Autor Wątek: Toyota Touch 2  (Przeczytany 247977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Touch 2
« Odpowiedź #180 dnia: 30 Kwietnia 2016, 19:16:54 »
Gt-i9305 Samsung LTE znaleziony and 4.3 na rynek chyba hiszpański. Działa ale dla mnie to lipa bo radia nie można słuchać. Jak wrócę to w pisze dokladna nazwę softu ale to w poniedziałek popoludniu

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 30 Kwietnia 2016, 21:40:07 »
Moim zdaniem wina jest postronnie toyoty celowo nieudostępnianialub blokuje dostęp do części swojego oprogramowania , proste i logiczne , nie jest to w interesie koncernu(sprzedaż systemu i aktualizacja map ok 600zl na rok)
Po pierwsze gdzie pisało że będą coś dodawać? W umowie,  książce gwarancyjnej albo instrukcji obsługi?
Sprawa jest taka,  że to wszystko nie jest takie proste jak się wydaje.
Po pierwsze toyota nie pisze nawet jednej linijki kodu w tym systemie. Robi to dostawca systemu.
Po drugie nowy soft kosztuje ogromną kasę. Zarówno ta którą trzeba wydać dostawcy jak i testy u siebie oraz koszty aso które to musi wgrać - nikt za darmo nie pracuje.
A ludzie by chcieli mieć co pół roku nowe funkcje. Temu się nie dziwię bo rynek mobilny nas do tego przyzwyczaił,  ale tam bazowy system jest dostarczany przez np Google a 20% roboty po stronie zostaje. Takiemu qnx trzeba płacić za każdą nowa wersje grubo. Do tego soft do komórek testują użytkownicy - ryzyko jakie w takim przypadku by było w samochodzie jest nie do przyjęcia.
Poza tym komórki mają ogromne wolumeny, dużo podobieństw pomiędzy modelami i często robi się kopiuj wklej - pamiętam że kiedyś jakiś błąd zabezpieczeń w samsungu znaleźliśmy w kilkunastu urządzeniach (można było dostać się do pamięci wewn mimo blokady telefonu).
Także wszystko to wygląda może prosto ale tak nie jest.
Ja osobiście uważam że powinno się płacić za aktualizację urządzeń jeżeli mają być nowe funkcje - czy to telefon czy to auto ( nie wiem czy tesla tak nie będzie robić). Natomiast usuwanie błędów za darmo.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Offline MarcinGD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 03 Maja 2016, 19:10:40 »
Witam. Odebrałem wczoraj Aurisa i Software version mam 4.5.0WH I Map ID 2015v2. Auto rok produkcji 2016 więc pytanie mam odnośnie wersji mapy czy nie ma nowszej od tej którą ja mam wygraną.

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 03 Maja 2016, 21:22:29 »
Cześć ja swojego odbierałem 21 kwietnia (wyprzedaż 2015) wersja oprogramowania 4.5.0WH mapy 2015.v2 aczkolwiek pytając czy mam wgrane najnowsze dostałem informację ze jeśli nie przejadę 200 km do 4 maja to wgrają mi najnowszą aktualizację (ma pojawić się 1 maja) Z drugiej strony 4.5.OWH to chyba wersja z 3 letnią darmową aktualizacją. Na portalu moja toyota możesz zerknąć jeszcze. Ja jutro jadę do ASO coś więcej się dowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2016, 21:26:36 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Maja 2016, 05:08:16 »
sorki ze tak pozno ale soft do s3LTE  wspolpracujacy z TT2 to I9305XXUEMK1 to soft z mozliwoscia wgrania w oficjalny sposob samsunga i powoduje downgrade do 4.3

Offline sp5qwo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Maja 2016, 08:07:32 »
Mam Samsung s7 edge i w nim już jest mirror link fabryczny ze tak powiem . Samsung deklaruje ze urządzenie wspolpracuje z TT2 . Nie sprawdzałem jeszcze tego ponieważ TT2 w moim aucie cos nie halo pracuje wiec konieczna wizyta w serwisie będzie .

Offline Roman1001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Maja 2016, 11:18:05 »
Mam Samsunga S6 i iphona 6 - nie działa.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Maja 2016, 15:40:59 »
Bo Samsung się na mirrorlink generalnie wypiął dawno temu. Obiecywali w Note 4 i s6 ale jak zwykle na obietnicach się skończyło. Ciekaw jestem jak s7 będzie działał. IPhone nie obsługuje mirrorlink wcale - jedynie carplay ale to inna para kaloszy.

Wysłane z mojego Fire Phone przy użyciu Tapatalka

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Maja 2016, 16:50:25 »
Mam Samsung s7 edge i w nim już jest mirror link fabryczny ze tak powiem . Samsung deklaruje ze urządzenie wspolpracuje z TT2 . Nie sprawdzałem jeszcze tego ponieważ TT2 w moim aucie cos nie halo pracuje wiec konieczna wizyta w serwisie będzie .

skąd takie informacje?? szukalem i nie znalazlem takiego newsa zeby samsung cofal sie i wspieral mirrorlink 1.0 chyba ze jest juz upgrade tt2 do mirrorlinka 1.1 albo działa tylko z aygo ktory ma mirrorlink 1.1

Offline sp5qwo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 05 Maja 2016, 07:43:47 »
Tak jak napisałem w poprzednim poscie .... nie sprawdzałem czy działa . Jest opcja mirror link w ustawieniach telefonu i w tym menu jest tt2 . Polecam sciagnac manual telefonu, jest opis w instrukcji . Na razie nie mam czasu żeby się z tym pobawić :(
http://www.mediapasaz.pl/wp-content/uploads/2016/03/Samsung-Galaxy-S7-Edge-Instrukcja-Obsługi.pdf
 strona 121.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 07:57:18 wysłana przez sp5qwo »

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 05 Maja 2016, 15:42:47 »
Tak jak napisałem w poprzednim poscie .... nie sprawdzałem czy działa . Jest opcja mirror link w ustawieniach telefonu i w tym menu jest tt2 .

U mnie mam to samo na SGS5. Jest fabryczny mirrorlink w ustawieniach telefonu a mimo to połączyć się nie da. Z ogromną dozą pewności powiem, że im nowszy telefon tym gorzej w tym temacie. Nie wierzę, że w SGS7 cofnęli się do mirrorlinka 1.0 a ten jest potrzebny by połączyć tą droga telefon z autem.

Offline Crisso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 05 Maja 2016, 17:38:36 »
Mirrorlink nie będzie działał z ToyotaTouch2....jedynie chyba  z galaxy s3 i to w w wersji android bodajże 4.3. W nowszych modelach nie ma takiej opcji.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 17:40:52 wysłana przez Crisso90 »
SPRZEDAM Przednie przeciwmgielne / Halogeny Toyota Carina E Zestaw!!

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 05 Maja 2016, 18:31:14 »
Mogę potwierdzić działanie na SGS3 i9300 Android 4.3 + root. Jest kilka problemów, m. in.:
- przy włączonej nawigacji pomimo podłączonego USB powoli spada naładowanie baterii telefonu (500 mA to za niski prąd ładowania z TT2),
- nie można słuchać radio samochodowego i jednocześnie wyświetlać nawigacji z telefonu,
- wiele brakuje by określić działanie Mirrorlinka jako płynne i stabilne.

Jeśli nie mamy uprawnień roota w telefonie to w zasadzie nie ma sensu odpalać aplikacji poprzez Mirrorlink, prawie wszystkie są blokowane podczas poruszania się pojazdu. Rozwiązaniem jest podmiana systemowej aplikacji "TMServerApp.apk".

Generalnie mimo tego, że uruchomiłem Mirrorlinka to go nie używam. Korzystam z nawigacji w telefonie i słucham muzyki z USB czy radio.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem i pomogę.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 18:32:47 wysłana przez piodi »

Offline sp5qwo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 06 Maja 2016, 08:43:46 »
Mirrorlink nie będzie działał z ToyotaTouch2....jedynie chyba  z galaxy s3 i to w w wersji android bodajże 4.3. W nowszych modelach nie ma takiej opcji.
Pozdrawiam
Nie sprawdzałem tego jeszcze  :( . Ale w opcjach mirror linka jest certyfikat wystawiony przez toyota .... wiec ???

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 06 Maja 2016, 08:57:50 »
Czekamy więc na potwierdzenie czy SGS7 będzie poprawnie działał z TT2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl