Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #345 dnia: 22 Listopada 2016, 19:14:15 »
A jak u was z samym fotelem kierowcy? Bo u mnie skrzypi oparcie (autko z 2015). Na przeglądzie zgłosiłem to ale usłyszałem zwyczajowe "ten typ tak ma". Też dostrzegacie to u siebie? Bo ja im chyba tego nie odpuszczę. Tak to mi fotel skrzypiał ale w Avensisce z 2001 ale przecież nie w nowym samochodzie ... :/

Jestem po "olejowaniu" fotela w Warszawie. Pojechałam do ASO, powiedziałam że fotel skrzypi, panowie porobili podśmiechujki pod nosem i krzyknęli "pierwszy raz z czymś takim się spotykamy, to niemożliwe, wie pani że to się zużywa, bla.. bla", ale nie dałam się spławić no i w końcu poszli, sprawdzili i stwierdzili, że owszem - skrzypi. Umówiłam się na naprawę tydzień później, dostałam zastępczy samochód na dojazd do/z pracy i tyle. Nasmarowali, coś dokręcili i od 2 miesięcy cisza. Jednak się dało  :good:
WALCZ  :cheesy:

Thing

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: 23 Listopada 2016, 07:20:05 »
"nie zależy im na lepszych osiągach swoich samochodów ?"
Spójrz na "paletę" silników i zobacz co one oferują i porównaj sobie do konkurencji. Oczywiście że Toyocie przynajmniej w Europie nie zależy na dobrych osiągach swoich samochodów. Bo tych osiągów po prostu tu nie widać. 1.6 Valvematic ? 1.4 D4D ? 1.33 VVTi ? !!!!!!!!! Któryś z nich ma jakieś osiągi ? Pewnie Toyocie najbardziej zależy na małej awaryjności bo konstrukcje wiekowe. Dopiero ostatnio lekko zaryzykowali z 1.2T. Przyzwoicie jeździ no ale to jeszcze za mało. Na szczęście zawsze można się pocieszyć nikłą awaryjnością wolnossących benzyn. Chociaż jak patrzę na te poprawianie fabryki przez serwis (nawet w nowych Aurisach po lifcie), wymiany gąbek, siedzisk, świateł itp, itd to daje do myślenia o jakości montażu i jakości użytych materiałów w Toyocie, które jakie są każdy widzi.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 07:28:01 wysłana przez Thing »

Offline Adewag

• Początkujący
« Odpowiedź #347 dnia: 08 Grudnia 2016, 19:42:17 »
Po gwarancyjnej wymianie reflektorów widzę wyraźną różnicę w barwie, z jaką świecą  lampy diodowe. Lewa świeci na żółto, prawa na niebiesko( jak w piosence). W serwisie niestety nie widzą różnicy. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #348 dnia: 08 Grudnia 2016, 21:08:56 »
Jeśli nie widzą różnicy to do rzeczoznawcy z tym a później odpowiednie pisemko do TMP.

Offline Jerzy Banasiewicz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 27 Stycznia 2017, 16:21:28 »
18 stycznia 2017r po zgłoszeniu stuki w układzie kierowniczym wymieniono przekładnię kierowniczą.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 01 Lutego 2017, 07:12:36 »
W moim Aurisie 1.2 turbo do wymiany zakwalifikowano oparcie tylnej kanapy ponieważ po stronie pasażera prężyło i klikało ( efekt jak przy wciskaniu nakrętki otwartego słoika) oraz dołożenie podgrzewania do zestawu czujników Safety Sense,  bo jak wiadomo w naszych warunkach o ironio parują.

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 01 Lutego 2017, 15:32:28 »
Witam,
Oddalem na auto na serwis z nastepujacymi punktami:
 1. Szuranie tylnych klockow hamulcowych
 2. Piszczenie przednich klocków hamulcowych
 3. Przy predkosci okolo 70km/h czuc bylo rytniczne delikatnie bicie na kierownicy
 4. Źle ustawiona zbieżnosc (delikatnie kierownica przekrecona w prawo)
 5. czujniki cisnienia powietrza w kolach -> auto wyszlo z 2, bar w kazdym kole, po dodaniu na stacji do 2,5 zaden czujnik sie nie odezwal iz cos sie nie zgadza z poczatkowa wartoscia.
 6. skrzypiacy podlokietnik
 7. skrzypiace lusterka podczas skladania
 8. slaby nawiew na nogi

Dostalem wlasnie telefon z ASO zakonczyli prace nad autem, a oto wyniki:
Punkty 1 do 3 -> wymienione zostaly tarcze + klocki hamulcowe przód i tyl.
Ad4. ustawili poprawnie zbieznosc
Ad5. Czujniki reaguja wylacznie na spadek wartosci ponizej 2 barow (najczejsciej odzywaja sie jak jest okolo 1,9 oraz ponizej)
Ad6. Przesmarowany
Ad7. Nasmarowana spręzyna odpowiadajaca za skladanie lusterek
Ad8. Ponoc we wszystkich autach jest tak samo (sila nawiewu max , kierunek tylko nogi, i powietrze delikatnie dmucha)

Auto oddalem po przebiegu 2k km.
Pisze narazie teoretycznie iz punkty zostaly wykonane, gdyz odbior auta planuje na dzis wieczor
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 15:38:47 wysłana przez J »

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: 01 Lutego 2017, 15:55:32 »
Moje lusterka też skrzypia przy składaniu. Jak będę w pobliżu ASO to zgłoszę...

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 02 Lutego 2017, 19:54:54 »
  1. Szuranie tylnych klockow hamulcowychi Dostalem wlasnie telefon z ASO zakonczyli prace nad autem, a oto wyniki: Punkty 1 do 3 -> wymienione zostaly tarcze + klocki hamulcowe przód i tyl.

Qfa u mnie tylko zaciski z tyłu wymienili a szura dalej, wżery i rdza na tarczach tylnych i doopa. Auto już ma 45k km a szura od 8k.  :wallbash:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 03 Lutego 2017, 10:01:28 »
Qfa u mnie tylko zaciski z tyłu wymienili a szura dalej, wżery i rdza na tarczach tylnych i doopa. Auto już ma 45k km a szura od 8k.  :wallbash:

To jedź jeszcze raz - do minionego roku było kilka akcji naprawczych - może nie załapałeś się na ostatnią?

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 15 Lutego 2017, 18:41:53 »
Pacjent auris hybrid ts '15 - montaż podgrzewacza systemu safety sense.
Całość zajęła 1h i od razu sprawdziłem w praniu.

Wyłączyłem klimatyzację i nawiew na przednią szybę(to był jedyny ratunek wcześniej), dałem ogrzewanie na maxa i nawiew na 2 kreski.
Wszystkie szyby zaparowały po kilku minutach jazdy, ale safety sense nie zgłosił ani razu błędu.
Nawet po niecałej godzinie jazdy w trasie nic nie zwariowało

Wyłączenie klimy i dopompowanie kół na 2,5 dały natychmiastowe rezultaty.
Spalanie na krótkim mieśćie z 7 zeszło na 5,5-6l - EV załącza się dużo szybciej.
Pacjent wyzdrowiał, a właściciel przestał się zastanawiać czy to był w ogóle dobry zakup  :-P

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 16 Lutego 2017, 20:52:41 »
Mój Auris wrócił dzisiaj z ASO z nową tylną kanapą ( zapadnięte oparcie po stronie pasażera ) oraz nagrzewnicą SafetySense. SafetySense przynajmniej na razie sprawia mniej problemów, a na kanapie w końcu da się usiąść i nie nabawić skrzywienia kręgosłupa.

Ceny na FV: 1855,93 za oparcie + 206,59 za podgrzewanie TSS. Na szczęście płaci Toyota :D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #357 dnia: 17 Lutego 2017, 17:22:19 »
W poniedziałek odbieram Aurisa Premium HDS full bez szklanego dachu i skóry. Przy okazji muszę za 2k km zrobić przegląd w toyocie. Możecie mi podpowiedzieć co dokładnie posprawdzać? Czy wyłączanie pipczenia na wstecznym wyłączą bez problemów czy karzą sobie płacić po 200zł za 1h pracy?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 19 Lutego 2017, 19:36:33 »
Pipczenie gratis:)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #359 dnia: 20 Lutego 2017, 20:16:17 »
Reflektory (halogenowe) mi wymieniono. Zgłosiłem niedoświetlanie pobocza i tęczę, werdykt - nadmierne rozpraszanie światła. Nowe świecą inaczej, "w praniu" okaże się, czy lepiej. Auris z września 2014.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl