Autor Wątek: Corolla Verso i koła 18 cali,próbował ktoś?  (Przeczytany 4369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Verso i koła 18 cali,próbował ktoś?
« dnia: 17 Lipca 2014, 10:28:19 »
Witam serdecznie,dzisiaj naszła mnie ochota na założenie bardziej eleganckich "bucików" do Toyki. Mam na oku ładne 18 cali. Wraz z oponami 225 o profilu 40 ,rozmiarami zewnętrznymi nie odchodza od standardu  .Aby podnieść mimo to komfort jazdy na takich felgach, chciałbym zamontować opony o profilu 45. Badając sprawę,wejdą na pewno. Interesuje mnie kwestia doświadczeń innych użytkowników Verso,jak auto się zachowuje,czy mimo już swego twardego zawieszenia ,wszystko jest dobrze podczas pokonywania naszych polskich dróg.Dziękuje.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla Verso i koła 18 cali,próbował ktoś?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2014, 11:17:16 »
Uff, wydaje mi się, że na naszych drogach 17' to już przesada. W niemcowni na takich felach jeździło mi się przyjemnie, ale nie wpadłem w żadną dziurę, koleinę, tarkę, nierówny asfalt
Będzie sztywno, twardo i coraz głośniej. 

Offline Misiek_ol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2014, 13:10:54 »
Pomimo, że jeżdżę sedanem E15 a nie Verso ale zawieszania się niemal identyczne a sam u siebie jeździłem na kołach 16", 17" i teraz 18" z oponą 225/40/18. Na seryjnej 16 jest cicho i komfortowo. Na kole 17" z oponą 225/45/17 lub też 18" z opona o profilu 40 jest już trochę twardziej ale nadal komfortowo. Samochód trzyma się idealnie równej drogi, wchodzenie i wychodzenie z zakrętów jest zawsze precyzyjne. Jazda w 4 czy 5 osób jest taka sama jak przy seryjnym kole. Największe utrudnienie, jeśli można tak to nazwać, to obowiązkowe wymijanie dziur, zapadniętych studzienek i ograniczenie się do podjazdu tylko pod niskie krawężniki z zachowaniem zasady najazdu pod dużym kątem skręconych kół (obniżenie ryzyka uszkodzenia felgi). Przy gorszej nawierzchni gdzie występują koleiny przy każdej oponie 225 czyje się efekt wypadania z koleiny tzn. opona nie w niej nie mieści i samochód potrafi delikatnie myszkować. Jednak efekt wizualny jest poda wszystko. Wiem, każdy może powiedzieć, że samochód jest do jazdy a nie do patrzenia na niego ale dla mnie to jest chyba najważniejsze.           
Jeśli się zdecydujesz to po czasie stwierdzisz, że przestrzeń pomiędzy kołem a błotnikiem jest za duża i zainwestujesz w niższe sprężyny (do tego starczy już koło 17"). W moim przypadku siedzi już Eibacha Pro-kit (-30 mm).

PS. Jakie koło masz okazję kupić ??
Corolla E15 1.6VVT-i Prestige - 7,5 x 18 Ronal -  225/40/18 Toyo T1R - Eibach Pro-Kit

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2014, 22:24:10 »
Hey,dziękuje za odpowiedź. Z niskimi profilami mam doczynienia w innych moich pojazdach. Extremum to Pontiac Fiero na 235/30/18 cali :)
Ale właśnie interesowało mnie,jak zachowuje się zawieszenie w Corolli Verso. Mam okazje kupić fabryczne ładne felgi 18-stki z najnowszej lini Kia. Ich atutem jest to ,że nie są za szerokie 7J, oraz mają prawidłowe osadzenie,czyli ET na poziomie 45. Więc można zaadoptować oponki od 205 do 225.

Offline Mozart_2005

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2014, 14:15:17 »
Witam,
Mam Corolla Verso 2008 1,8. Standardowo na 205/55R17 ET45. Zamontowałem felgi z oponami od lini modelowej 2012. Czyli teraz jest na 215/55/R17 ET37. Nie ma problemów ze skręcaniem. Są naprawdę duże ale pozostaje trochę miejsca we wnęce. Sprawdz na kalkulatorze opony R18 jako zamiennik 215/55R17. http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon#replacementsCalculator . Tylko już większych bym nie sugerował jeśli wychodzi. Skupiłbym się na tych mniejszych od moich R17.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2014, 10:27:18 »
Już sprawdziłem. Jazda na 18 calach na, profilu 45 trwała tylko parę dni.  Komfort na dobrym asfalcie akceptowalny, wzrost spalania o 1-1.5 litra na 100km. Ale na dziurawych drogach,dla mnie tragedia. Obecnie mam 17 cali i profil 55. Jestem zadowolony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl