Autor Wątek: No dobra mam kilka pytan.  (Przeczytany 9129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SEAT

• Gość
No dobra mam kilka pytan.
« dnia: 22 Marca 2005, 19:01:46 »
1. gdzie jest w Previ filtr kabiny? czy ktos wie?
2. Robi mi sie podcisnienie w zbiorniku paliwa - co moze byc przyczyną?
    sytuacja jest taka ze teraz jezdze bez korka wlewu paliwa bo jak go dokrece to potem   przy odkrecaniu słysze jak ssie powietrze.
3. Pochłaniacz oparów paliwa ( jest takie ustrojstwo ) chyba jest zatkany bo musiałem wypiac wezyk który idze od niego do przepustnicy - jak zapne to silnik sie dławi i gasnie - czy to moze miec zwiazek z tym podcisnieniem w zbiorniku?

czy ktos z Was miał juz takie problemy i cos moze powiedziec na ten temat.?

pozdro Rw

No to juz co nieco wiem.

pkt 3. Owszem mam zatkany lub uszkodzony ale nie pochłaniacz oparów paliwa tylko czujnik cisnieniowy - nie moge sie do niego dostac bo jest na silniku w miejscu zupelnie niedostepnym ( trzeba by wyjać silnik zeby sie do niego dostac ) - ale jak bede robił gaz to go sprawdze - moze to sie da wyczyscic?
pkt2. Niestety nie odszedlem dlaczego tak jest - nie moge sie dostac do odpowietrzenia zbiornika - chyba trzeba by zdejmowac tapicerke w aucie - a tego mi sie narazie robic nie chce.
pkt1. Sami mi juz napisaliscie jak to jest z tym filtrem - i chyba faktycznie go tam nie powinno byc - bo nie ma miejsca na niego.

Pozdro RW

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2005, 19:33:06 »
Ciekawe z tym węzykiem ale myśle ze będzie miało związek z podciśnieniem i coś będzie zatkana. Ja mam inny problem: Jak tankuje benzynkęto mi paredziesiąt razy odbija jak by bak był pełnu anie jest!Bo od pierwszego odbicia wlewam jeszcze spokojnie ze 30litrów. Co to może być. A czy wogóle Prevka ma filtr powietrza do nawiewu?Jeżeli wogóle o to chodzi? I gdzie jest wentylator nawiewów bo jak czasami go włacze to mi tyrkocze jak stary traktor. :)

eltech

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2005, 19:57:28 »
Seat. Z tego co wiem to przynajmniej w starszych modelach Prevki nie ma czegoś takiego jak filtr powietrza na kabinę. Co do podciśnienia w zbiorniku to ja bym obstawiał przypchany przewód paliwowy, może powrotny.A co pochłaniacza to nawet nie wiedziałem że takie coś ze mną jeździ. Ale jeśli tak jest to żeczywiście może mieć na to wpływ.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2005, 20:00:25 »
Gabrish Co do tego odbijania przy tankowaniu to może masz coś przytkane przy wlewie paliwa. U mnie jest taka klapka w którą wchodzi koniec dystrybutora a dookoła są odpowietrzniki i jest ok.

adamis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2005, 23:05:16 »
Wentylator nawiewu jest na środku u góry pod maską.Trzeba tylko odkręcić trochęplastików.Terkotanie można usunąć od strony kabiny,ale sporo odkręcania.Trzeba zdemontować cały panel środkowy(ten z radiem)a można sięprzy tym wściec,bo jak wydaje się,że odkręciliśmy już wszystkie śróby,to ciągle coś trzyma.Jak sięjuż z tym uporasz,poprostu włącz wentylator by sobie terkotał i szukaj takiego miejsca,które podparte (nawet zapałką) go uciszy.U mnie to pomogło i nawet po zmontowaniu zostały mi 4 śróby. :aclap

andy84

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2005, 07:42:30 »
SEAT
Nie mam jeszcze Previ ale temat z podciśnieniem w zbiorniku znam troche z innych aut. Prawdopodobnie masz pozatykane lub zatkany odpowietrznik zbiornika. Na przykład w skodach Favorit zbiornik był plastikowy i jak przytkał sięodpowietrznik to ze zbiornika robił sięnaleśnik  :lol:
Pozdrawiam

SEAT

• Gość
Dzieki za odpowiedzi.
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2005, 08:43:18 »
Teraz podziele sie moja wiedza.

1. MAm w kabinie przełacznik na nawiew zewnętrzny i wewnętrzny - wiec na moj gust powinien byc i filtr przeciwpyłkowy - ale moze sie myle.

2. Zatkanie odpowietrznika zbiornika paliwa - z tego co wiem objawia sie tym co pisze Gabirsh - czyli niemozna zatankowac paliwa bo dobija pistolet - tak miałem w IBIZIE - ale moze tutaj jest troszke inna konstrukcja  odpowietrzników.

3. Pochłaniacz oparów paliwa - teoretycznie nie powinien sie popsuc - bo to jest zwykły filtr z wkładem weglowym ( cos tak jak w masce p.gazowej ) - ale jak dostanie sie do niego paliwo to kicha - do wymiany - nowy w ASO - 960 PLN  - dla porównania do Lanosa 150 PLN - lekkie przegiecie z ta cena.

Po świetach bede wiedział co bylo to opisze .
Pozdro RW

adamis

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2005, 09:30:34 »
To pewnie masz zwykły obieg wewnętrzny powietrza,czyli zamykanie dopływu powietrza z zewnątrz,np.jak jedziesz za dymiącym autobusem.Tam nie ma filtra.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Re: Dzieki za odpowiedzi.
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2005, 13:20:08 »
Cytat: SEAT
Teraz podziele sie moja wiedza.

1. MAm w kabinie przełacznik na nawiew zewnętrzny i wewnętrzny - wiec na moj gust powinien byc i filtr przeciwpyłkowy - ale moze sie myle.

Najprawdopodobniej sie mylisz. Bylem wczoraj w ASO na wymianie płynu chłodzącego, chciałem też wymienić filtr przeciwpyłkowy i odgrzybić klimę. Klimy nie odgrzybili tylko uzupełnili czynnik bo w międzyczasie przestała sięwłączać i jest ok - chyba pomogło, a co do filtra to powiedzieli że nie ma w tym modelu    :o

eltech

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2005, 19:27:03 »
Dokładnie jak pisałem wcześniej tu filtra na kabinębrak i jest tak jak pisze Adam czyli obieg powietrza z zewnątrz lub wewnątrz auta

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2005, 10:44:46 »
KOCHAM NASZE POLSKIE DROGI!!! Wracając do Kraka z okolic Myślenic wpadłem w takie dziure że zastanawiam siędlaczego zawieszenie jest jeszcze cała bo dwóch opon siępozbyłem z tego powodu < jednej prawie na miejscu bo wystrzeliła a druga ma takiego guza że...> No w każdym razie chciałem zapytać czy ktoś już wymieniał sprężyny w Previi 4WD i jeżeli tak to ile to go kosztowało. I czy ma ktoś sprzedać jedną standardową felge 15' do previ, chodzi mi o ten zwykły wzór felg do Prevek. Jeżeli nie jedną to wezme 4 ale w rozsądnej cenie. Pozdrawiam i uważajcie na diury!  :|

eltech

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2005, 12:21:12 »
Gabrish a może trzeba było wezwać policjęi spróbować załatwiać odszkodowanie

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2005, 14:13:57 »
Myślałem o tym ale zorjętowałem siępo fakcie a pozatym to jest taka wioska że gminy siętam biją kto i ile metrów drogi ma zrobić lub ile do kogo należy i na granicach poszczególmych gmin są wyboje a nie droga! Poprostu....niefortunna seria zdarzeń :(

eltech

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Marca 2005, 18:25:12 »
no to szkoda bo paręzł. z kieszeni pójdzie

9para

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2005, 00:20:02 »
jesli chodzi o odpowietrzenie zbiornika to rurka odpowietrzająca wychodzi ze zbiornika ,łączy sięz gumowym przewodem  iwchodzi do wlewu paliwa  mozna zdjąc plastikowe nadkole  odkręcic przy zbiorniku gumowa rure  wyjąc przewody paliwowe i całosc wyczyscic  ale nie zdziw sie jak to wszystko bedzie zardzewiałe i dziurawe.ja u siebie musiałem dorobic całą rure  łacznie z wlewem paliwa .szystko przegniło ,jak tankowałem paliwo to ciekło na glebe

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl