jutro zamierzma ściągnąć boczki i zobaczyć

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2014, 21:35:08 »
Hmm czy coś więcej potrzeba niż kierownica tego to nie wiem. Musi wypowiedzieć się ktoś inny.
Co do głośników nie musisz ściągać boczków dajesz zaświeć latarką przez kratkę, albo zobaczysz głośnik albo nie.
Wydaje mi się, że w podstawowej wersji nie montowali.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2014, 21:41:42 »
akwidzynski
Przejedź się tym aurisem w 3 osoby to odechce Ci się tego auta. Wtedy kupisz 1.6 albo Diesla i będzie po problemie. Daj sobie spokój z tym marnym motorem w takiej wielkiej kaście.

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2014, 21:42:07 »
Dziwne zeby nie montowali głośników na tyle? Nie spotkałem się z czymś takim no ale sprawdzę to a tymczasem czekam na info na pozostałe pytania :)

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2014, 21:44:33 »
Jest tu na forum wątek o głośnikach i jest napisane że głośników brak tylko kable są doprowadzone do słupków.
Co do klimatronika to tu chyba będzie większy problem trzeba wszystkie mechaniczne części wymienić na elektryczne chodzi o otwieranie klap nawiewów itd.

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2014, 21:45:26 »
Fakt motor nie powala jeśli chodzi o osiągi, ale jest oszczędne, autem jechały 4 osoby dorosłe no i co ja powiem auto jedzie, owszem nie nadaje się do wyścigów, normalne miejsce auto rodzinne taki był mój cel. Żona, dziecko, wyjazd na wakacje i dojazdy do pracy = oszczędność i wygoda.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2014, 21:46:54 »
Dokładnie. Sportowe auto kupisz po 40-tce  :grin:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2014, 21:58:47 »
Mały fiat w cztery osoby tez jechał. A oszczędność trochę pozorna. Jak będziesz chciał wjechać pod górkę z kilkoma osobami spali tyle samo co 1.6 i więcej niż Diesel

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2014, 22:26:09 »
Co do kierownicy funkcyjnej to był już temat poruszany. Podobno wystarczy dokupić same przyciski funkcyjne i zwijak.

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2014, 08:11:08 »
Mały fiat w cztery osoby tez jechał. A oszczędność trochę pozorna. Jak będziesz chciał wjechać pod górkę z kilkoma osobami spali tyle samo co 1.6 i więcej niż Diesel

Zawsze będzie mało, miałem już kilka auto i zawsze przy każdym zakupie było " weź ten z większym silnikiem, pali jak ten np 1.8 a lepsze osiągi" Ale nigdy nie narzekałem na brak mocy, przyspieszenia czy inne bzdety. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :P Pewnie masz dużo racji z tym 1.4 a 1.6 no ale wybór padł na ten i auto jest jest teraz chciałbym o niego zadbać i dołożyć to co ewentualnie wydaje mi się potrzebne :)

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2014, 10:18:24 »
Nawigację i lepsze głośniki oraz kierownicę wielofunkcyjną  :-)

Offline sebek_wwl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lipca 2014, 19:31:51 »
No właśnie , apropo głośników nie wiem jakie są seryjne bo nie rozbierałem boczków ale ja mam tylko głośniki na przodzie, tył są wyprowadzenia ale głośników brak, jakie polecacie żeby zakupić ? Widziałem jakieś firmy hertz dedykowane chyba do toyoty, troszkę ponad 200zł za dwie sztuki, warte ?

Odnośnie kierownicy to tak owszem będę starał się to zrobić bo jednak podczas jazdy sterowanie radiem bądź komputerem jest troszkę uciążliwe. Następną rzeczą jaką zrobię to zapewne będzie climatronic, ewentualnie nawigacja, a właśnie odnośnie navigo co potrzeba żeby to zrobić? Czy wystarczy tylko zakupić panel?

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lipca 2014, 20:28:32 »
Ja kupiłem na przód helix b62c mają 165mm podobno na tył wchodzi taki sam, ale na 100% nie wiem.
tylko na tył kup szerokopasmowy bo tam nie masz miejsca na tweetery.
http://allegro.pl/helix-b-6x-do-toyota-corolla-avensis-yaris-i4351020241.html
Jeżeli chodzi o navi to wywalasz swoje radio i w miejsce pakujesz sprzet z navi, fabryczny lub nie, zależy kto ma ile gotówki :)
np navi toyota b9030 lub chyba aktualne tns-510
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2014, 20:31:05 wysłana przez akwidzynski »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl