Autor Wątek: Szkoda Camry  (Przeczytany 11978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
Szkoda Camry
« dnia: 07 Lipca 2014, 19:59:56 »
Dziś Camry dostała strzała w tył. Podłoga w bagażniku wydaje się cała, tylko plastiki pogiętę, odległość między kołem a nadkolem tylnym prawym jest inna niż po lewej stronie. Możliwe że zawias dostał i geometria. Od spodu raczej wygląda okej. Resztę widać na zdjęciach. Do końca tygodnia będę wiedział wszystko.
Czy jest możliwa szkoda całkowita w tym wypadku? Czy w przypadku szkody całkowitej (czyli kiedy naprawa koszt przekroczy 70% wartości pojazdu) opłaca się naprawiać Toyotkę?
Mechanior powiedział że sama robocizna i malowanie auta pochłonie 3 tyś złociszy...

« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2014, 20:01:51 wysłana przez miki.joe »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Szkoda Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2014, 20:10:11 »
Czy się opłaca, to zależy od Ciebie.

Z tego, co widać (a widać naprawdę niewiele), to do zrobienia masz błotnik, który się pogiął i stąd zapewne różne odległości między nadkolem a kołem. Wątpię w jakiekolwiek uszkodzenia geometrii podwozia przy takim uderzeniu, aczkolwiek fakt, że IVgen jest miękka i ładnie się składa przy byle ocierce.

Bardzo prawdopodobne, że zrobią Ci z tego całkowitą i wtedy - jak już pisałem - od Ciebie zależy, czy za to, co Ci wypłacą, będziesz chciał naprawiać to auto, czy kupić sobie inne.
3VZ.pl

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2014, 20:22:05 »
Raczej będę chciał tylko wszystko zależy od rzeczoznawcy na ile wyceni wartość auta...

Wszystko się otwiera i zamyka, w Scudo który mnie uderzył drzwi kierowcy nie dało się otworzyć... Ćwiartka jest pogięta ale bez tragedii... Klapa od bagażnika odstaje z prawej strony ale się zamyka. To chyba tyle ze szkód na świeżo.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2014, 20:35:33 »
Wszystko wyjdzie po ściągnięciu zderzaka,wzmocnienia, plastików w bagażniku i nadkola.
Oby jak najmniej rzeczy wyszło  :good:

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2014, 07:59:00 »
W sumie to 16lat, wtym wieku sie juz nie inwestuje.Wez co daja doloz i kup cos nowszego.Podwozie to co innego latwo zmienic i nie rdzewieje.Roboty blacharskie to wymiana elementow a o te to tylko mozna pomarzyc.Bedzie pozniej wychodzila tylko rdza i problemy.No i koszty.
Jesli chodzi o wychodzenie roznych problemow to pierwszy powazny problem zauzwazysz kiedy zacznie  wychodzic na oponie scinanie.Jezeli nie wyjdzie to mozna sie pokusic o naprawy,najprosciej to zalozyc klosz i jezdzic  do przegladu  a potem sie pozbyc ,albo zainkasowac ile daja i tez sie pozbyc.
Pzdr.
Camry 2,2.

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2014, 08:52:48 »
W sumie to 16lat, wtym wieku sie juz nie inwestuje.Wez co daja doloz i kup cos nowszego.Podwozie to co innego latwo zmienic i nie rdzewieje.Roboty blacharskie to wymiana elementow a o te to tylko mozna pomarzyc.Bedzie pozniej wychodzila tylko rdza i problemy.No i koszty. Jesli chodzi o wychodzenie roznych problemow to pierwszy powazny problem zauzwazysz kiedy zacznie  wychodzic na oponie scinanie.Jezeli nie wyjdzie to mozna sie pokusic o naprawy,najprosciej to zalozyc klosz i jezdzic  do przegladu  a potem sie pozbyc ,albo zainkasowac ile daja i tez sie pozbyc. Pzdr. Camry 2,2.
Żeby być poprawnym politycznie nie napiszę, co myślę o ludziach o takim podejściu do sprawy.
Jeżeli masz zadbane auto to taka szkoda to żadna szkoda. Bierz ile dadzą i oddaj to ogarniętemu blacharzowi który zrobi to tak jak "Buk przykazał". Przy takiej stłuczce wątpię, żeby geometria była ruszona w jakikolwiek sposób, więc mówienie od rzeczy nt. ścinającej się opony jest conajmniej nie na miejscu. Na początek pojechałbym na zbieżność i dowiedział się tego co najważniejsze. A później tak jak napisałem wyżej, ogarnięty blacharz i lakiernik i masz auto jeszcze na długie lata  :good:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2014, 09:26:08 »
masz auto jeszcze na długie lata 

A jest ich już coraz mniej.Jeśli Camry ci "Leży" to warto postawić ją na "Nogi" Nowsze, nie zawsze znaczy lepsze.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2014, 09:41:05 »
Auto już od wczoraj stoi w Wolicy Auto Max. U nich raczej auto będę robił opinie dobre maja, lakiernie bezpyłową, trochę aut stoi i są autoryzowanym zakładem napraw lakierniczo-blacharskich Hyundaia.
Czekam tylko na rzeczoznawce z Ergo Hestii. Naprawa oczywiście bezgotówkowa...

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2014, 09:51:23 »
Czy jest możliwa szkoda całkowita w tym wypadku? Czy w przypadku szkody całkowitej (czyli kiedy naprawa koszt przekroczy 70% wartości pojazdu) opłaca się naprawiać Toyotkę?

Napisałeś, że dostała strzała czyli rozumiem, że nie byłeś sprawcą tak? W przypadku OC szkoda całkowita jest przy 100% wartości pojazdu, dla AC jest 70%.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2014, 10:07:08 »
Sprawcą nie byłem. Czyli jak mam OC to szkoda całkowita w moim wypadku to 100%? Jeżeli tak to lepiej.  :good:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2014, 10:25:21 »
Jak sprawca ma OC :)

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipca 2014, 10:43:15 »
Sprawca miał AC i OC. :wallbash: <zalamka> To nie jest tak że z AC naprawiasz swoje auto a z OC pojazdy uszkodzone przez ciebie?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipca 2014, 10:44:54 »
jeśli on był sprawcą, to Twoje auto jest naprawiane z OC sprawcy i przysługuje Ci abstrahując od wszystkiego samochód zastępczy za darmo na czas naprawy

sprawca swoje naprawi z własnego AC

Przy takiej stłuczce wątpię, żeby geometria była ruszona w jakikolwiek sposób, więc mówienie od rzeczy nt. ścinającej się opony jest conajmniej nie na miejscu. N
dlaczego?
praca blacharza i lakiernika jest droga, a części nie są dobrze dostępne - tak jak mówi twój brat - zależy czy właściciel ma determinację by auto naprawić

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2014, 10:50:13 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipca 2014, 10:45:50 »
AC pozwala Ci na naprawę gdy TY jesteś sprawcą. Twoje OC daje ochroną tym w których TY wjedziesz = czyjeś OC daje ochronę TOBIE gdy to w Ciebie wjechano. Czyli Ty naprawiasz z Jego OC, a On swoje auto ze swojego AC, gdyby nie miał AC zostaje z rozbitym autem i robi za własną kasę.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipca 2014, 10:58:06 »
No tak jak myślałem i napisałem.  Czyli w jego przypadku (sprawcy) szkoda całkowita wynosi 70% a w moim 100%.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl