Autor Wątek: Obieg powietrza w kabinie  (Przeczytany 12498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotru

• Toyot Leżący
  • *
Obieg powietrza w kabinie
« dnia: 07 Sierpnia 2014, 13:03:07 »
Witam,
     w zakupionej niedawno Toyocie Verso z 2010r. zauważyłem uszkodzoną klapkę obiegu powietrza /tuż nad filtrem kabinowym/, z której wysunął się biały prowadnik  /trzpień/ zamykający i otwierający wspomianą klapkę.
 Ze względu na  brak widoczności i miejsca / bardzo ciasno/, nie widzę możliwości  jego umieszczenia /prowadnika/ w pierwotnym miejscu.
 Czy w takiej sytuacji konieczny jest demontaż całego układu, a to zapewne wiąże się ze zdjęciem tapicerki z kolpitu?  Może jest inny sposób jej naprawy?

Pozdrawiam.

Offline piotru

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Obieg powietrza w kabinie
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2014, 13:56:13 »
Witam ponownie,
   dla lepszego zobrazowania mojego problemu , przedstawiam linki do zdjęć ...

http://zapodaj.net/0c3a61078a2de.jpg.html
http://zapodaj.net/30d7b84ff4010.jpg.html
http://zapodaj.net/94b5dd03e02ab.jpg.html

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2014, 23:17:07 »
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale czy możesz napisać czym to się objawia?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2014, 23:58:39 »
zależy czy finalnie klapka jest zamknięta czy otwarta

jazda na ciągłym obiegu wewnętrznym jesienią/zimą objawi się w nadmiernym parowaniu szyb, brakiem przewietrzenia

wydaje mi się, że chodzi o element 87106-02170, opisany jako SERVO SUB-ASSY, DAMPER(FOR RECIRCULATION & FRESH)

lepiej żeby był cały, bo nowy kosztuje 150 euro, a żeby się tym zająć to albo jakiś sprytny patent, albo rwanie górnej części deski

na tym rysunku to jest element 87106Y

samochodu nie znam, piszę co mi się wydaje, jeśli jest ciągły obieg otwarty to dramatu nie ma
TIIDA '09

Offline piotru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2014, 10:10:26 »
W wyniku wypadnięcia prowadnika, klapka zamykająca/otwierająca obieg powietrza  jest lużna - w wyniku wstrząsów na jezdni, sama się otwiera lub zamyka.
 Włączenie przycisku z kontrolką, który zamyka obieg powietrza, nie powoduje zamknięcia dopływu powietrza z zewnątrz /brak reakcji klapki/.
 Dorażnie zablokowałem klapkę w pozycji otwarcia powietrza z zewnątrz.
 Obawiam się, iż takie jej położenie może mieć znaczący wpływ na ogrzewanie zimą.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2014, 10:24:54 »
cały rok we wszystkich autach jeżdżę na obiegu zew. i jest ok
kiedyś rodzicom w Astrze II zepsuło się sterowanie i mechanik zablokował na otwartym i również było ok

kwestia doraźna, ale się sprawdza
TIIDA '09

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2014, 18:15:05 »
Zimą zamknięty obieg - poza smrodami - nie używa się. Tylko ma wady, bo co z tego że auto szybciej się nagrzeje, jak również megaszybko powietrze zrobi się wilgotne albo zużyte.
Latem się schładza najszybciej na zamkniętym właśnie - ale potem należy otworzyć.
Jak ktoś jeździ szczególnie w długie trasy non-stop na zamkniętym obiegu, to to zdrowotnie delikatnie mówiąc dobre nie jest, zmęczenie też szybciej nadejdzie.
A jak ktoś twierdzi, że ok - to niech sobie cały dzień w worek przyłożony do ust oddycha: wdech, wydech, wdech... :cheesy:
IMHO przyblokowanie doraźne w pozycji otwartej jest ok - jeszcze stosunkowo niedawno auta tego nie miały i było ok.  :-)
...a na smrody z zewnątrz najlepszy jest prócz tego filtr p.pyłkowy z węglem.  <taniec> :cool:

Offline matisk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2016, 21:14:10 »
Witam,
Piotru czy udało Ci się rozwiązać problem bez rozbrajania całego kokpitu?

Offline piotru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2016, 09:43:36 »
Klapkę sterującą obiegiem powietrza w kabinie zablokowałem w pozycji, w której mam stały dopływ powietrza z zewnątrz - tak jak sugerował mi kolega papa i sanchopan.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2016, 09:47:42 »
A jakie są - głównie finansowe - możliwości naprawy?
Pytam, bo inny Kolega z forum po paru latach ma/miał podobny problem, również z klapkami - i widać nie są to przypadki odosobnione. :cool:

Offline matisk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2016, 22:04:53 »
piotru:
aby obieg powietrza był z zewnątrz to klapka ma być opuszczona w dol, tak?
jak to zablokowales?
rozumiem ze jak wciśniesz przycisk obieg wewnętrzny to sterowanie nie działa?
sanchopan: nie wiem jak wygląda finansowo naprawa bo nie byłem w serwise z tym, jeśli dalo by się wyciagnac dmuchawe (nie wiem jak) bez sciągania całej deski to mysle ze można by się dostać do sterowania klapka i naprawić.

Offline piotru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2016, 10:19:43 »
Zablokowałem  klapkę  w   pozycji ciągłego  dopływu   powietrza  z   zewnątrz, czyli - jak opisujesz - ściągnięta   jest  do  dołu.  W  tym  celu  zastosowałem  słabą  sprężynkę,  która  w  tej pozycji  stale  ją  utrzymuje.  Aby ją umocować, wkleiłem /klej 2-składnikowy/ na klapce tzw. ,,oczko',  aby  można  było  ją  /sprężynkę lub gumkę/  zaczepić. Zrozumiałe  jest, iż  w takiej  modyfikacji obieg wewnętrzny  nie  działa.

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2019, 22:55:12 »
Mam takie spostrzeżenia: po uruchomieniu silnika gdy strumień powietrza jest skierowany w inną stronę niż na przednią szybę (b otak było zostawione po poprzedniej jeździe) to automatycznie włącza mi się wewnętrzny obieg powietrza. Czy to normalne? Może ktoś mi odpowie jak to wyłączyć? Czasami nie zauważę i jadę tak i jadę....

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2019, 09:32:19 »
Techstreamem mozna wylaczyc.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2019, 10:39:44 »
To prawda - ale jak już podłączysz, to warto przejrzeć inne opcje związane z klimą (i nie tylko): np. domyślnie w Verso jest ustawione, że jak naciśniesz "Auto", to się klima włącza (niezależnie od temp. i niezależnie czy faktycznie się włącza - np. jest duży mróz), ale można tę funkcję (automatycznego włączania sprężarki po wciśnięciu przycisku Auto) wyłączyć wtedy.
...i parę innych, o czym już było :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl