Autor Wątek: Listwa ochronna na zderzak tylni/klapę Toyota Corolla Verso 2008 r.  (Przeczytany 3756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ds

• Prawie Toyot
Witam Wszystkich Forumowiczów.

Noszę się z zamiarem zamontowania listwy na tylny zderzak w COROLLA VERSO z 2008 r.
(auto jest w kolorze srebrno-błękitnym)

Myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/listwa-ochronna-na-zderzak-toyota-corolla-verso-05-i4498419124.html

lub takim:
http://allegro.pl/listwa-na-zderzak-ochronna-toyota-verso-5d-2009-13-i4513045083.html

A co sądzicie o takich chromowanych plastikach montowanych na klapę?
http://allegro.pl/4-cm-listwa-chrom-klapa-toyota-corolla-verso-2-i4445787645.html

Prośba do Wszystkich, którzy orientują się w temacie bo montowali coś takiego albo słyszeli od kogoś:

- czy listwa montowana na zderzak może niszczyć/obcierać o klapę tylną przy jej zamykaniu ?
(nie chciałbym aby pojawiła się na jej rancie rdza...)
- czy wogóle dobrze wyglądają takie listwy montowane na rant klapy bagażnika lub zderzak ?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje pomocne w podjęciu decyzji...

PS: Czy orientujecie się może w ofercie chromowanych listewek na ranty okien w drzwiach ? Jakie polecacie ?

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Listwa ochronna na zderzak tylni/klapę Toyota Corolla Verso 2008 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2014, 14:22:27 »
to tak po pierwsze, elementy tanie (popularny chrom, nakładki, obramowania, listewki, listwy) pokrywane są taką powłoką, która się wybrzusza i na jej powierzchni powstają brzydkie pęcherze

mocowane to jest taśmą 3M (i jej zamiennikami), jeśli nie będzie dobrego pasowania z płaszczyzną zderzaka, a gąbka będzie zbyt gruba to może nie być dostatecznie dużo miejsca żeby klapa swobodnie przeszła i będzie obcierać i powodować niszczenie lakieru

wg. mnie kluczową rzeczą jest by w przypadku tego typu akcesoriów wybierać raczej te oryginalne lub od dobrych dostawców, a nie tę okropną masówkę co przypływa z Chin, miałem okazję niejedno takie ścierwo demontować (głównie z tego powodu, że oblazło) i trochę się przy tym narobiłem żeby nie zostawiło śladów

chyba wolałbym dopić arkusz folii typu Oracle Stone Guard, zapłacić w miejscu gdzie wklejają szyby z 20-30zł i żeby Ci przygotowali zabezpieczenie tego fragmentu z takiej folii
TIIDA '09

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2014, 16:48:41 »
Ja również mam folię - nie widać, a chroni. Na rancie progów również w każdym aucie docinam i naklejam :)

Offline ds

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2014, 15:10:52 »
Dziękuję Wam za rady.

Pomysł z folią jest bardzo dobry, tylko że ja bardziej te chromy chciałem nakleić z powodu wyglądu...:) żeby auto ładniej wyglądało...

Ale teraz już wiem, że przedmioty do których aukcji podesłałem Wam linki, nie są przez Was polecane.

Moglibyście wrzucić mi linki z tego typu ozdobami do mojego auta, które są dobrej jakości ? Chodzi mi np od jakiej firmy kupować coś takiego ?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2014, 16:38:47 »
Chromy (ich duża ilość, co w niektórych Toykach widać czasami) wg niektórych zalatują... no wiesz: taką mniejszą miejscowością. :cheesy: Generalnie - rzecz gustu.
Co nie zmienia faktu, że chrom jest ładny jak bez nalotu i nowy.
Poza tym, jak Koledzy wspomnieli - jak Ci będzie taki chrom lub "chrom" ocierał o inne elementy, w szczególności lakierowane, to nie tylko nie będzie ładniej ale wręcz przeciwnie.
Tak czy siak - Ty decydujesz.  :-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2014, 16:42:16 »
W grudniu kupowałam na prezent listwę na zderzak do Avensis T27, miała służyć przede wszystkim zaprzestaniu rysowania zderzaka przy wkładaniu wózka dziecięcego. Kupowałam na allegro za około 200 zł, minęło 9 miesięcy od założenia i właściciel jest bardzo zadowolony, wygląda cały czas tak jak po montażu  :good:

Offline ds

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:03:37 »
W grudniu kupowałam na prezent listwę na zderzak do Avensis T27, miała służyć przede wszystkim zaprzestaniu rysowania zderzaka przy wkładaniu wózka dziecięcego. Kupowałam na allegro za około 200 zł, minęło 9 miesięcy od założenia i właściciel jest bardzo zadowolony, wygląda cały czas tak jak po montażu  :good:

Hej, a czy pamiętasz może jeszcze jakiej to było firmy ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl