Autor Wątek: Wymiana sprzęgła 2.0 manual  (Przeczytany 11542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mrk2607

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana sprzęgła 2.0 manual
« dnia: 10 Września 2014, 14:46:17 »
Witam

Chciałem się przymierzyć do wymiany sprzęgła w 2.0 benzyna skrzynia manualna 2000 rok 4x4. Czy może ktoś podpowiedzieć mi czy trzeba prawie całe zawieszenie demontować? I czy da się radę wymienić na kanale, bo z tego co popatrzyłem to trzeba odkręcić 3 z 4 łap silnika czyli praktycznie łatwiej chyba z silnikiem razem to zdemontować.
Widział ktoś może w internecie jakieś pomoce dydaktyczne? Ja chyba jakoś słabo szukam  :-) bo nie wiem dokładnie jak skrzynie z przekładnią na tylną oś rozkręcić?

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wymiana sprzęgła 2.0 manual
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2014, 19:55:23 »
Musisz odkręcić skrzynię od transfera. Zabawa jest przednia, ale jeśli masz sporo samozaparcia, to dasz radę i na kanale.

Silnik na pewno musisz podwiesić. Targanie całego nie jest tak do końca opłacalne pod względem czasowym.
3VZ.pl

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2014, 21:59:16 »
Ja w Rav4 z 96 dalem rade na kanale...
Ale to jest wersja z tylko napędem na przód i trzeba było ściągnąć tylko półosie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Offline mrk2607

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2014, 23:24:57 »
Hej.
"Poddałem się" i oddałem do mechanika. :grin:
Zapomniałem jakiej firmy polskiej zamiennik wcisną bratu mechanik, ja chciałem LUKa. Jak sprawdzę to napiszę.
Efekt.
Puszczasz sprzęgło pół centymetra i już jedziesz  :laugh:. Wiem wiem nowe sprzęgło bierze od dołu. Po dwóch tygodniach miałem przyjemność przejechania się i wiedziałem o tym, że tak działa i 3 razy zgasł na skrzyżowaniu <zalamka>.
Po miesiącu zaczęło coś zgrzytać (szumieć, trzeć) przy wciśniętym sprzęgle ale nie cały czas, czasami.
Mechanik oczywiście, że wszystko jest ok, to samochód terenowy twarde sprzęgło, toyoty takie mają sprzęgło  :wallbash:

Zamówiłem nowe sprzęgło i czekamy na ruch brata (finanse).

Offline mrk2607

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2015, 21:04:02 »
No i była wizyta w Toyota Radom. Wymiana sprzęgła z geometrią kół 950 pln, informacyjnie. Po wyjęciu starego-nowego sprzęgła mechanicy nie zauważyli nic podejrzanego, sam nie wiem skąd te zgrzytania. Sprzęgło wygląda ok. Jedynie dopatrzyli się, że nie posmarował tam gdzie trzeba :grin: . Po zastanowieniu założyliśmy jednak nowe sprzęgło kompletne LUK. Panowie mechanicy zrobili co swoje poskręcali i sprzęgło działa jak marzenie. Miękko, puszczasz pedał zaczyna delikatnie brać (czuć pracę poślizgową), po prostu tak jak powinno być.

Chyba przestanę jeździć do warsztacików  :-)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2015, 22:07:41 »
Kurcze, to już nie jest pierwsza pozytywna ocena Toyota Radom. Szkoda, że mam tam tak daleko:/

Offline mrk2607

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:06:38 »
Szwagier gdzieś wyczytał, że Radom zajął chyba 3 miejsce na Polskę odnośnie serwisu.
Ja osobiście jeżdżę jeszcze do Warszawa Radość, jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć.

Offline MarPit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2015, 13:13:37 »
No, ale zaraz. Czym sie tak podniecać, bo panowie z toyoty przesmarowali łape i łożysko oporowe??. Następnym razem po prostu oddawaj samochód do naprawy komuś kto zajmuje się naprawą Toyoty :-) Nie każdy ma pojęcie o naprawie tej marki.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl