Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #195 dnia: 20 Marca 2016, 12:32:42 »
Do osób które miały wymienione lampy z przodu w Auris II. Ile czekaliście na nowe lampy od stwierdzeniu przez serwis że są do wymiany ? U mnie minął w piątek tydzień mieli zamówić nowe (z małymi oporami) i cisza.

Przy pierwszej lampie 1,5 tygodnia, przy drugiej tydzień. Chcieli wymieniać we wtorek ale z racji tego ze w Wielki Piątek mam wolne to wybrałem właśnie ten dzień.
Obie lampy zakwalifikowali do wymiany bez szemrania.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #196 dnia: 20 Marca 2016, 13:44:11 »
Sporo już napisaliście o wadliwych reflektorach. Interesujące jest:
- czy reflektory stają się wadliwe z czasem użytkowania?
- czy ewentualnie wymienione reflektory są jakoś poprawione konstrukcyjnie?
- jeśli poprawiono je, to do jakiego okresu czasu montowano reflektory wadliwe i czy można je jakoś rozpoznać? (oznaczenie, wygląd, szczegóły konstrukcyjne)
Spalanie - Motostat.pl

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 21 Marca 2016, 11:03:43 »
    BO-0054T-0414      Data ostatniej aktualizacji : 17/04/2014 Nieprzyjemny zapach pochodzący z zespołu klimatyzacji. Jak ja mam to rozumieć co to oznacza dla mnie i serwisu ? Założenie filtra kabinowego z węglem aktywnym.

Rozmawiałem w tej sprawie z ASO. Akcja wiąże się z wymianą filtra kabinowego na wariant z węglem aktywnym + wpuszczenie piany do parownika. Co ważne, nie jest to akcja bezpłatna. Więc lepiej sobie samemu zakupić filtr i wymienić. Za cenę filtra w ASO można sobie zrobić wymianę 2 razy w roku we własnym zakresie :)

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 21 Marca 2016, 12:15:25 »
Sporo już napisaliście o wadliwych reflektorach. Interesujące jest: - czy reflektory stają się wadliwe z czasem użytkowania? - czy ewentualnie wymienione reflektory są jakoś poprawione konstrukcyjnie? - jeśli poprawiono je, to do jakiego okresu czasu montowano reflektory wadliwe i czy można je jakoś rozpoznać? (oznaczenie, wygląd, szczegóły konstrukcyjne)

Z informacji zasłyszanych w ASO w "starych" reflektorach z czasem coś się wypala co powoduje właśnie zdeformowanie wiązki światła. Podobne nowe mają być pozbawione tego defektu (czas pokaże). Jeśli chodzi o okres produkcji aut z reflektorami podlegającymi wspomnianemu biuletynowi to, jak mnie pamięć nie myli, były to auta produkowane do września 2013 roku.

Na marginesie...ponoć TMP ma tyle zgłoszeń na reflektory, że skończyły im się i teraz trzeba czekać jak przyjadą z fabryki. Czyżby tak dużo użytkowników Aurisek czytało to forum?  :good:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #199 dnia: 21 Marca 2016, 18:06:43 »
No to coś wiemy. W lutym byłem na przeglądzie "po 1. roku". Po tutejszych informacjach, zgłosiłem wniosek o sprawdzenie reflektorów. Samochód jest z września 2014. Mam lekkie jaja na krawędzi światło-cień i niewielką tęczę na krawędzi. Powiedzieli, że jest prawidłowo. Próby wypytania o występowanie problemu nic nie wniosły.
Spalanie - Motostat.pl

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 22 Marca 2016, 12:15:44 »
Mnie strasznie irytuja glosnie hamulce.
Szoruja i piszcza jak w starym gracie.
Serio nic sie nie da z tym zrobic? Mialem juz kilka samochodow ale to jest strasznie dziwne.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 22 Marca 2016, 13:51:56 »
Bo to moim zdaniem nie wina zacisków a samych tarcz i klocków.

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 22 Marca 2016, 14:54:39 »
Mi tez wydaje sie, ze to cos z klockami/tarczami.
Chyba jednak wybiore sie do ASO. Moze porownam z innymi samochodami jakie beda miec na miejscu.
Czy ktos jeszcze takie szorowanie slyszy? czy to jest odosobniony przypadek?

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 22 Marca 2016, 14:58:56 »
to normalne w hybrydzie, czyli dźwięk szorowania w ostatniej fazie hamowania. Ludzie, od 20 lat tak samo to wygląda w autach Toyoty czy Lexusa, co tu rozkminiać. Nieźle poradził sobie za to Nissan w modelu Leaf, ale tam to czysta elektryka, nic nie szoruje jednak ,komfort akustyczny wyraźnie lepszy niż w Toyocie.

Oczywiście piszczeć nie powinny - był o tym wątek. ja byłem w ASO zaraz po kupnie, smarowanie etc. i po problemie głośnych hamulców, tzn. piszczących...
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 24 Marca 2016, 17:20:13 »
Po miesiącu otrzymałem odpowiedź z ASO w Warszawie, że skrzypiący fotel nie podlega gwarancji i jest normalny dla tego modelu. Należy też zwrócić uwagę na fakt, że odpowiedź przyszła po równym miesiącu od zgłoszenia usterki. Czy w takim razie przyjęcie gwarancji dla samochodu na firmę w leasingu będzie automatyczne po przekroczeniu terminu 14 dni tak jak to ma miejsce w przypadku roszczeń gwarancyjnych zgłaszanych przez indywidualnych konsumentów?
Zacząłem również drugi etap rozwiązania tego problemu, gdyż skrzypienie fotela nasila się i mam wrażenie, że oprócz gąbki trzeszczy też stelaż. Miałem dzisiaj wizytę w ASO w Łodzi gdzie podchodzą do problemu z większym zrozumieniem i przy naprawie gwarancyjnej opadającej podsufitki wyjmą fotele i nasmarują mechanizmy fotela. Wiem jednak że to nie rozwiąże problemu gdyż gąbka cały czas skrzypi. Od doradcy serwisowego usyszałem, że wymiana gąbki nie zlikwiduje problemu jednak nie wyobrażam sobie jazdy z takim fotelem przez następne 4 lata do końca leasingu. Zwłaszcza hybrydą po mieście gdzie często słychać w środku tylko trzeszczący fotel (piszczenie hamulców na szczęście ustało). Macie pomysł jakie następne kroki podjąć?
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline pietro01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso
« Odpowiedź #205 dnia: 25 Marca 2016, 08:37:19 »
Co do skrzypiącego fotela to u mnie też występuje ten problem ale w fotelu pasażera. Zgłaszałem, że wg mnie skrzypi stelaż siedziska lub mocowanie pasów. Wg biuletynu wymienili gąbkę oparcia ale po tygodniu znów byłem w serwisie że skrzypienie nadal występuje. Znów jazda z Mistrzem z serwisu i tym razem wymienili gąbkę siedziska. Po moich uwagach, że skrzypienie brzmi raczej jak jakiś element metalowy pan powiedział że takie elementy ma gąbka siedziska i to pomoże.
Po kilku dniach znów byłem w serwisie, że skrzypienie nie tylko nie ustało ale jest jeszcze wyraźniejsze.
Panowie rozebrali fotel i przesmarowali jakiś mechanizm tak że przez kilka dni zapach smaru był wyczuwalny w aucie ale skrzypienie póki co ustało. Wydaje mi się że na krótko bo czasami delikatnie coś zaskrzypi.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Marca 2016, 15:53:03 »
Mnie strasznie irytuja glosnie hamulce. Szoruja i piszcza jak w starym gracie. Serio nic sie nie da z tym zrobic? Mialem juz kilka samochodow ale to jest strasznie dziwne.

Moje nie szorowały, ale piszczały jak w Zaporożcu. Około 2 tyg temu zostały na koszt gwaranta wymienione zaciski hamulców. Irytujące piszczenie ustało.

@Pazurek - jeszcze raz dzięki za fotki, od dziś mam już obie nowe przednie lampy.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Marca 2016, 19:54:33 »
@Pazurek - jeszcze raz dzięki za fotki, od dziś mam już obie nowe przednie lampy.

U mnie minęły dwa  tygodnie od wizyty w serwisie i cisza, po świętach zadzwonię co z moimi lampami.
Powiedz mi ile trwa wymiana lamp ? czy to zrobią na poczekaniu.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2016, 20:22:58 wysłana przez Pazurek »
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Marca 2016, 21:24:03 »
U mnie też szorują, słysze nawet przy właczonym radiu i nawiewie i to piskniecie na wiwat przy końcu hamowania, tragedia

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 26 Marca 2016, 15:41:39 »
Powiedz mi ile trwa wymiana lamp ? czy to zrobią na poczekaniu.

Sama wymiana 1 lampy trwa max pół godziny, dwóch pewnie ze 45 minut , więc jeśli zabiorą się od razu do roboty o ustalonej godzinie to można powiedzieć że na poczekaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl