Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Września 2014, 11:04:04 »
ja bym wysyłał pisma pocztą

i za potwierdzeniem odbioru
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Września 2014, 11:07:07 »
oczywiście

ciągle wiele ludzi olewa maile
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Września 2014, 11:34:34 »
Posłałam Ci  :)
Spróbujmy najpierw maile, a potem papierus za popierdzeniem odbioru  :cheesy:  Do oficjalnego pisma potrzebne byłyby jakies dane osobowe, nazwiska, vin-y. Jak przez dwa tygodnie nikt nie dostanie odpowiedzi, to sklecę pisemko, opublikuję tu na forum, zrobimy zbiorową korektę i jak bedziecie chcieli, to na PW wyslecie mi vin-y i wyslę tę skargę. Chyba, że wolicie wybrać inną zaufana osobę, nie będe się narzucać  :grin:

Przykładowa treść (ja napisałam ostrzej, skróciłam i złagodziłam to, co napisałam, może ktos bedzie chciał skorzystać):

W kwietniu 2014 odebrałam z salonu fabrycznie nowego Aurisa II Dynamic wyposażonego w automatyczną, jednostrefowa klimatyzację. Po około dwóch miesiącach użytkowania pojawił się problem z zapachem z nawiewów, przypominający starą szmatę. Pojawia się tylko wtedy, gdy włączony jest nawiew, a klimatyzacja wyłączona. Po uruchomieniu chłodzenia przykry zapach znika. Objaw nasila się po deszczowych dniach. W ASO uzyskałam informację, że problem jest znany i powszechnie występujący, a za przyczyne podano fakt, że w drodze z fabryki do klienta mija około miesiąca czasu, układ nie jest używany, w związku z czym gromadzi się w nim naturalna wilgoć powodując ten smród. Zapach pojawił sie jednak nie od razu, a dopiero po 2 miesiącach. Rzekomo problem miała zlikwidować dezynfekcja klimatyzacji. Nie było mowy o wykonaniu jej w ramach gwarancji, więc zapłaciłam w ASO za jej wykonanie, sprawdzono także filtr kabinowy uznając, że nie ma potrzeby go wymieniać.  Po dwóch tygodniach od wykonania dezynfekcji i kilku deszczowych dniach zapach powrócił. Szukałam pomocy na forum użytkowników Toyoty i okazało się, że Auris II śmierdzi u bardzo wielu jego właścicieli. Tak jak i u mnie, dezynfekcja wykonana w ASO pomogła jedynie na 2-3 tygodnie i problem wrócił.  Proszę o uznanie tego problemu za wadę technologiczną i naprawę w ramach gwarancji, ponieważ w tym przypadku nie mozna mówić o błędach użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2014, 11:54:29 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Września 2014, 13:51:15 »
Posłałam Ci  :)
Spróbujmy najpierw maile, a potem papierus za popierdzeniem odbioru  :cheesy:  Do oficjalnego pisma potrzebne byłyby jakies dane osobowe, nazwiska, vin-y. Jak przez dwa tygodnie nikt nie dostanie odpowiedzi, to sklecę pisemko, opublikuję tu na forum, zrobimy zbiorową korektę i jak bedziecie chcieli, to na PW wyslecie mi vin-y i wyslę tę skargę. Chyba, że wolicie wybrać inną zaufana osobę, nie będe się narzucać  :grin:

Przykładowa treść (ja napisałam ostrzej, skróciłam i złagodziłam to, co napisałam, może ktos bedzie chciał skorzystać):

W kwietniu 2014 odebrałam z salonu fabrycznie nowego Aurisa II Dynamic wyposażonego w automatyczną, jednostrefowa klimatyzację. Po około dwóch miesiącach użytkowania pojawił się problem z zapachem z nawiewów, przypominający starą szmatę. Pojawia się tylko wtedy, gdy włączony jest nawiew, a klimatyzacja wyłączona. Po uruchomieniu chłodzenia przykry zapach znika. Objaw nasila się po deszczowych dniach. W ASO uzyskałam informację, że problem jest znany i powszechnie występujący, a za przyczyne podano fakt, że w drodze z fabryki do klienta mija około miesiąca czasu, układ nie jest używany, w związku z czym gromadzi się w nim naturalna wilgoć powodując ten smród. Zapach pojawił sie jednak nie od razu, a dopiero po 2 miesiącach. Rzekomo problem miała zlikwidować dezynfekcja klimatyzacji. Nie było mowy o wykonaniu jej w ramach gwarancji, więc zapłaciłam w ASO za jej wykonanie, sprawdzono także filtr kabinowy uznając, że nie ma potrzeby go wymieniać.  Po dwóch tygodniach od wykonania dezynfekcji i kilku deszczowych dniach zapach powrócił. Szukałam pomocy na forum użytkowników Toyoty i okazało się, że Auris II śmierdzi u bardzo wielu jego właścicieli. Tak jak i u mnie, dezynfekcja wykonana w ASO pomogła jedynie na 2-3 tygodnie i problem wrócił.  Proszę o uznanie tego problemu za wadę technologiczną i naprawę w ramach gwarancji, ponieważ w tym przypadku nie mozna mówić o błędach użytkownika.

Jest GIT, dodałbym jeszcze:

Proszę o uznanie tego problemu za wadę technologiczną lub problem powstały w trakcie nie właściwie zabezpieczonego pojazdu na czas transportu z fabryki do stacji dealera i naprawę w ramach gwarancji, ponieważ w tym przypadku nie mozna mówić o błędach użytkownika.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Września 2014, 14:39:18 »
Ja napisze wieczorem. Gdybys mogla mi przeslac tresc swojego maila, to bylabym wdzieczna. Chetnie wezme go za wzor, zreszta jak maile beda podobne to moze lepiej zapadnie Im to w pamiec. Chyba masz mojego maila :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Sugerowałbym nie powielać maila/pisma. Osobiście podszedłbym inaczej do problemy, gdybym dostał rózne pisma w tej samej sprawie, niż jedno pismo w kilkunastu kopiach tylko ze zmienionym podpisem.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Września 2014, 15:40:06 »
piszcie inne, bo tak to taki spam i mogą mieć w dupie z zasady

czyli zasadniczo popieram felicjatora
TIIDA '09

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Września 2014, 19:55:28 »
W moim też będzie śmierdziało pachniało inaczej  , czy tylko dotyczy to aurisa ? :roll:
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2014, 20:01:44 wysłana przez bazi »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Września 2014, 22:55:19 »
Bardzo dziwne aby wydostawał się smród z nowych aurisów po 2 miesiącach po odbiorze z salonu. To nie do pomyślenia. Tak sobie myślę czy jakaś woda nie dostaje się do kanałów i tam zalega wydzielając nieprzyjemny zapach. Temat chyba do rozpracowania. Ja rzadko używam klimatyzacji i taka sytuacja (smród) bardzo uprzykrzył by mi jazdę. Walczcie póki wozy są na gwarancji.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Września 2014, 13:22:56 »
piszcie inne, bo tak to taki spam i mogą mieć w dupie z zasady

Oczywiście nie chodziło mi kopiuj - wklej, wrzuciłam to dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu/głowy, żeby mieli wzór i sobie zmodyfikowali po swojemu. Ktoś już wysłał? Łapka w górę. Czy tylko ja sama walczę w drużnie śmierdzenia?  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline umberto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Września 2014, 16:09:30 »
Witam,
skoro o klimie mowa, to może tu zapytam:

gdzie i jaki filtr kabinowy kupić (auris II 1,6)?

Na alle jakieś same dziwne marki, niby japońskie :)

Pozdr

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Września 2014, 20:57:54 »
W IC np. Knecht LAK490 za ca 63 zł

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Września 2014, 00:19:28 »
Moje spostrzeżenia. Czyszczenie klimatyzacji zlecam przy każdym przeglądzie, czyli w moim przypadku co ok 3 miesiące. Przez rok żadnych smrodów. Aż do tego początku września. Zapach był nie do wytrzymania. Na kolejnym przeglądzie w połowie września zgłosiłem problem. Panowie wyczyścili układ środkiem chemicznym. Spokój był kilka dni. Już zaczynał mnie szlag trafiać gdy uświadomiłem sobie że od dwóch miesięcy jeżdżę na ustawieniu dmuchawy soft. I unikam włączania klimatyzacji. Po zmianie ustawienia na medium, zapach zniknął po dwustu kilometrach. :-) ha!

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Września 2014, 08:08:00 »
Proste rozwiązanie, włączajcie raz dziennie klimatyzacje na obiegu otwartym przynajmniej na kilka minut

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Września 2014, 10:20:04 »
Tak robiłem całe lato, włączanie klimy codziennie, ale krótkie odcinki 5 -10 minut jazdy, efekt tego jest taki, że jeżeli jej nie włączę kolejnym razem to wali szmatą z nadmuchu.
Smród na szczęście samoistnie znika po 2 - 3 dniach lub po włączeniu klimy - co rozpoczyna cykl od nowa.
Zaobserwowałem dodatkowo, że jeżeli wyłączyłem klimę w trasie i nadmuch chodził jakieś 15 minut to szmaty nie było :)

Generalnie mała masakra z klimą w Toyocie..

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Września 2014, 10:42:09 »
Zaobserwowałem dodatkowo, że jeżeli wyłączyłem klimę w trasie i nadmuch chodził jakieś 15 minut to szmaty nie było

Najlepszym rozwiązaniem jest wlaśnie wyłączanie AC przed końcem jazdy, w celu osuszenia parownika.
Co do masakry, to w Verso nie mam z nią problemów, a auto niemal non stop jeździ na AC

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl