Autor Wątek: Magnetyzery w hybrydzie  (Przeczytany 4556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
Magnetyzery w hybrydzie
« dnia: 25 Lipca 2014, 17:36:39 »
Czy ktoś z Was wkładał może do Priusa magnetyzery na przewód paliwowy i powietrza? Zastanawiam się nad tym tylko boję się, iż pole magnetyczne może zakłócić działanie elektroniki której pod maską jest sporo i do tego ciasno poupychanej. W poprzednim aucie Suzuki Alto 1.0 po zamontowaniu magnetyzerów przy przebiegu 40.000km, po przejechaniu kolejnych 25.000 km odnotowałem o 7% mniejsze  średnie zużycie paliwa (dodam że około 70% tras to miasto), to chyba niezły wynik zważywszy że koszt magnetyzerów to 60zł plus 100zł instalacja w ASO.
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Magnetyzery w hybrydzie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2014, 18:36:59 »
Kolego i Ty w to wierzysz... ?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2014, 20:19:49 »
Czy ktoś z Was wkładał może do Priusa magnetyzery na przewód paliwowy i powietrza? Zastanawiam się nad tym tylko boję się, iż pole magnetyczne może zakłócić działanie elektroniki której pod maską jest sporo i do tego ciasno poupychanej. W poprzednim aucie Suzuki Alto 1.0 po zamontowaniu magnetyzerów przy przebiegu 40.000km, po przejechaniu kolejnych 25.000 km odnotowałem o 7% mniejsze  średnie zużycie paliwa (dodam że około 70% tras to miasto), to chyba niezły wynik zważywszy że koszt magnetyzerów to 60zł plus 100zł instalacja w ASO.

daj sobie spokoj , to bajer

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2014, 22:03:01 »
Będę cyniczny i bezduszny:

magnetyzery na przewód paliwowy i powietrza?

Zawieś sobie na lusterku dwie pluszowe kostki - zmniejszą spalanie o dokładnie taką samą ilość, działając na tej samej zasadzie, a są o wiele tańsze.

www.FotoSzopa.pl

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2014, 01:29:37 »
Będę cyniczny i bezduszny:
magnetyzery na przewód paliwowy i powietrza?
Zawieś sobie na lusterku dwie pluszowe kostki - zmniejszą spalanie o dokładnie taką samą ilość, działając na tej samej zasadzie, a są o wiele tańsze.

<taniec>

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2014, 01:32:39 »
wałkowane w kółko w latach 90, myślałem, że tego typu pytania już nie będą się pojawiać :-)
TIIDA '09

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2014, 10:08:10 »
wałkowane w kółko w latach 90, myślałem, że tego typu pytania już nie będą się pojawiać :-)
Miałem takie coś w "maluchu"... pozostał "maluchem" ;) To były lata jeszcze 80 :o

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2014, 10:19:29 »
lat 80 nie pamiętam, bo mnie nie było wtedy jeszcze :cheesy: ale w 98, 99 byłem świadomy jako, że miałem starszego brata :-)
TIIDA '09

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2014, 18:39:48 »
Niezwykłe . . .  miałem magnetyzery w dwóch poprzednich autach i uważam, że mają pozytywny wpływ na prace silnika i spalanie, a wszyscy którzy odpowiedzieli na moje pytanie ani nie mają takowych w swoim aucie ani nie mieli za to wiedzą z całym przekonaniem że to bajka, czyżby urodzili się z tą wiedzą czy przyjeli czyjeś przekonania i uznali je za prawdziwe. No cóż każdy wierzy w to co chce . . .
Spalanie - Motostat.pl

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2014, 19:11:15 »
Nie mam w swoim aucie, bo fizyka i producenci pojazdów jednoznacznie wykazują, że to sciema.

A Ty swoją wiedzę opierasz na badaniach z aukcji allegro? Proponuję poczytać fachową prasę i dokumentację oraz zapoznać się z zasadami fizyki i cyklu pracy silnika ZI i ZS
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2014, 19:38:26 »
Niektórym chipy wkładane w zapalniczke dodają 25KM i silnik lepiej pracuje i mniej pali. Moim zdaniem to zwyczajny marketing, bez przełożenia w rzeczywistości.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2014, 11:33:00 »
Nie mam w swoim aucie, bo fizyka i producenci pojazdów jednoznacznie wykazują, że to sciema.

Rozumiem, że jeśli producenci pojazdów podają, zużycie paliwa na poziomie jaki uzyskali podczas badań, to w pełni się z tym zgadzasz i takie spalanie osiągasz podczas użytkowania pojazdu. Co do fizyki, to jest to nauka empiryczna i to że coś dzisiaj jest przyjęte jako prawda nie oznacza, że za kilka lat nie zostanie obalone.
Ale dobrze . . . mechanik w ASO powiedział, że nie zalecałby wkładać niczego takiego pod maskę, więc zamykam temat i dziękuje wszystkim za swoje wypowiedzi  :-P
Spalanie - Motostat.pl

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpnia 2014, 18:15:27 »
Zużycie spalania jest podawane z cyklów, jakie przechodzi silnik podczas badania na hamowni.
Badanie te zostały znormalizowane i zautomatyzowane, tak, żeby wyniki można było między sobą skutecznie porównywać. W Unii Europejskiej samochody osobowe podlegają pomiarom na hamowni podwoziowej, w dwóch cyklach zwanych "miejskim" i "pozamiejskim".

Łączny test ECE + EDUC znany jest pod nazwą MVEG-A, a od roku 2000, wraz z procedurą zimnego startu przybrał nazwę NEDC (New European Driving Cycle).

To, co widzisz w instrukcji jest wynikiem z labolatorium.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl