Autor Wątek: NOWE AUTO doradźcie co wybrać  (Przeczytany 35761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
NOWE AUTO doradźcie co wybrać
« dnia: 15 Lipca 2014, 08:12:25 »
Witam
z żoną przymierzamy się do wymiany autka, obecnie mamy Auris 09 1,33 VVT-i, był to zakup o tyle prosty iż przesiadaliśmy się z Yaris 1,0 a kombi wtedy w ofercie Toyoty było tylko jedno w postaci Avensis na które nas wtedy nie było stać.
Obecnie rozpatrujemy kilka możliwości
- Auris Touring Sport 1,6 132KM ver. PRESTIGE - diesla nie biorę pod uwagę (średnio robię 20000 rocznie dojazdy do pracy 20km z czego połowa drogi w korkach) cena katalogowa 84 900 + metalik
- Auris Touring Sport Hybrid ver. PREMIUM  - cena katalogowa 88 900 + metalik
- Avensins Wagon 1,6 132KM ver. ACTIVE -  cena katalogowa 87 900 + metalik
Ceny tych aut są porównywalne
w przedbiegach odpadł VERSO a żona upiera się jeszcze przy RAV4 ale kupować ravke w najsłabszej konfiguracji 2,0 D-4D 125 M/T 4x2  za 98 900 jakoś mi się nie widzi
W ogóle nie mam pojęcia jak sprawuje się ten silnik 1,6 zawsze jak czymś innym jeździłem ze stajni Toyoty to były to 2,0 diesle
Czy warto dopłacić do automatu - 5000zł!!

Mam nadzieje że coś doradzicie i odradzicie

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: NOWE AUTO doradźcie co wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2014, 08:28:25 »
Osobiście gdybym miał wybierać spośród wymienionych przez ciebie opcji wybrałbym hybrydę.
Jak napisałeś jeździsz głównie po mieście a więc posiadanie hybrydy jest w pełni uzasadnione wpłynie zdecydowanie pozytywnie na ekonomiczny aspekt posiadania auta.
W dodatku biorąc hybrydę będziesz miał automat a ten = wygoda poruszania się szczególnie w mieście.
Patrząc na oceny posiadaczy nie spotkałem osoby, która oceniała by Aurisa HSD negatywnie a więc jak rozumiem główne zadanie jakie przed nim stoi a więc ekonomiczne poruszanie się  w mieście wypełnia w 100% a i trasę od czasu do czasu zaliczy bez problemu tak więc Auris HSD będzie ok.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2014, 08:39:50 »
Zdecydowanie hybryda. Oprócz korzyści wymienionych wyżej, zyskujesz ładniejszy wygląd i większy prestiż. Miałem przyjemność jazdy Priusem i jeśli kiedyś będzie mnie na to stać, z chęcią się na takie auto przesiądę, bardzo dużo wygoda. Sprawdź tylko, jak kiedyś będą wyglądały koszty ewentualnych napraw i przeglądów.

P.s. pozdrawiam ziomka :)
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2014, 08:41:27 wysłana przez Spider1919 »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2014, 08:47:37 »
Piotr, przy takim trybie użytkowania też chyba poszedłbym w hybrydę, a już na pewno nie pchałbym się w diesla.

Ravkę 2WD sobie odpuść - ani nie będzie jechać, ani nie będzie mało palić, ani nie wjedziesz nią w teren.

większy prestiż

Łał... prestiż... w Aurisie...  :laugh:

3VZ.pl

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2014, 09:40:17 »

a mieliście możliwość przejechać się tą hybrydą, ja osobiście jechałem tylko hybrydową Yaris chyba to był 2011 albo 2012 rok, bo przedłużył mi się przegląd i zaproponowano mi jazdę próbną i ku mojemu zdziwieniu spalanie wyszło mi wyższe niż przy mojej starej Yaris 1,0 bo wyniosło 5,8L przy moim stylu jazdy na odcinku ok 20 km
Słyszałem że w przypadku Auris system Hybrydy jest jakoś bardziej dopracowany i naprawdę widać różnicę w spalaniu

Offline hordagoga78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2014, 12:24:03 »
wybierz honde, toyoty sa nudne...
... yaris SR VVTi 1.33 2009 ...
      ... byl i sie zmyl ...

Offline Telesfor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2014, 12:29:31 »
Zdecydowanie hybryda, swoją TS HSD mam pół roku przez ten czas nakręcone 8,5kkm średnie spalanie 5,2l/100km.

Nastawiałem się przed zakupem na benzynę, żona naciskała na automat więc wybrałem się na jadę próbną przetestować ten automat a że w automacie stała wolna hybryda to pojechałem i ... już tak zostało. Następnym zakupem na pewno będzie hybryda również.

Jedyne na co mogę ponarzekać że wybrałem premium zamiast prestige, z czasem okazuje się że te kilka złotych więcej spowodowało by mniej narzekania :) brakuje mi zwłaszcza tempomatu oraz systemu bezkluczykowego. Zwłaszcza to drugie, irytujące jest sięganie do kieszeni po to by zamknąć i otworzyć auto.

a wielki plus za wielki bagażnik, nie wiem jak oni to zrobili ale bagażnik jest obszernieszy niż w większym avensisie.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2014, 12:33:31 wysłana przez Telesfor »

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2014, 12:33:54 »
nie wiem jak oni to zrobili ale bagażnik jest obszernieszy niż w większym avensisie
.
Kosztem kabiny i miejsca z tyłu dla pasażerów. Przykro to mówić ale "mniej" tam jest mniejsca niż w Corolli E12. Ot i cała zagadka.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2014, 12:46:44 »
Potwierdzam. Auris TS w środku jest po prostu ciasny.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipca 2014, 13:24:07 »
Potwierdzam zadnie większości, z wymienionych brałbym hybrydę.
Polecam też sprawdzić zakładkę na stronie: http://www.toyota.pewneauto.pl/  Sam w maju wyczaiłem tu auto roczne w konfiguracji premium + komfort z jeszcze paroma dodatkami ( np praktycznie nowe zimówki ) z przebiegiem 7 tys. Od pracownika salonu toyoty, cena była dość atrakcyjna w porównaniu z nówką z salonu.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipca 2014, 14:15:25 »
ja też wybrał bym z powyższych hybrydę.
za 4 lata, mam zamiar zmienić auto - przymierzam się do priusa lub auriska hybrydowego...
śledzę wątki w temacie priusa - a układ hybrydowy z tego co wiem, jest ten sam - bezawaryjny w większości przypadków. możliwość wykupienia gwarancji na baterie na 10 lat (chyba że mi się coś pomyliło - to mnie poprawcie) - więc wiedzą, że raczej psuć się to nie będzie.
do miasta i w teren pagórkowaty - auto wyśmienite. W trasie (płaski teren) spali ci tyle samo co zwykła benzyna, w mieście o parę litrów mniej. Wystarczy się tym "nauczyć" jeździć.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipca 2014, 14:27:08 »
Cytuj (zaznaczone)
Wystarczy się tym "nauczyć" jeździć.
Jak wsiadłem do Priusa pierwszy raz to z 10 kilometrowej przejażdżki po ruchliwym mieście ze sporą ilością skrzyżowań miałem 5,6 więc widzę tutaj potencjał w rekordach  :cheesy:  Przyzwyczaić się jedynie trzeba do skrzyni, jazda jak skuterem.. ;)

Offline Telesfor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipca 2014, 14:30:48 »
potwierdzę że jazda przypomina jazdę skuterem :-) taki urok tej skrzyni biegów.

co do miejsca z tyłu - świadomie wybrałem Aurisa bo moi "tylni" pasażerowie mają obecnie 7m-cy ale zdaję sobie sprawę że kiedyś będzie chudo :)

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipca 2014, 15:37:45 »
Zdecydowanie hybryda koniecznie z tempomatem, uniknie się 80% odczucia skuterowego. :grin:
Koniecznie negocjuj z dilerem aby dostać hybrydę na sobotę i niedzielę. :roll:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipca 2014, 19:59:59 »
Jak szkoda że ja teraz aurisa nie kupuję, bo na pewno była by to właśnie hybryda. Kit z tym że na trasie pali tyle co benzyna, ale przyspieszenie lepsze od 2.0 D4D.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl