Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joloxx9

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #435 dnia: 26 Lipca 2017, 15:37:16 »
Ogolnie prawa wyglada tak, ze w weekend wyjezdzam na 2 tygodnie. Po przyjezdzie montuje filtr weglowy plus jade na czyszczenie ozonem i/lub na czyszczenie (chyba) ultradzwiekami, facet to nazwal atomizer.

Ale teraz przed wyjazdem chcialbym zapsikac klime co by sie potruly grzyby i inne ustrojstwa wychodowane w ciagu 3 lat, bo o ile auto bylo serwisowane w toyocie (4 znaczki od nich) to klimy chyba nikt nie czyscil, a ten zapach, ktory pojawia sie chwile po wyalczeniu klimatyzacji, masakrycznie mnie denerwuje.

Wiec jak aplikowac pianke, do nawiewow + pod maska do wlotu powietrza i tam gdzie jest filter kabinowy?

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #436 dnia: 26 Lipca 2017, 18:40:52 »
Ja klimę robię co roku z groupona. 29zł za dobicie do 50gr czynnika, sprawdzenie szczelności i oczywiście ozonowanie.

Offline trepmol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #437 dnia: 28 Lipca 2017, 14:48:02 »
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Auris TS 1,6. Tak na tą chwile po przejechaniu 600km hamując przy niskich prędkościach hamulce szumią i pytanko dotrą się czy reklamować. No i czasami wsteczny trzeba dwa razy wbijać

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #438 dnia: 30 Lipca 2017, 07:42:26 »
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Auris TS 1,6. Tak na tą chwile po przejechaniu 600km hamując przy niskich prędkościach hamulce szumią i pytanko dotrą się czy reklamować. No i czasami wsteczny trzeba dwa razy wbijać
Mam ten sam samochód (+prod. 2017) i taką samą przypadłość z hamulcami - zgłosiłem temat do ASO po przejechaniu ok. 1000 km. Rozebrali, sprawdzili, przeczyścili - parametry tarcz, klocków, sił hamowania etc. wg nich są w jak najlepszym porządku. Doradca serwisowy stwierdził, że  powinno się to wszystko jeszcze dotrzeć i nie ma się czym przejmować, bo układ hamulcowy jest w 100% sprawny. Obecnie mam na liczniku prawie 2000 km i hamulce szumią dalej. Czekam dalej na dotarcie. W razie czego będę "się pruł" do ASO przy przeglądzie za rok, bo sprawność sprawnością, ale ten chrobot/szum bywa czasem irytujący :)

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #439 dnia: 30 Lipca 2017, 12:16:58 »
Mam to samo w Corolli z tylnymi hamulcami. Tarcze wymienione w ramach gwarancji i nadal szumią  :-(

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #440 dnia: 30 Lipca 2017, 13:58:27 »
Wiec jak aplikowac pianke, do nawiewow + pod maska do wlotu powietrza i tam gdzie jest filter kabinowy?
do nawiewów = uszkodzi silniki klap sterujacych rozdziałem powietrza. W nawiewach nie ma grzyba , bez celu tam cokolwiek pryskać
w filtr kabinowy ? = bez sensu
do wlotu powietrza ? i co ? zalepi wentylator ?
na niektórych piankach jest, że wprowadza sie je przez rurke odpływu skroplin z parownika , ale z praktyki na forum to widze ze wężyk od pianki i tak nie sięgnie parownika
juz lepiej ozonowanie , albo coś w aerozolu

Jak sie zostawia wilgotny parownik , to potem sie on zagrzybia i jest smród
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34256.msg518427/topicseen.html#msg518427
U mnie 3 lata zawsze robie wg tej metodologii , nigdy nie smierdziało, przy klimie nic nie robione - bez zadnego ozonowania , pianek itp.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 14:05:17 wysłana przez bazi »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 19 Sierpnia 2017, 19:43:03 »
Przebieg 15kkm.

Wczoraj:
wymiana pianek fotela kierowcy w oparciu - skrzypienie
wymiana lusterka kierowcy z powodu głośnej pracy mechanizmu.

Wszystkie prace wykonane bez problemu i bez zająknięcia. Obsługa na najwyższym poziomie. Polecam serwis w Komornikach.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #442 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:52:42 »
Mam ten sam samochód (+prod. 2017) i taką samą przypadłość z hamulcami - zgłosiłem temat do ASO po przejechaniu ok. 1000 km. Rozebrali, sprawdzili, przeczyścili - parametry tarcz, klocków, sił hamowania etc. wg nich są w jak najlepszym porządku. Doradca serwisowy stwierdził, że  powinno się to wszystko jeszcze dotrzeć i nie ma się czym przejmować, bo układ hamulcowy jest w 100% sprawny. Obecnie mam na liczniku prawie 2000 km i hamulce szumią dalej. Czekam dalej na dotarcie. W razie czego będę "się pruł" do ASO przy przeglądzie za rok, bo sprawność sprawnością, ale ten chrobot/szum bywa czasem irytujący :)
We wcześniejszych postach było to opisane i koledzy podawali, że problem ustąpił po wymianie wadliwych zacisków w hamulcach tył i przód. Jest to ponoć opisane w biuletynie technicznym. Też zastanawiam się nad zgłoszeniem tego w ASO. W moim Aurisie dodatkowo oprócz "szumienia" przy końcu hamowania mam słyszalny taki nieprzyjemny metaliczny zgrzyt, jakby coś przeskakiwało w zawieszeniu. Czy macie podobne objawy?

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #443 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:22:25 »
Przebieg 15kkm.

Wczoraj:
wymiana pianek fotela kierowcy w oparciu - skrzypienie
wymiana lusterka kierowcy z powodu głośnej pracy mechanizmu.

Wszystkie prace wykonane bez problemu i bez zająknięcia. Obsługa na najwyższym poziomie. Polecam serwis w Komornikach.

Cześć
U mnie również lusterko kierowcy nie dość że wolniej się składa to jeszcze skrzypi,
Fotele masz standardowe? czy sportowe (skóra?)
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2017, 11:25:34 wysłana przez Mieciu »

Offline trepmol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #444 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:26:50 »
We wcześniejszych postach było to opisane i koledzy podawali, że problem ustąpił po wymianie wadliwych zacisków w hamulcach tył i przód. Jest to ponoć opisane w biuletynie technicznym. Też zastanawiam się nad zgłoszeniem tego w ASO. W moim Aurisie dodatkowo oprócz "szumienia" przy końcu hamowania mam słyszalny taki nieprzyjemny metaliczny zgrzyt, jakby coś przeskakiwało w zawieszeniu. Czy macie podobne objawy?
Prawie  3tys przejechane szumi nadal, dodatkowo lekko popiskują (przy zamkniętych oknach nie słyszalne). Wydaje mi się, że dotyczy to tylko tylnych hamulców. Zgrzytów u mnie brak. Orientujecie się może ile gwarancji jest na hamulce (bo pewnie nie 3 lata)? Szczerze mówiąc nie chce mi się jechać do ASO bo jakoś mocno mi to nie przeszkadza z drugiej strony żeby się nie okazało, że gwarancja minie a ja zostane z szumiącymi i piszczącymi hamulcami

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #445 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:31:15 »
A ja wyczytałem, że nic nie pomaga na szum hamulców, nawet wymiana zacisków. Szum pozostaje mniejszy lub większy, ale jest.
TTTM, bo wielu narzeka i nic nie pomaga.
Ja raczej bym winił zbyt słabe tłumienie hałasów z zawieszenia w Aurisie. Podobnie jest z szumem opon, też słychać je zbyt dobrze.
Spalanie - Motostat.pl

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #446 dnia: 22 Sierpnia 2017, 14:41:15 »
Usterki Aurisa II na które są biuletyny serwisowe:
- niedoświetlanie pobocza przez reflektory przednie - BE-0058T-0515
- wycie na wszystkich biegach (mechanizm różnicowy) - CP-0030T-0413
- stukanie kolumny kierownicy (wymiana kolumny, a nie tylko naprawa) - CP-0095T-1015
- hałas rury wydechowej - EG-0005T-0114
- piszczące tylne hamulce (wymiana zacisków) - WS-0015T-0114
- klikanie przedniego siedzenia (wymiana mechanizmu siedziska) - BO-0110T-1115
- grzechotanie przednich tarcz hamulcowych - WS-0075T-0715
czyli warto jechać do ASO i zgłaszać hamulce na gwarancji.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #447 dnia: 22 Sierpnia 2017, 18:39:32 »
Ja zgłaszałem dwa razy i niczego złego się nie dopatrzyli...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #448 dnia: 22 Sierpnia 2017, 18:46:46 »
O! Co to jest "klikanie przedniego siedzenia"? Czym się charakteryzuje?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: 08 Września 2017, 07:35:10 »
Ja mam wrażenie, że trafiłem na bardzo felerny egzemplarz Toyoty Auris II 1.2t, albo po prostu jestem dokładny xD.  Do tej pory zrobili mi już:
- Wymiana oparcia tylnej kanapy ( klikało jak kapsel frugo :) ) na FV: 1800 zł
- Wymiana kompletnego mechanizmu sprzęgła ( metaliczny dźwięk podczas cofania przy obciążeniu, twardy pedał sprzęgła, z obciążeniem i pod strome wzniesienia od razu tracił obroty i był problem ) na FV: 2640 zł
- Montaż grzałki SafetySense ( biuletyn ) na FV: ok 230 zł
- Lakierowanie lewego błotnika ( za ścisło spasowany do reflektora i zderzaka przez co odpryskiwał lakier. Jak się dowiedziałem przy odbiorze auta, ten lakier był w ogóle jakiś dziwny bo jak zaczęli szlifować to się wałkował, ale wyglądał na oryginalny ), nie dostałem na to FV ale jeden element to ok. 1000zł
- Wymiana modułu nawigacji ( biuletyn, zawieszała się czasem na nawigacji, a czasem na ekranie wyciszenia dźwięku ) na FV: 4000zł

No na razie się więcej nie dopatrzyłem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl