Autor Wątek: Montaż Tabletu zamiast radia ,centrum multimedialne,oraz GPS.  (Przeczytany 25412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Montaż Tabletu zamiast radia ,centrum multimedialne,oraz GPS.
« dnia: 07 Września 2014, 17:01:17 »
Witam serdecznie, dokonałem małej konwersji w systemie audio,u siebie w Toyocie, wątek napisałem na forum Elektroda.pl. Dla chętnych, lektura: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2892544&highlight=   
Osobiście polecam takie rozwiązanie,za niewielkie pieniądze, mamy dosłownie komputer w aucie,na systemie Android o nieskończonych możliwościach.

FuThe

• Gość
Odp: Montaż Tabletu zamiast radia ,centrum multimedialne,oraz GPS.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2014, 15:20:43 »
A co z radiem? Masz w tablecie radio?

No i jak się domyślam wyjście na kamerę cofania idzie się paść...

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Września 2014, 10:15:13 »
Na tablecie mogę odbierać kilkaset stacji radiowych,poprzez bezpłatny internet. Corolla Verso jest dla mnie na tyle krótkim autem, że akurat moja osoba nie porzebuje kamery cofania :D Zawsze można wyprowadzić z Tabletu kamerkę od fotografowania na zewnątrz na przewodzie 4 żyłowym w ekranie i poprowadzić do tyłu. O dodatkowych funkcjach nie muszę się rozpisywać, jak nagrywanie obrazu, zoom, można ją też zastosować jako monitoring jazdy i filmowanie co się dzieje przed autem.

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2014, 11:13:52 »
"Jednym" słowem - możliwości jest wiele.

Widziałem coś w ten deseń na stronie Torque na Androida. Świetny pomysł!

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2014, 11:04:42 »
Zgadza się, tablet to przecież komputer, a jego możlwości ograniczone są tylko przez zainstalowanie oprogramowanie. Rozważam jeszcze opcję montażu programu do diagnostyki ,aby przy włączonym silniku, podczas jazdy, pokazywał wszystkie krytyczne wartości.

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Września 2014, 12:43:30 »
fajny pomysł. Co do braku radia to widziałem ostatnio tablet z odbiornikiem FM: OMNA M2000i za 300,-.
mario_gdynia a masz może jakiś pomysł jak wyświetlać spalanie na takim tablecie? A może inne wskaźniki też dałoby radę podłączyć (obroty, prędkość, temperatury, ciśnienie, etc).

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2014, 13:37:23 »
Wszystkie te dane możesz wyświetlać za pomocą Torque.
Na forum progrmu jest wątek z zamieszczonymi zdjęciami instalacji tabletów / telefonów w aucie, również na desce rozdzielczej.

http://torque-bhp.com/obdforum/obd2/wpforumaction/viewtopic/t/160.0/

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2014, 14:22:48 »
wszystko fajnie tylko nie mam ODB2 :( ale informacje jak najbardziej przydatne :)

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2014, 11:28:12 »
Bez złącza diagnostycznego OBD, będzie trochę gorzej z oprogramowaniem na tablet, które by obsługiwało parametry pracy Twojego silnika. A radio mam, tyle że internetowe :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Września 2014, 12:30:58 »
Jak z jakością dźwięku z tego ustroistwa? Pomysł całkiem fajny.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2014, 06:53:26 »
Jakość dźwięku...może jak na tablet Manta, dość wysoka. Można bez problemu odtwarzać mp3 o dość wysokim samplingu, gdzie nie każdy radioodtwarzacz może sobie pozwolić z takim odtwarzaniem. Nie ma szumów, brumów, trzasków. Najwięcej zależy tutaj od montażu i użycia dobrych przewodów ekranowanych. Ostatnio zainstalowałem program do przestrzennego odtwarzania muzyki, z efektem super stereo. Uzyskany efekt naprawdę mnie zadowolił, po zamknięciu oczu poczułem się jak w większym salonie z dobrze ustawionymi kolumnami na przeciwko siebie. W czasie jazdy jednak zauważyłem, lekkie zdekoncentrowanie, ludzki błędnik przy odbiorze takich zmodulowanych fal akustycznych trochę gorzej radzi sobie z jazdą samochodem. I dla bezpieczeństwa wróciłem do normalnego stereo.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Września 2014, 08:48:43 »
Jesli bym zmienial radio to raczej na Parrota: http://allegro.pl/show_item.php?item=4606217890

Mialem juz go do testow wsadzonego do yarka ale niestety moj yarek ma cyfrowe sterowanie z kierownicy - a bez sterowania z kierownicy zona mi marudzila ze nie chce takiego radia.

Wiadoma - cena - ale cos za cos.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Września 2014, 20:45:59 »
Faktycznie...cena. Dziesięciokrotnie większa za bardzo zbliżony system. Tak jak powiedziałem, można wszystko... kwestia tylko wgrania oprogramowania. Funkcja obsługi głosowej też jest :) Ale nie korzystam. Z tym 4x55Wat ,jako elektronik to powiem, że wzmacniacz bez przetwornicy napięcia z 12V nie uzyska takiej deklarowanej wartości.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Września 2014, 21:53:10 »
Funkcja obsługi głosowej też jest  Ale nie korzystam.

Tylko w tablecie obsluge glosowa masz poprzez google a tu poprzez procek prrota offline.

Z tym 4x55Wat ,jako elektronik to powiem, że wzmacniacz bez przetwornicy napięcia z 12V nie uzyska takiej deklarowanej wartości.

Ja jako elektronik powiem ze sporo radii na rynku ma przetwornice.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Września 2014, 21:01:38 »
W zwykłych radioodtwarzaczach nie spotkałem się z klasyczną przetwornicą napięcia,aby zastosowany był transormator ,układ wyzwalający na tranzystorach typ Fet. Jak już to tylko układy stopnia mocy klasy minimum D o dużej sprawności,lub układy cyfrowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl