Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Października 2014, 06:56:21 »
U mnie było okej co najmniej miesiąc po naprawie. Oby problem u Ciebie nie wrócił, mnie to ciut irytuje, mam wrażenie jakby łamało się coś w kierownicy i to nie jest przyjemne :song:
U mnie ta poprawka też do końca nie pomogła. W lutym temat zweryfikuje na serwisie.

Mam wrażenie, że jest to jedna z tych usterek do której trzeba się przyzwyczaić w naszych firmówkach też naprawiali to już kilka razy i nic. Zresztą użytkownicy naszych Aurisów mówią, że co chwila zaczyna coś brzęczeć i doprowadza to co po niektórych do szału akurat w to jestem wstanie uwieżyć.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Listopada 2014, 12:54:41 »
Po przejechaniu 60 tyś w dwóch egzemplarzach wymieniona łożyska tył, zresztą wymiana odbyła się z wielkim bólem serwis twierdził, że to nie łożyska tak szumią tylko ponoć użytkownicy po ząbkowali opony (cokolwiek miało by to oznaczać) po zmianie opon na nowe lub założeniu zimówek szum miał ustąpić.
Zimowe koła założone a huk pozostał - okazało się, że to jednak łożyska po wymianie jest cicho, mam wrażenie, że Toyota coś przyoszczędziła na tych łożyskach.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Listopada 2015, 14:30:39 »
Przy przeglądzie po 60.000 km. - do wymiany serwis zakwalifikował:
Obydwa reflektory przednie z tyt. wady jaką posiada jeden - mianowicie na linii światła drogowego widać wyraźnie kulkę (a wyszedłem z pytaniem do mistrza serwisu czy powinna być widoczna "tęcza") - warto było
Druga sprawa to stuki podczas jazdy po nierównościach - do wymiany kolumna kierownicza kompletna
Trzecia - lewy tylny siłownik klapy - zardzewiały i pęknięta obudowa plastikowa
Do obserwacji - pomarszczone gąbki w siedziskach przednich na boczkach i na oparciach - również boczkach (wersja Dynamic - kubełki)

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Listopada 2015, 14:58:06 »
Herkules, jak ta "tęcza" była widoczna? Co konkretnie zadecydowało o wymianie reflektorów, efekt tęczy ? Mógłbyś rozwinąć ?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Listopada 2015, 15:25:10 »
Do obserwacji - pomarszczone gąbki w siedziskach przednich na boczkach i na oparciach - również boczkach
jednym słowem bolączki z Yarisa :-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Listopada 2015, 15:49:15 »
Druga sprawa to stuki podczas jazdy po nierównościach - do wymiany kolumna kierownicza kompletna
Czy możesz napisać coś więcej? Jak to dokładnie się objawiało? Akcja serwisowa czy po prostu Twój egzemplarz?

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Listopada 2015, 15:55:02 »
na linii światła drogowego widać wyraźnie kulkę (a wyszedłem z pytaniem do mistrza serwisu czy powinna być widoczna "tęcza")
:o właśnie z tym objawem oraz sporadycznym parowaniem wnętrza reflektorów jadę w najbliższy piątek do ASO (przy okazji wymiany opon). Ciekawe co u mnie powiedzą...

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Listopada 2015, 17:39:08 »
(a wyszedłem z pytaniem do mistrza serwisu czy powinna być widoczna "tęcza"
Właśnie sprawdzałam, też mam tęczę... :-(

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Listopada 2015, 19:06:33 »
To zjawisko (aberracja chromatyczna) występuje  we wszystkich soczewkach w większym lub mniejszym stopniu. Nasze reflektory zbudowane są z soczewek niskiej jakości optycznej - nie jest to soczewka w aparacie fotograficznym i  musi spełniać inne zadania,  dlatego widzimy to zjawisko.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Listopada 2015, 19:13:40 »
Wobec tego dlaczego u niektórych w Aurisie występuje, a u niektórych nie? Należy to zgłosić w serwisie? Kompletnie się na tym nie znam.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Listopada 2015, 21:33:52 »
Nie wiem u kogo i w jakim stopniu. U mnie widać to od nowości. Jest widoczne szczególnie  na białym tle z dosyć  bliskiej odległości na krawędzi  odcięcia. Zgłaszać należy wszystko a serwis oceni czy to usterka czy tttm.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Listopada 2015, 09:00:39 »
Efekt tęczy ma prawo występować i jest to normalne zjawisko. U mnie okazało się, że w prawej lampie podczas używania świateł zamiast widocznej równiej linii wznoszącej się lekko pod kątem na białej ścianie widać coś co przypomina ni to trójkąt ni jajo - wyraźną nierówność ponad tą linię i dlatego mistrz serwisu zdecydował na wymianę w ramach gwarancji obydwu lamp.

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Listopada 2015, 18:25:06 »
Czy chodzi o te dzyndzle pośrodku czy nie mam się czym martwić? :)

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Listopada 2015, 20:00:04 »
Czy chodzi o te dzyndzle pośrodku czy nie mam się czym martwić?

Martwić się zawsze jest warto  :cheesy:
Nie, nie chodzi o te "dzyndzle".

https://www.google.pl/search?q=aberracja+chromatyczna&biw=1024&bih=637&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI5bbOjIqOyQIVQXdyCh0-SgyK&dpr=1

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Listopada 2015, 13:25:30 »
Jeden z tych dzyndzli jak je nazwałeś - jest u mnie 3x większy z dużą tęczą - mistrz serwisu stwierdził od razu, że w związku z powyższym obie lampy do wymiany. U Ciebie jest wszystko ok :)

Czy chodzi o te dzyndzle pośrodku czy nie mam się czym martwić? :)

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl