Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Grudnia 2015, 14:45:06 »
Wybieram się jutro do serwisu na naprawy gwarancyjne m.in. znanego już z forum symptomu "strzelającej" kierownicy ;) I tu przy okazji pytanie: czy przy manewrach słyszycie również takie tykanie przypominające napinanie jakiejś maszyny oblężniczej? Wydaje mi się  jednej strony, że to będzie raczej zwykły dźwięk pracy jakiejś przekładni/silnika elektrycznego, ale z drugiej strony słyszę go od niedawna. BTW: dźwięk jest dość cichy, raczej będzie słyszalny tylko w wersji HSD, silnik spalinowy skutecznie go zagłuszy.

O pozostałych efektach napraw gwarancyjnych dam znać po ich zakończeniu.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Grudnia 2015, 19:59:37 »
U mnie cisza jeśli chodzi o kierownicę. Takie tykanie/przeskakiwanie to mam w peugocie, ale tam to mam połamane te dzyndzle co wyłączają kierunkowskazy po obrocie kierownicą ;)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Grudnia 2015, 10:23:58 »
Wracam do świateł... tak to wygląda i dlatego zakwalifikowany został reflektor do wymiany - tzn oba...

DSC01375.JPG

DSC01376.JPG

Do obserwacji - pomarszczone gąbki w siedziskach przednich na boczkach i na oparciach - również boczkach
jednym słowem bolączki z Yarisa :-)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Grudnia 2015, 11:48:38 »
A mógłbyś wrzucić  zdjęcie, jak to wygląda po wymianie?
Przyznam, że u mnie linia świateł wygląda podobnie, zasygnalizowałem temat na przeglądzie, ale że tak powiem temat został "olany".

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Grudnia 2015, 12:57:45 »
Przyłączam się do prośby wolkisa. U mnie wygląda to podobnie i temat poruszony w ASO też został zbagatelizowany. :o

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:23:36 »
Dobrze Panowie - postaram się rano zrobić zdjęcie/a i wrzucę po wymianie. Dodatkowo wymieniona została w moim kolumna kierownicza i ... głośny wydech - nie pytajcie o cenę... bez robocizny bo wciska w fotel :)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Grudnia 2015, 09:15:25 »
Co się działo, że wymienili kolumnę kierowniczą?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Grudnia 2015, 13:05:11 »
Mam 17-tki letnie i dojazd do domu - 100 m. drogi gruntowej...
Podczas jazdy po tej drodze ale również po innych gorszej jakości z okolic kolumny dobiegały dźwięki - ni to metaliczne ni inne jakieś... zaciekawiło mnie to bo poza tym nic innego się nie działo co mogłoby zaniepokoić. Podczas przeglądu zwróciłem na to uwagę - mistrz serwisu wykonał kilka jazd próbnych po różnych drogach z różnymi prędkościami i stwierdził, że to kolumna do wymiany. Wcześniej przed wizytą w serwisie - wyrzuciłem z samochodu wszystko to co mogło by być źródłem hałasu

Co się działo, że wymienili kolumnę kierowniczą?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Grudnia 2015, 18:01:17 »
Dobrze Panowie - postaram się rano zrobić zdjęcie/a i wrzucę po wymianie. Dodatkowo wymieniona została w moim kolumna kierownicza i ... głośny wydech - nie pytajcie o cenę... bez robocizny bo wciska w fotel :)

Obiecane zdjęci/a po naprawie (wymianie reflektorów)

DSC01377.JPG

DSC01378.JPG

Po wymianie linie światła są równomierne, żadnych uskoków (jajek czy innych figur : ) - "tęcza" na linii światła prawie nie jest widoczna

« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2015, 18:03:55 wysłana przez herkules »

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Grudnia 2015, 19:42:47 »
Ja tu widze dwa małe uskoki.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Grudnia 2015, 21:24:19 »

Też mam takie uskoki, zapodam jutro

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Grudnia 2015, 22:19:18 »

Może źle to ująłem - nie chodzi o dwie równe linie jedna lekko nad drugą bo to jest prawidłowe - chodziło mi bardziej o to "jajo" czy jak je zwał - zdjęcia sprzed naprawy :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Grudnia 2015, 20:26:47 »
Byłam dziś w ASO - zgłosiłam zbyt głośną moim zdaniem pracę tłumika - w ASO mają zalecenie z Toyota Motor Poland, że każdemu kto taki problem zgłosi należy wymienić ten element (tak mi powiedziano). Także części zamówione, czekam na telefon i wymianę.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Grudnia 2015, 07:57:57 »
Byłam dziś w ASO - zgłosiłam zbyt głośną moim zdaniem pracę tłumika - w ASO mają zalecenie z Toyota Motor Poland, że każdemu kto taki problem zgłosi należy wymienić ten element (tak mi powiedziano). Także części zamówione, czekam na telefon i wymianę.

Dobrze, że jest to forum bo pewnie byśmy myśleli, że tak ma być jak jest... :)
Ja już po wymianie - wczoraj montowali mi ozdobną końcówkę  :grin: - oczywiście nie w ASO
A wracając do wymiany - wymieniają tłumik końcowy - przelotowy ten czarny (TS) - plus przedostatni i długi kawał rury aż do głównej tej dużej puchy :) - chodzi faktycznie ciszej ale fachowcy z branży z dużym doświadczeniem mówią, że i tak na tę pojemność silnika dźwięk jest rasowy... :)

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Grudnia 2015, 08:46:38 »
patkrz  :good:
Widać, że długo trwa zanim się po ASO rozniosą takie zalecenia  <zolta> musiałem nieźle się nalatać, żeby mi z łaski swojej wymienili tę część.

herkules czy mogę wykorzystać Twoje zdjęcia, żeby pokazać w ASO jak powinno być? Czuję, że w ASO znów będą stawiali opór  :wallbash:

BTW chyba muszę zmienić ASO...  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl